Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: 27 ασθενείς βγήκαν νικητές από τις ΜΕΘ – Οι 4 παράμετροι Τσιόδρα για άρση των μέτρων

Κοροναϊός: 27 ασθενείς βγήκαν νικητές από τις ΜΕΘ – Οι 4 παράμετροι Τσιόδρα για άρση των μέτρων

Αισιόδοξα νέα ακούστηκαν χτες από το στόμα του κ. Τσιόδρα στην καθιερωμένη ενημέρωση του Υπουργείου, νέα μάλιστα που γεννούν ελπίδες σε όλους μας σχετικά με τη μάχη μας κατά του κοροναϊού.

Αισιόδοξα νέα ακούστηκαν χτες από το στόμα του κ. Τσιόδρα στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, νέα μάλιστα που γεννούν ελπίδες σε όλους μας για τη μάχη που δίνουμε κατά του κοροναϊού.

Σύμφωνα με την χθεσινή ενημέρωση βεβαιώθηκαν 25 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα, φτάνοντας έτσι τα 2.170 επιβεβαιωμένα.

Από αυτά, το 56,2% αφορά άνδρες και το υπόλοιπο είναι γυναίκες. Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, το 25,6% των κρουσμάτων κοροναϊου στην Ελλάδα σχετίζεται με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ περίπου 40% με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 2 νέους θανάτους, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τον κοροναϊο να ανέρχεται στους 101, εκ των οποίων 27 είναι γυναίκες.

Η μέση ηλικία των θυμάτων είναι τα 73 έτη, με 89% εξ αυτών να υποφέρει από κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Τέλος, ο λοιμωξιολόγος σημείωσε πως έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα 48.798 κλινικά τεστ για τον κοροναϊο.

27 ασθενείς εκτός ΜΕΘ

Από τους 76 διασωληνωμένους, των οποίων η διάμεση ηλικία είναι 68 έτη, 17 είναι γυναίκες και οι υπόλοιπο άνδρες. Επίσης το 80% των βαριά ασθενών έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι.

Την ίδια ώρα, 27 ασθενείς εξήλθαν από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Όσοι πήγαν στην επαρχία για Πάσχα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί

Ο κύριος Τσιόδρας μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε όσους ήδη μετακινήθηκαν νόμιμα ή παράνομα στην επαρχία για την περίοδο του Πάσχα, εξηγώντας με κάθε τρόπο γιατί πρέπει να αποφευχθούν οι συναθροίσεις.

Τους κάλεσε όλους να επιτηρούν την υγεία τους, να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας και να αυτοαπομονώνονται με την εμφάνιση του παραμικρού συμπτώματος, τονίζοντας ότι «ακόμη κι ένας πονόλαιμος θα πρέπει να αναφέρεται».

Ο κ. Τσιόδρας έκανε λόγο για προστασία των μονίμων κατοίκων, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν θα ήθελαν να χαλάσουν τις γιορτές μας» όσοι ταξίδεψαν. «Εγώ δεν θα ήθελα να είχα τέτοια ευθύνη πάνω μου, να μεταφέρω δηλαδή το ιό σε έναν επαρχιώτη ή σε έναν ηλικιωμένο». «Δεν θα θέλαμε να διασπαρεί ο ιός αυτές τις μέρες και να δούμε τα αποτελέσματα 15 μέρες μετά από άτομα που είναι ασυμπτωματικά ή έχουν ήπια συμπτώματα και μεταδίδουν τον ιό σε ένα οικογενειακό τραπέζι. Τυχόν λοιπόν συναθροίσεις μπορούν να διασπείρουν τον ιό. Αυτή είναι η ανησυχία μας. Ακόμη και με την ομιλία μπορεί να μεταδοθεί»

Τα επιστημονικά δεδομένα που θα οδηγήσουν στην άρση των μέτρων

Ο καθηγητής σε ερώτηση για το ποιο θα είναι το καθοριστικό σημείο για άρση των μέτρων ανέφερε τέσσερα σημαντικά κριτήρια: «Δεν περιμένεις να δεις μηδέν κρούσματα για να χαλαρώσεις τα μέτρα. Ο κύριος αριθμητικός δείκτης είναι αυτό το Ρ0, δηλαδή η μείωση της μεταδοτικότητας στον γενικό πληθυσμό. Η δεύτερη παράμετρος είναι η αντοχή του συστήματος υγείας, η οποία υπάρχει και ενδυναμώθηκε ακόμη περισσότερο. Το τρίτο είναι να ελέγχεις ακόμα καλύτερα εστίες αναζωπύρωσης του ιού και όσο λιγότερα κρούσματα έχεις τόσο καλύτερα μπορείς να ελέγξεις αυτές τις εστίες αναζωπύρωσης του ιού. Το τέταρτο είναι φυσικά η ανοσία, για το οποίο ακόμα δεν μπορούμε να πούμε και κανείς στον κόσμο δεν μπορεί ακόμα να πει».

Όπως εξήγησε, κανείς στον κόσμο δεν έχει δεδομένα και αναφερόμενος στη χώρα μας είπε ότι «έχουμε καλύτερη εικόνα από άλλες χώρες, που μάλλον σημαίνει λιγότερη ανοσία». Θεωρώ ότι θα ξέρουμε περισσότερα για αυτό τις επόμενες εβδομάδες και ίσως μέχρι τα τέλη Μαΐου πρόσθεσε και επισήμανε ότι «όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη αλλά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι μια δυναμική κατάσταση. Αν δεις ότι ξεφεύγει η κατάσταση, επανέρχεσαι σε μέτρα. Κι αυτό θα το δούμε να γίνεται με αυτό τον ιό μέχρι να έχουμε ένα εμβόλιο. Και αυτό θα γίνει για να προστατέψεις το σύστημα υγείας και να χτίζεις σιγά σιγά τη συλλογική ανοσία».

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024