Φορολογικά κίνητρα για τους ιδιοκτήτες ακίνητων ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δρομολογώντας εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ από 5% έως 25%.

Ένα από τα σενάρια που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει έκπτωση έως 25% στον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ για τους φορολογουμένους που θα εισπράξουν μειωμένα εισοδήματα λόγω του μέτρου της έκπτωσης 40% στα μισθώματα.

Μάλιστα το μέτρο, αυτό όπως διευκρίνισε το υπουργείο Οικονομικών, θα αφορά και στους πληττόμενους κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών – επιστημόνων, καθώς και τους εργαζομένους τους εφόσον η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή. Σύμφωνα με ένα από τα σενάρια η έκπτωση του 25% θα παρέχεται με την εφάπαξ πληρωμή του φόρου.

Ένα άλλο σενάριο προβλέπει έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ 5%-10% για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε περίπτωση που επιλέξουν να μην εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ σε δόσεις αλλά εφάπαξ. Η κίνηση αυτή ουσιαστικά θα επιβράβευε τους συνεπείς φορολογούμενους σε μία εποχή που τα δημόσια ταμεία βρίσκονται υπό πίεση και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο είναι σε ανοδική πορεία.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα από τα μέτρα που εξετάζονται για τη στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων, υπό την προϋπόθεση ότι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να εξοφλήσουν τον φετινό ΕΝΦΙΑ εφάπαξ και μάλιστα εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης όποτε αυτή αποφασισθεί να καταβληθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε δρομολογήσει με τον προϋπολογισμό 2020 τη μείωση του ΕΝΦΙΑ εφέτος κατά 8%.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή θα συνοδευόταν με ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές, με την ένταξη περίπου 3.000 περιοχών στο σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων και με την αναπροσαρμογή της φορολογητέας αξίας των αγροτεμαχίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τελευταίες αυτές κινήσεις έχουν ανασταλεί λόγω κοροναϊού.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr