Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Επιχείρηση μεταφοράς των κρουσμάτων εκτός οικισμού των Ρομά

Κοροναϊός : Επιχείρηση μεταφοράς των κρουσμάτων εκτός οικισμού των Ρομά

Σε εξέλιξη βρίσκεται το μεσημέρι του Σαββάτου επιχείρηση μεταφοράς των Ρομά που εντοπίστηκαν θετικοί σε κοροναϊό εκτός του οικισμού Νέας Σμύρνης Λάρισας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το μεσημέρι του Σαββάτου επιχείρηση μεταφοράς των Ρομά που εντοπίστηκαν θετικοί σε κοροναϊό σε κέντρο αποκατάστασης εκτός του οικισμού Νέας Σμύρνης Λάρισας.

Η επιχείρηση διεξάγεται μετ’ εμποδίων, καθώς οι Ρομά δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ωστόσο, επί τόπου βρίσκονται κλιμάκια των Αρχών για να εξηγήσουν τους λόγους που κρίνεται αναγκαία η μετακίνησή τους και γιατί έχει τεθεί σε καραντίνα ο οικισμός τους.

Τα πρώτα 15 άτομα επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και μεταφέρονται στο κέντρο αποκατάστασης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου τόνισε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν για την κοινότητα της Νέας Σμύρνης Λάρισας είναι τα ίδια με αυτά που έχουν ληφθεί στις υπόλοιπες περιοχές που μπήκαν σε καραντίνα.

Εν αναμονή αποτελεσμάτων των τεστ

Εν τω μεταξύ αναμένονται τα αποτελέσματα των τεστ που έκανε ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή.

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ έλαβαν 332 δείγματα από κατοίκους του οικισμού. Από τα 133 που ελέγχθηκαν σε ιδιωτικά εργαστήρια της περιοχής, μόλις τρία βρέθηκαν θετικά. Εντός της ημέρας αναμένονται τα αποτελέσματα από τα υπόλοιπα 200 που εξετάζονται στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα άτομα που βρέθηκαν θετικά σε κοροναϊό θα μεταφερθούν σήμερα στο Κέντρο Αποκατάστασης Αρωγή. Όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες για προληπτικούς λόγους θα μεταφερθούν σε ξενοδοχείο στη Λάρισα.

Αποφασίστηκε επίσης το κλείσιμο της δομής μεταναστών στο Κουτσόχερο, ενώ αναστέλλονται για 14 ημέρες οι λαϊκές αγορές στην περιοχή της Θεσσαλίας και κάθε μορφή πλανόδιου εμπορίου.

Καταγγελίες δημάρχου Κιλελέρ

Στο μεταξύ ανησυχία έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες του δημάρχου Κιλελέρ Θανάση Νασιακόπουλου. Ο δήμαρχος Κιλελέρ δήλωσε στο onlarissa.gr ότι τα προηγούμενα 24ωρα πολλοί Ρομά μετακινήθηκαν από τον οικισμό Νέας Σμύρνης σε κοντινά χωριά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Νασιακόπουλος ανέφερε ότι όταν ακούστηκε ότι ο οικισμός θα τεθεί σε αποκλεισμό, εκατοντάδες άτομα μετακινήθηκαν σε χωριά κοντά στη Λάρισα, όπου υπάρχουν κάποιες οικογένειες Ρομά.

Η καταγγελία έχει προκαλέσει ανησυχία καθώς εάν έχει παραβιαστεί σε τέτοια έκταση η καραντίνα υπάρχει φόβος για το ενδεχόμενο εκτός από τα 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα να προκληθεί μεγαλύτερη διασπορά του κοροναϊού.

Ο μεγαλύτερος πληθυσμός Ρομά στην Ελλάδα

Η ανησυχία εδράζεται στο γεγονός ότι σε όλη τη Θεσσαλία διαμένουν συνολικά πάνω από 25.000 Ρομά, οι οποίοι έχουν σχέσεις μεταξύ τους και μετακινούνται συχνά. Εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να υπάρξει μεγάλη διασπορά του κοροναϊού και η κατάσταση να τεθεί εκτός ελέγχου.

Για τον λόγο αυτό, από σήμερα Σάββατο, θα ξεκινήσουν  δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε οικισμούς Ρομά στους δήμους Τυρνάβου, Φαρσάλων και Σοφάδων.

Σε αυτές τις τέσσερις περιοχές αποφασίστηκε να οριστούν διαμεσολαβητές, οι οποίοι σε συνεργασία με τους οικείους δημάρχους θα φροντίσουν να υπάρχει ενημέρωση των κατοίκων σε περίπτωση τυχόν λήψης έκτακτων μέτρων.

Ανησυχία και στην Αχαΐα

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι τοπικές αρχές και στην Αχαΐα, καθώς και εκεί υπάρχουν οικισμοί Ρομά.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι οικισμοί Ρομά στον Ρηγανόκαμπο και την Κάτω Αχαΐα.

Εντείνεται η προσπάθεια ενημέρωσης

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ Ρομά Βασίλης Πάντζος τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι στον οικισμό γίνεται προσπάθεια ενημέρωσης για τον κίνδυνο. «Είμαστε στο πλευρό της πολιτείας» διαβεβαίωσε.

«Υπάρχει έλλειψης ενημέρωσης και άλλη νοοτροπία. Ήταν λίγες οι ώρες να ενημερώσουμε τον κόσμο τι πρέπει και πώς πρέπει να γίνει» εξήγησε.

«Δεν είναι αυτοί που αντιδρούν η συντριπτική πλειονότητα… Σε μεγάλο βαθμό η κοινότητα των Ελλήνων τσιγγάνων πειθαρχεί και σέβεται τους κανόνες, ένας μέρος τους δεν πειθαρχεί όπως γίνεται σε όλες τις κοινωνίες» τόνισε ο κ. Πάντζος.

Τροφοδοσία στη Νέα Σμύρνη Λάρισας

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση του σχεδίου της καραντίνας του οικισμού Ρομά της Νέας Σμύρνης της Λάρισας, όπως είχε αποφασιστεί στο επιχειρησιακό σχέδιο.

Σύμφωνα με το σχέδιο της καραντίνας, με ευθύνη του Δήμου Λαρισαίων προχωράει η διαδικασία της τροφοδοσίας ειδών πρώτης ανάγκης της περιοχής.

Σε κομβικά σημεία εγκαταστάθηκαν 7 οικίσκοι οι οποίοι θα λειτουργούν ως σημεία τροφοδοσίας των κατοίκων της περιοχής με τρόφιμα και άλλα είδη.

Πιο συγκεκριμένα τα σημεία τροφοδοσίας έχουν οριστεί στις οδούς: Σωκράτους και Πλάτωνος, Αρχιμήδους και Πλάτωνος, Τέρμα Πλάτωνος και Βοιωτίας, Δανάης και Aεροδρομίου, Δανάης και Αρχιμήδους, Ροδιάς και Καραμανλή.

«Οι Ρομά δεν πρέπει να γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι»

«Πρέπει να διασφαλιστεί η επιβίωση των Ρομά στην εποχή του κορωνοϊού. Οι Ρομά δεν πρέπει να γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι και δέκτες του μίσους. Ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Κάνουμε ότι μπορούμε να προασπίσουμε την υγεία όλων μας και των Ρομά συμπολιτών μας. Μας αγκάλιασαν πραγματικά κι εμείς αισθανθήκαμε μέλος της κοινότητάς τους και δικοί τους άνθρωποι. Το μήνυμά μας ήταν να προστατεύσουμε τους ευπαθείς και να περιχαρακώσουμε όσο μπορούμε όσους ήταν θετικοί. Καμιά φορά είναι δύσκολο, μπορεί να δεις επιδημίες σε αυτό τον χώρο και δεν θέλουμε να θρηνήσουμε νεκρούς» ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο Σωτήρης Τσιόδρας για την υπόθεση.

«Θεωρώ ότι θα μας βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια, τους έχω εμπιστοσύνη. Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα. Οι συμπολίτες μας αυτοί δεν θα μείνουν μόνοι τους, θα συνεχίσουν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα υγείας».

Ο ίδιος συμβούλευσε τους Ρομά που ζουν στη χώρα μας να συνεχίσουν να έχουν αυτή την υπεύθυνη στάση, τονίζοντας «είμαστε μαζί τους και είναι μαζί μας σε αυτό το αγώνα» ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας .

Όλα τα μέτρα

Σε δομή φιλοξενίας εκτός καραντίνας έχουν μεταφερθεί οι θετικοί στον κορονοϊό κάτοικοι του οικισμού και υπό ισχυρή επιτήρηση, ενώ σε ξενοδοχεία έχουν μεταφερθεί όσοι κάτοικοι της περιοχής ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για προληπτικούς λόγους. Επίσης , αποφασίστηκε πέρα από την παραμονή των κατοίκων του οικισμού της Νέας Σμύρνης σε 14ημερη καραντίνα:

· Η αναστολή των λαϊκών αγορών για 14 ημέρες στη Θεσσαλία
· Η απαγόρευση άσκησης κάθε μορφής πλανόδιου εμπορίου
· Η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων σε Τύρναβο, Φάρσαλα και Σοφάδες Καρδίτσας.
· Ο ορισμός 4 διαμεσολαβητών στις περιοχές αυτές μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και ρομά.
· Οριστικοποιήθηκε το πλάνο τροφοδοσίας του οικισμού νέας Σμύρνης σε τρόφιμα, φάρμακα υγειονομικό υλικό
· Η ενίσχυση των δυνάμεων της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής και του ΕΣΥ στην περιοχή
· Το κλείσιμο της δομής μεταναστών στο Κουτσόχερο, γιατί προέκυψε συσχέτιση με τον οικισμό σε καραντίνα

«Η κατάσταση είναι δύσκολη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς και τόνισε ότι η εξέλιξη της πανδημίας στο συγκεκριμένο οικισμό «αποδεικνύει πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση». Για το λόγο αυτό «συνιστούμε στους κατοίκους όλης της Θεσσαλίας να μείνουν σπίτι τους» τόνισε.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024