«Το ότι υπάρχει κοροναϊός δεν σημαίνει ότι δεν πάμε στο νοσοκομείο» ήταν το μήνυμα που ήθελε να στείλει ο κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσής ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, θέλοντας να τονίσει με τον καλύτερο τρόπο πως μπορεί ο φονικός ιός να σαρώνει τη χώρα, ωστόσο δεν παύουν να υπάρχουν κι΄άλλα σοβαρά ζητήματα υγείας που χρειάζονται περίθαλψη.

Ο Σ. Τσιόδρας αναφερόμενος σε μια μελέτη που αφορά επαγγελματίες υγείας που αντιμετωπίζουν ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο σε 55 χώρες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, επανέλαβε ότι πρέπει να πηγαίνουμε κανονικά στο νοσοκομείο όταν συντρέχει σοβαρός λόγος υγείας.

«Μόνο το 20% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο αντιμετωπίζονται με τον συνήθη τρόπο, τόσο στην οξεία φάση, όσο και στη φάση της αποκατάστασής τους, στα νοσηλευτικά τους ιδρύματα κατά διάρκεια της πανδημίας του νέου ιού» είπε χαρακτηριστικά.

Αυτό, όπως εξήγησε, οφείλεται στο γεγονός ότι οι ασθενείς δεν πάνε εγκαίρως για εξετάσεις.

«Χρειάζεται πάρα πολύ προσοχή, γιατί καταγράφηκε η έλλειψη αυτής της θεραπευτικής αντιμετώπισης, μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες πιθανότητες κακής έκβασης και μικρότερες πιθανότητες καλής, λειτουργικής έκβασης των ασθενών αυτών. Ιδιαίτερα με δεδομένο ότι το χρονικό παράθυρο, το να διενεργήσει κανείς ενδοφλέβια θρομβόλυση, η οποία διαλύει τον θρόμβο του εγκεφαλικού είναι περίπου 4,5 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων» επισήμανε ο ειδικός λοιμωξιολόγος.

«Ακόμα και οι ασθενείς που παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα όπως αδυναμία στο χέρι ή στο πόδι, δυσκολία στην ομιλία θα πρέπει να πηγαίνουν στο νοσοκομείο. Αν δεν πάνε στο νοσοκομείο και παραμείνουν στο σπίτι υπάρχει σημαντική πιθανότητα να χειροτερέψουν τα συμπτώματά τους και να μην μπορούν να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία όταν προσέλθουν στο νοσοκομείο» πρόσθεσε.

«Το ότι υπάρχει κοροναϊός δεν σημαίνει ότι δεν πάμε στο νοσοκομείο. Φυσικά και πάμε όταν υπάρχει σοβαρός λόγος για την υγεία μας» κατέληξε.

Γράψτε το σχόλιο σας