Παρ΄όλο που ο νέος κοροναϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, αρκετές χώρες μπορούν πλέον και μιλούν για επιπέδωση της καμπύλης. Το ίδιο και η Ελλάδα.

Στις χώρες αυτές, η εξομάλυνση της επιδημικής καμπύλης δεν σημαίνει το άμεσο τέλος τους κοροναϊού, αλλά μια αργή μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων.

Η μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων συμβάλλει με τη σειρά της στη μείωση του αριθμού των νοσηλειών και των θανάτων, παρέχοντας μεγαλύτερη χωρητικότητα στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, γεγονός που διασφαλίζει ότι τα νοσοκομεία και οι ιατρικές εγκαταστάσεις δεν θα γεμίσουν ασφυκτικά με ασθενείς από κοροναϊό.

Τα στοιχεία από το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Εκτιμήσεων για θέματα Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον (IHME), παρέχουν λεπτομερείς γραφικές παραστάσεις που δείχνουν τις διαφορετικές καμπύλες σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Οι χώρες που επιπέδωσαν την καμπύλη του κοροναϊού

Σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε η IHME, χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κίνα έχουν ήδη «ισοπεδώσει» την καμπύλη του κοροναϊού.

Τι σημαίνει αυτό

Παρ΄όλο που η Ισπανία και η Ιταλία είναι οι δύο πρώτες χώρες με τις περισσότερες απώλειες και κρούσματα στην Ευρώπη, ωστόσο και οι δύο χώρες έχουν αρχίσει να παρατηρούν μείωση του αριθμού των αναφερθέντων περιπτώσεων καθώς η αιχμή της ασθένειας έχει περάσει.

Η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κίνα πέρασαν επίσης την αιχμή του ιού και επιπέδωσαν την καμπύλη.

Η Ελλάδα δεν έχει φτάσει στην κορύφωση της έξαρσης του ιού – Το θετικό σενάριο

Στα γραφήματα που παρήγαγε η IHME, η Ελλάδα και η Γερμανία δεν έχουν ακόμη φθάσει στην κορύφωση του ιού, αλλά προβλέπεται ότι δεν θα υπάρξει έλλειψη των ιατρικών πόρων που απαιτούνται για τη θεραπεία μολυσμένων ασθενών.

Η κρίσιμη ημερομηνία

Το ΙΗΜΕ τοποθετεί μάλιστα την κορύφωση σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας στις 17 Απριλίου, ενώ υπολογίζει πως μπορεί να φτάσουν συνολικά 2.932.

Επίσης εκτιμάται πως εκείνη την ημέρα -στην κορύφωση δηλαδή- ο αριθμός των νεκρών κατά μέσο όρο αναμένεται να κυμανθεί στους 14 (εύρος 3 έως 37).

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τη Μεγάλη Παρασκευή, και δύο ημέρες πριν από το Πάσχα με την όλη συζήτηση των τελευταίων ημερών να στρέφεται γύρω από το «μπλόκο» που πρέπει να μπει στις μετακινήσεις εκδρομέων στην επαρχία αλλά και των πιστών στις εκκλησίες.

Εχοντας αυτά τα στοιχεία η κυβέρνηση στα χέρια της παίρνει αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων εκείνων των ημερών επειδή ακριβώς φοβάται την κορύφωση της πανδημίας και του αριθμού των νεκρών.

Στοιχεία ιχνηλάτησης

Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία της ιχνηλάτησης, υπάρχουν πάνω από 152.000 κρούσματα στην Ισπανία, πάνω από 139.000 στην Ιταλία, πάνω από 113.000 στη Γερμανία και πάνω από 83.000 στη Γαλλία.

Η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα παρουσίασαν χαμηλότερους αριθμούς σε σύγκριση με τις παραπάνω χώρες, με 13.956, 6.074 και 1.884 αντίστοιχα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in. gr