Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός - ΚΕΠΕ : Αντιστάθμιση της επίπτωσης στο ΑΕΠ μέσω αυξημένων κρατικών δαπανών

Κοροναϊός – ΚΕΠΕ : Αντιστάθμιση της επίπτωσης στο ΑΕΠ μέσω αυξημένων κρατικών δαπανών

Το εύρος των επιδράσεων που μπορεί να έχει μία τόνωση της ζήτησης μέσω κρατικών δαπανών στην ελληνική οικονομία μελετά το ΚΕΠΕ, τονίζοντας τον κομβικό ρόλο του δημόσιου τομέα για την αντιστάθμιση των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας του κοροναϊού στην οικονομία. Πόσο θα τονωθεί η οικονομία με δαπάνες ύψους 2,7% του ΑΕΠ;

Με την επέκταση των δημόσιων δαπανών μπορεί να αντισταθμιστεί η επίπτωση στην ελληνική οικονομία -κυρίως από τις απώλειες στον τουρισμό- εκτιμά το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές, καθώς σημαντικό τμήμα των οικονομικών δραστηριοτήτων της χώρας έχει ανασταλεί προκαλώντας σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο παραγόμενο προϊόν και το ύψος της απασχόλησης, ο δημόσιος τομέας αποτελεί αυτή τη στιγμή τον κύριο μοχλό ανάσχεσης των αρνητικών επιδράσεων που προκαλούνται από την εξάπλωση του κοροναϊού (COVID-19).

Στην παρούσα λοιπόν ανάλυση το ΚΕΠΕ εκτιμά το εύρος των επιδράσεων που μπορεί να έχει μία τόνωση της ζήτησης μέσω κρατικών δαπανών στην ελληνική οικονομία. Πόσο θα τονωθεί η οικονομία με δαπάνες ύψους 2,7% του ΑΕΠ;

Οι πολλαπλασιαστικές επιδράσεις των κρατικών δαπανών στην οικονομία είναι ισχυρότερες από του τουρισμού

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών στα συμπεράσματα της τρίτης ανάλυσης επικαιρότητας με τίτλο «Επιπτώσεις του COVID-19 στην ελληνική οικονομία: Ο κομβικός ρόλος του δημόσιου τομέα», «από την ανάλυση των πολλαπλασιαστικών επιδράσεων των τουριστικών εισπράξεων της χώρας προκύπτει ότι μια μείωση των εισπράξεων κατά 1 δισ. ευρώ προκαλεί μία ceteris paribus μείωση του ΑΕΠ κατά 0,57%, μείωση της απασχόλησης κατά 0,61% και αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών κατά 675,52 εκατ. ευρώ.

Συνεπώς, το πραγματικό ύψος των απωλειών θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και τις επιπτώσεις της στη διεθνή τουριστική κίνηση.

Από την παρούσα ανάλυση, προκύπτει ότι οι μοναδιαίες πολλαπλασιαστικές επιδράσεις των κρατικών δαπανών στην ελληνική οικονομία είναι ισχυρότερες από αυτές του τουριστικού τομέα.

Συνεπώς, στο μέτρο που θα εξασφαλιστεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος που απαιτείται για την άσκηση επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής και, ταυτόχρονα, θα ασκηθούν οι κατάλληλες αναδιανεμητικές πολιτικές, είναι εφικτό να αντισταθμιστεί σημαντικό μέρος των αρνητικών επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία.

Από την άλλη πλευρά, οι αρνητικές επιπτώσεις στον εξωτερικό τομέα της χώρας δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν, ενώ είναι εύλογο να αναμένουμε αρνητικές επιπτώσεις τόσο στις εξαγωγές όσο και στην επενδυτική δραστηριότητα, οι οποίες αναπόφευκτα θα έχουν με τη σειρά τους αντίστοιχες επιπτώσεις στο ΑΕΠ και την απασχόληση.

Οι πολλαπλασιαστικές επιδράσεις των κρατικών καταναλωτικών δαπανών

Για κάθε €1 εκατ. αύξησης των κρατικών δαπανών, προκαλείται μία συνολική (άμεση και έμμεση):

• αύξηση του ΑΕΠ της οικονομίας κατά περίπου €1,487 εκατ., η οποία κατανέμεται ανά εμπόρευμα σύμφωνα με το Διάγραμμα 2,

• αύξηση της απασχόλησης στην οικονομία κατά περίπου 33,524 απασχολούμενους, η οποία κατανέμεται ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας σύμφωνα με το Διάγραμμα 3,

• επιβάρυνση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών κατά περίπου €0,359 εκατ., η οποία κατανέμεται ανά εμπόρευμα σύμφωνα με το Διάγραμμα 4.

Οι επιδράσεις από αύξηση των κρατικών δαπανών κατά €5 δισ. (2,7% του ΑΕΠ)

Το ΚΕΠΕ αναλύει την επίδραση στο ΑΕΠ, την απασχόληση και το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών στο σενάριο αύξησης των κρατικών δαπανών κατά 5 δισ. ευρώ.

Όπως εξηγεί, στη βάση της προηγηθείσας ανάλυσης, εάν υποθέσουμε μια αύξηση της κρατικής καταναλωτικής δαπάνης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του COVID-19 στην ελληνική οικονομία κατά €5 δις, το οποίο αντιστοιχεί στο 2,7% του ΑΕΠ, εκτιμούμε ότι ceteris paribus θα προκαλέσει μία συνολική (άμεση και έμμεση):

• αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου 3,97 ποσοστιαίες μονάδες,

• αύξηση της συνολικής απασχόλησης στην οικονομία κατά περίπου 167,62 χιλιάδες θέσεις εργασίας ή κατά περίπου 3,90 ποσοστιαίες μονάδες,

• αύξηση του ελλείμματος του Ισοζυγίου Αγαθών και Υπηρεσιών κατά περίπου 1,8 δισ. ευρώ.

Οι θετικές επιδράσεις μίας αύξησης των κρατικών δαπανών στο ΑΕΠ και την απασχόληση, αφορούν κυρίως τους τομείς «Δημόσια Διοίκηση», «Εκπαίδευση», «Ανθρώπινη Υγεία», «Αγροτικός Τομέας», «Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας», «Παραγωγή Τροφίμων», «Διαμονή και Εστίαση» και «Λιανικό Εμπόριο» ενώ το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας θα επιβαρυνθεί κυρίως λόγω της αύξησης των εισαγωγών βιομηχανικών προϊόντων, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024