Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Η οικονομία στην... εντατική - Ρεκόρ χρεών 2,17 δισ. από το δημόσιο πριν την κρίση

Κοροναϊός : Η οικονομία στην… εντατική – Ρεκόρ χρεών 2,17 δισ. από το δημόσιο πριν την κρίση

Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών

Χθες το βράδυ στις 10 δημοσιεύτηκε από το υπουργείο Οικονομικών το δελτίο το Δελτίο των Μηνιαίων οικονομικών Στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης για το μήνα Φεβρουαρίου, που είναι ένα «αποτύπωμα» μια φωτογραφία για το πώς μας βρήκε οικονομικά ο κοροναϊός – φορολογούμενους και επιχειρήσεις, νοσοκομεία και ταμεία, προμηθευτές και συνταξιούχους –   με κυριότερο στοιχείο πόσα χρωστούσε το κράτος δηλαδή τα υπουργεία, οι περιφέρειες, οι ΟΤΑ, ο ΕΟΠΠΥ και τα ταμεία σε όλους τους κρίκους της πραγματικής οικονομίας.

Αντί άλλου σχολιασμού αρκεί η παράθεση των αριθμών – των χρεών του δημοσίου – που ήταν στο σύνολο τους 2,171 δισεκατομμύρια ευρώ ποσό που αντιστοιχεί σε 1,2 μονάδες του ΑΕΠ.

Σε αυτή την κατάσταση βρήκε η κρίση η κρίση την οικονομία. Με το δημόσιο να έχει εκκρεμείς και ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις από επιστροφές φόρων 632 εκατομμυρίων ευρώ σε φορολογούμενους (νοικοκυριά) και επιχειρήσεις κυρίως εξαγωγικές και τους φορείς της γενικής κυβέρνησης να έχουν χρέη και οφειλές (που ξεπέρασαν τις 90 ημέρες)  ύψους 1,593 δισ. ευρώ!

Υπόλοιπο υψηλότερο από το τέλος του 2019, του 2018, του 2017!

Η κατάσταση λοιπόν δημοσιονομικά ήταν ήδη δραματική για όλους όσοι περίμεναν να εισπράξουν όσα δικαιούνται ή έστω ένα μέρος. Για να αντιληφθεί κανείς ποιοί πλήττονται, αρκεί να διαβάσει τον κατάλογο για το ποιοί χρωστάνε τα περισσότερα και πόσα.

-Υπουργείο Οικονομικών (επιστροφές φόρων) 632 εκατ. ευρώ

-Νοσοκομεία 533 εκατ. ευρώ

-Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης  497 εκατ. ευρώ

-Λοιπά Νομικά Πρόσωπα 255 εκατ. ευρώ

-Τοπική Αυτοδιοίκηση  204 εκατ. ευρώ

-ΕΟΠΥΥ 185 εκατ. ευρώ

Είναι προφανές ότι η κρίση του κοροναϊού που ακολούθησε αποτέλεσε τη χαριστική βολή σε όλους όσοι βρέθηκαν χωρίς ρευστότητα, αν μάλιστα κανείς αναλογιστεί ότι μετά τις τρεις δέσμες μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ σε εργαζόμενους ή επιχειρήσεις πέραν της αναστολής φορολογικών, ασφαλιστικών και υποχρεώσεων προς τις τράπεζες.

Ακόμη και οι επιστροφές φόρων «εξπρές» έως 30.000 ευρώ που εξαγγέλθηκαν γίνονται με το σταγονόμετρο καθώς υπάρχει – κι εκεί στην ΑΑΔΕ – έλλειψη προσωπικού.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024