Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία : Ποιοι άλλοι πρωθυπουργοί ασθένησαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους

Βρετανία : Ποιοι άλλοι πρωθυπουργοί ασθένησαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους

Ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ασθένησε από τον κοροναϊό και βρίσκεται στο νοσοκομείο, όμως πριν από αυτόν κι άλλοι προκάτοχοί του ασθένησαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους, με έναν από αυτούς μάλιστα να πέφτει θύμα δολοφονίας

Ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ασθένησε από τον κοροναϊό και βρίσκεται στο νοσοκομείο, όμως πριν από αυτόν κι άλλοι προκάτοχοί του ασθένησαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους, με έναν από αυτούς μάλιστα να πέφτει θύμα δολοφονίας.

Ποιοι ήταν όμως αυτοί:

Ουίνστον Τσόρτσιλ

Ο πιο διάσημος από τους βρετανούς πρωθυπουργούς που ασθένησαν σοβαρά κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ήταν αναμφισβήτητα ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο ηγέτης του βρετανικού έθνους στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος τελικά υπέκυψε από τα σοβαρά προβλήματα που είχαν αφήσει τα νοσήματα αυτά στην υγεία του.

Ο Τσόρτσιλ είχε υποστεί καρδιακή κρίση κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Λευκό Οίκο, μετά την ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ το 1941, και είχε ασθενήσει και από δύο πνευμονίες.

Ο θρυλικός ηγέτης είχε κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του υποστεί ένα εγκεφαλικό τον Ιούνιο του 1953, που τον ανάγκασε να απουσιάσει από τα καθήκοντά του έως τον Οκτώβριο.

Το διάστημα αυτό είχε μάλιστα κατορθώσει να αποκρύψει τη σοβαρότητα του προβλήματος από το Κοινοβούλιο και το βρετανικό λαό.
Εντέλει αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική το 1955 λόγω της βεβαρυμένης σωματικής και ψυχικής του υγείας.

Ντέιβιντ Λόιντ Τζορτζ

Ο φιλελεύθερος πολιτικός Ντέιβιντ Λόιντ Τζορτζ είχε προσβληθεί κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολεμου από τον ιό της ισπανικής γρίπης, το Σεπτέμβριο του 1918, την ασθένεια που σκότωσε κοντά 50 εκατ. ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

Εκείνη την εποχή ήταν 55 ετών, στην ηλικία που έχει σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον, κι όπως ο νυν πρωθυπουργός χρειάστηκε να παραμείνει σε απομόνωση και να τεθεί σε εντατική παρακολούθηση.

Οι συμπατριώτες του αγνοούσαν την κατάσταση της υγείας του λόγω της λογοκρισίας που ίσχυε εκείνη την εμπόλεμη περίοδο.

3ος υποκόμης του Πάλμερστον

Ο Χένρι Τζοντ Τεμπλ, 3ος υποκόμος του Πάλμερστον, που χρημάτισε δύο φορές πρωθυπουργός της Αγγλίας κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα και κατά το απόγειο της δόξας της Αυτοκρατορίας, βρήκε το θάνατο κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων του.

Ήταν ακόμη εν ενεργεία πρωθυπουργός όταν σε ηλικία 80 ετών, το 1865, προσβλήθηκε από έντονο πυρετό, που εντέλει τον οδήγησε στο θάνατο.

Η ταφή του είχε χαρακτήρα εθνικού πένθους και ετάφη στο Αββαείο του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο.

Τόνι Μπλερ

Πρωθυπουργός κατά την περίοδο 1997-2007, ο Τόνι Μπλερ χρειάστηκε να νοσηλευθεί επειγόντως για πέντε ώρες το 2003 «λόγω σοβαρής καρδιακής αρρυθμίας».

Οι γιατροί τού συνέστησαν ένα πρόγραμμα θεραπείας, ενώ ένα χρόνο αργότερα υποβλήθηκε και σε επέμβαση για την καρδιακή αρρυθμία.

Τερέζα Μέι

Η άμεση προκάτοχος του Τζόνσον, επίσης συντηρητική πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, που προΐστατο της κυβέρνησης από το 2016 έως το 2019, πάσχει από διαβήτη τύπου 1, ο οποίος της διαγνώστηκε το 2012.

«Η αντίδρασή μου ήταν: ω, όχι, πρέπει να κάνω τώρα ενέσεις» είχε τονίσει η ίδια, αφηγούμενη την ανησυχία της για το πώς θα μπορέσει να ασκήσει πρακτικά τα καθήκοντά της έχοντας να κάνει τέσσερις ενέσεις ινσουλίνης καθημερινά.

Σπένσερ Πέρσεβαλ

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Σπένσερ Πέρσεβαλ είναι ο μόνος βρετανός ηγέτης που δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Ο Πέρσεβαλ, που κρατούσε τα ηνία της χώρας επί μία τριετία πριν από τη δολοφονία του, το 1812, βρισκόταν στη Βουλή των Κοινοτήτων, όταν ένας άνδρας έβγαλε πιστόλι και τον πυροβόλησε κατάστηθα.

Ο δολοφόνος του, ονόματι Τζον Μπέλιγκχαμ, ήταν ένας έμπορος που θεωρούσε ότι είχε φυλακιστεί αδίκως στη Ρωσία και αξίωνε αποζημιώσεις από την κυβέρνηση.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024