Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Πολιτικοί και δημόσια πρόσωπα ξαναφορούν τις ιατρικές ποδιές

Κοροναϊός: Πολιτικοί και δημόσια πρόσωπα ξαναφορούν τις ιατρικές ποδιές

Δεκάδες πολιτικοί, καλλιτέχνες και αθλητές σε ολόκληρη την Ευρώπη επιστρέφουν στα επαγγέλματα υγείας για να στηρίξουν τα συστήματα υγείας στη μάχη με τον κοροναϊό

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, ένας Γάλλος σκηνοθέτης και ένας Ούγγρος Ευρωβουλευτής είναι μόνο μερικοί από τα δημόσια πρόσωπα που ξαναφόρεσαν τις ποδιές τους και επέστρεψαν στα ιατρικά τους καθήκοντα για να συμβάλουν στη μάχη κατά της πανδημίας του κοροναϊού.

Αποτελούν τμήμα μιας μικρης αλλά διευρυνόμενης ομάδας πολιτικών, καλλιτεχνών και αθλητών που ξαναγίνονται γιατροί για να βοηθήσουν τα συστήματα υγείας να ανταπεξέλθουν στην πρωτόγνωρη πίεση που δέχονται από τον νέο ιό.

Ένας πρωθυπουργός στον αγώνα

Ο Λέο Βαράντκαρ, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, δήλωσε ότι θα εργάζεται ως γιατρός επί μία ημέρα την εβδομάδα, καθώς η χώρα του προετοιμάζεται για αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων. “Πολλοί φίλοι του και μέλη της οικογένειάς του είναι επαγγελματίες υγείας. Ήθελε να τους βοηθήσει έστω και στο ελάχιστο”, δήλωσε εκπρόσωπός του.

Ο Βαράντκαρ, ο οποίος είναι 41 ετών, εργαζόταν ως γενικός ιατρός στο Δουβλίνο μέχρι το 2010, όταν εγκατέλειψε την ιατρική για να ασχοληθεί με την πολιτική και να οριστεί εντέλει πρωθυπουργός της χώρας του.

Με την επιστροφή του, προστίθεται σε μια εκλεκτή λίστα δημοσίων προσώπων που πήραν τη γενναία απόφαση να εργαστούν ως νοσηλευτές και γιατροί κατά τη διάρκεια της μάχης της Ευρώπης με την πανδημία.

Έκκληση των υπηρεσιών υγείας ολόκληρης της ηπείρου

Χιλιάδες επαγγελματίες υγείας που εργάζονται στην πρώτη γραμμή έχουν ασθενήσει, ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που αδυνατούν να εργαστούν λόγω των γονεϊκών τους υποχρεώσεων ή επειδή πρέπει να τεθούν σε καραντίνα μετά την έκθεσή τους στον ιό. Οι υπηρεσίες υγείας σε όλο το εύρος της ηπείρου έχουν απευθυνθεί σε ειδικευόμενους, συνταξιούχους, αλλά και γιατρούς που έχουν μεταναστεύσει σε τρίτες χώρες – πρακτικά σε οποιονδήποτε θα μπορούσε να βοηθήσει – για να συμμετέχουν στον αγώνα για τον περιορισμό της πανδημίας.

Ο Thomas Litli, 43 ετών, σκηνοθέτης ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, ασχολούνταν με τα γυρίσματα ενός ιατρικού δράματος για τη γαλλική τηλεόραση, όταν ξέσπασε η πανδημία. Λίγες μέρες αργότερα εγκατέλειψε την κάμερα και άρχισε να εργάζεται ως γιατρός – ένα επάγγελμα που είχε εγκαταλείψει από το 2014 – στο ίδιο νοσοκομείο όπου γίνονταν ως τότε τα γυρίσματα της ταινίας του.

“Δήλωσα εθελοντής ώστε να μπορέσω να βοηθήσω κάπως την κατάσταση και οι πιο ικανοί γιατροί, εκείνοι που πραγματικά γνωρίζουν τι κάνουν, να μπορούν να ξεκουραστούν έστω και για μερικές ώρες”, δήλωσε στην Le Journal du Dimanche.

Γάλλοι αθλητές έχουν επίσης επιστρέψει στα προηγούμενα επαγγέλματά τους. Η Stéphanie dos Santos, μπασκετμπολίστρια 28 ετών και ο Julien Mathieu, πρωταθλητής στο ζίου ζίτσου, εργάζονται πλέον ως νοσηλευτές. Ο Thomas Carabas, διαιτητής του ράγκμπι, έχει επιστρέψει στη δουλειά του στο νοσοκομείο Bayonne.

Στην άκρη για λίγο οι πολιτικές διαφωνίες

Πολιτικοί από ολόκληρη την Ευρώπη – αλλά και από όλο το πολιτικό φάσμα – έχουν επίσης ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες.

Η Katalin Cseh, Ευρωβουλεύτρια από την Ουγγαρία, έχει επιστρέψει στη Βουδαπέστη από τις Βρυξέλλες και αναμένεται να αναλάβει σήμερα την πρώτη βάρδια της ως εθελόντρια γιατρός.

Η Cseh, η οποία ανήκει σε κόμμα της αντιπολίτευσης, εξέφρασε την αγωνία της για τον μικρό αριθμό τεστ που γίνονται στη χώρα, αλλά και το ενδεχόμενο κατάχρησης του νέου νόμου κατά της παραπληροφόρησης. Ωστόσο, δήλωσε εθελόντρια “για να δώσει το καλό παράδειγμα”, όπως εξήγησε. Θα αναλάβει θέση μερικής απασχόλησης ενώ θα διατηρήσει και τα καθήκοντά της ως ευρωβουλεύτρια.

Στη Γαλλία, ο Thomas Mesnier, 34 ετών, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος La République en Marche έχει επιστρέψει στη δουλειά του στο νοσοκομείο. Η Caroline Fiat, 43 ετών, βουλεύτρια του κόμματος La France Insoumise ανέλαβε και πάλι καθήκοντα νοσηλεύτριας. Ο Bernard Jomier, 56 ετών, γερουσιαστής του Σοσιαλιστικού Κόμματος και η Véronique Guillotin, 57 ετών, γερουσιάστρια του Ριζοσπαστικού Κινήματος, έχουν ξαναφορέσει τις ιατρικές τους ποδιές.

Στη Βόρεια Ιρλανδία η Kathryn Owen, 42 ετών, μέλος του κόμματος DUP, πρόκειται να επιστρέψει στο ρόλο της νοσηλεύτριας αυτή την εβδομάδα, σε νοσοκομείο αναφοράς για τον κοροναϊό. Ο John Kyle, 68 ετών, μέλος του κόμματος PUP, ανέλαβε επίσης ιατρικά καθήκοντα, παρά το γεγονός ότι είναι συνταξιούχος και ανήκει σε ευπαθή ομάδα λόγω ηλικίας.

«Ήταν αυθόρμητη αντίδραση»

“Ο φόβος και η αίσθηση πως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για την κατάσταση, πηγαίνουν χέρι – χέρι. Έτσι σκέφτηκα πως αν αναλάβω δράση και συνταχθώ με τον στρατό των επαγγελματιών υγείας που μάχονται τον ιό, ίσως καταφέρω να ελέγξω καλύτερα αυτά τα συναισθήματα”, δήλωσε ο Kyle στον Guardian. “Το ιατρικό μου ένστικτο που με καλεί να βοηθήσω τους ανθρώπους που υποφέρουν, ενεργοποιήθηκε από τις συνθήκες και η αυθόρμητη αντίδρασή μου ήταν να δηλώσω εθελοντής”.

Η οικογένειά του τον υποστηρίζει, όμως ανησυχεί εξαιτίας της ηλικίας του, σημειώνει. “Πιστεύω ότι κάνω το σωστό… Όμως ο φόβος καμιά φορά εμφανίζει το άσχημο πρόσωπό του στη μέση της νύχτας”.

Ο Βαράντκαρ επέστρεψε στο σώμα των επαγγελματιών υγείας τον προηγούμενο μήνα και έχει προσφερθεί να βοηθήσει στις ανάγκες που άπτονται των δυνατοτήτων του, δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Ο Brendan O’ Shea, ένας γιατρός που εκπαίδευσε τον Βαράντκαρ ως ειδικευόμενο, θυμάται πως ήταν ικανός και αποτελεσματικός σε όσα αναλάμβανε στο νοσοκομείο, στην πρακτική του, αλλά και στη δουλειά του ως γενικός ιατρός. “Τα πήγαινε πολύ καλά με τους ασθενείς και τους συναδέλφους του και θεωρούνταν ομαδικός παίκτης”.

Ο Βαράντκαρ, σημειώνει ο O’ Shea, δήλωσε κάποτε πως όταν είσαι γιατρός οι άνθρωποι πιστεύουν ό,τι τους λες, ενώ αν είσαι πολιτικός κανείς δεν πιστεύει ούτε μια σου λέξη.

Πηγή: www.theguardian.com

Sports in

Ο Ολυμπιακός με 2 νίκες, αλλάζει το ελληνικό ποδόσφαιρο!

Πόσο θα αλλάξουν οι συνθήκες για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, εάν ο Ολυμπιακός κάνει το «2 στα 2» στο Conference League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024