Η Αφροδίτη της Μήλου είναι ένα από τα πλέον διάσημα αγάλματα της αρχαιοελληνικής τέχνης.

Ανακαλύφθηκε το 1820 στην τουρκοκρατούμενη Μήλο και από το 1821 κοσμεί το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.

Δημιούργημα της Ύστερης Ελληνιστικής Περιόδου (τέλη 2ου αιώνα π.Χ.), το ύψους 2.02 μ. και βάρους 900 κιλών μαρμάρινο άγαλμα εικονίζει τη θεά της ομορφιάς και του έρωτα ημίγυμνη, να φορά μόνο το ιμάτιο δεμένο γύρω από τους γοφούς της.

Τα δύο χέρια που λείπουν πρέπει να καταστράφηκαν είτε κατά την ανασκαφή είτε κατά τη μεταφορά.

Αρχικά πιστευόταν ότι η Αφροδίτη της Μήλου ήταν έργο του Πραξιτέλη ή του Σκόπα, σήμερα όμως είναι εδραία η πεποίθηση ότι αποτελεί έργο του γλύπτη Αλέξανδρου από την Αντιόχεια.

Η ανακάλυψη του αγάλματος και η φυγάδευσή του στη Γαλλία

Το άγαλμα είχε μια περιπετειώδη διαδρομή μέχρι να φθάσει στο Μουσείο του Λούβρου.

Ανακαλύφθηκε στις 8 Απριλίου 1820, όταν η σκαπάνη του χωρικού Γεωργίου Κεντρωτά, που καλλιεργούσε το χωράφι του στη Μήλο, προσέκρουσε σε ένα λίθινο υπόγειο θόλο, κάτω από τον οποίον ήταν τοποθετημένο το άγαλμα.

Ο Κεντρωτάς, όταν συνήλθε από την έκπληξη, παρέλαβε το πολύτιμο εύρημα και το έκρυψε με πάσα μυστικότητα στην οικία του.

Όμως, το μυστικό γρήγορα κοινολογήθηκε και έφθασε στα αυτιά τόσο του προξενικού πράκτορα της Γαλλίας στην Κωνσταντινούπολη όσο και των προκρίτων της Αθήνας.

Ο πρώτος ενημέρωσε τον ελληνομαθή και αρχαιόφιλο σημαιοφόρο Ντ’ Ουρβίλ, μέλος του πληρώματος γαλλικού πολεμικού πλοίου που ναυλοχούσε στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ντ’ Ουρβίλ αμέσως έσπευσε στη Μήλο και επισκέφθηκε την οικία του Κεντρωτά.

Τόσος ήταν ο θαυμασμός του για το άγαλμα, ώστε επέστρεψε αμέσως στην Κωνσταντινούπολη και ενημέρωσε το γάλλο πρεσβευτή για την αξία του.

Αυτός διέταξε το πολεμικό πλοίο να κατευθυνθεί στη Μήλο και να το παραλάβει πάση θυσία.

Στο μεταξύ, οι πρόκριτοι της Αθήνας έστειλαν με τουρκικό πλοίο τον ιερέα Βέργη στο νησί, με εντολή να μεταφέρει το πολύτιμο εύρημα στην Αθήνα.

Ο Βέργης έφθασε στη Μήλο και έπεισε τους ντόπιους και τις τουρκικές Αρχές να τού παραδώσουν το άγαλμα.

Το συσκεύασε σε ξύλινο κιβώτιο και ήταν έτοιμος να το φορτώσει στο πλοίο, όταν για κακή του τύχη έφθασαν οι Γάλλοι.

Με την απειλή των όπλων, οι γάλλοι ναύτες απέσπασαν το πολύτιμο φορτίο από τα χέρια Ελλήνων και Τούρκων και το μετέφεραν στο πολεμικό πλοίο, το οποίο κατευθύνθηκε αμέσως προς τη Γαλλία.

Έκτοτε η Αφροδίτη της Μήλου εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου και αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού για εκατομμύρια επισκέπτες, που συρρέουν κάθε χρόνο στο πιο διάσημο μουσείο του κόσμου.

(Πηγή πληροφοριών: sansimera.gr)

Γράψτε το σχόλιο σας