Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με δύο πρόσωπα ο ΣΥΡΙΖΑ στην κρίση του κοροναϊού

Με δύο πρόσωπα ο ΣΥΡΙΖΑ στην κρίση του κοροναϊού

Τα δύο πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ. Υπεύθυνη αντιπολίτευση η επίσημη γραμμή και από την άλλη οι Ταλιμπάν «χυπάνε» κατά βούληση. Ευχαριστημένοι και οι ακραίοι και οι μετριοπαθείς. Άλλο πρόσωπο από τον Τσίπρα που δηλώνει ότι αγνοεί τις κριτικές περί άτολμης αντιπολίτευσης όταν συντελείται μια τραγωδία και άλλο πρόσωπο από τους διάφορους «πολάκηδες» του ΣΥΡΙΖΑ

Το σύνδρομο του Ιανού καλά κρατεί στο ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ακόμα μια φορά και σε αυτή την πρωτοφανή κρίση για τα παγκόσμια δεδομένα και όχι μόνο τα ελληνικά, εμφανίζει περισσότερα του ενός πρόσωπα.

Δύο γραμμές, δύο πρόσωπα….

Από τη μια μεριά η επίσημη γραμμή του αποτυπώνεται στη φράση του Αλέξη Τσίπρα πως «δεν είναι ώρα για κομματικές αντιπαραθέσεις» και ταυτόχρονα η κριτική προς τα κυβερνητικά πεπραγμένα κινείται σε λελογισμένα πλαίσια του τύπου «ότι στηρίζουμε δεν σημαίνει ότι σιωπούμε».

Μέχρις εδώ όλα καλά. Είναι λογικό στο πλαίσιο της δημοκρατίας ο καθένας να έχει τις απόψεις του και να μην τις υποστέλλει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Άλλωστε και στις κρίσεις οι διαφορετικές φωνές, προσεγγίσεις και απόψεις είναι υγεία και οξυγόνο για τον πολιτικό διάλογο ακόμα και την πολιτική αντιπαράθεση πάνω σε θέσεις.

Από την άλλη μεριά όμως τα πράγματα ξεφεύγουν. Και στην κρίση από τον κοροναϊό εμφανίζονται μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ φωνές που ξεπερνάνε αυτά τα όρια και ουσιαστικά κινούνται στη λογική της αναζήτησης ρεβάνς και της πολιτικής επένδυσης πάνω σε σενάρια καταστροφής και ερειπίων.

Οι «μετά θα λογαριαστούμε» συμψηφίζουν νεκρούς!

Είναι χαρακτηριστικά όλης αυτής της αμφιθυμίας στο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία δύο περιστατικά των τελευταίων 24ωρων.

Τοπικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο που φωτογραφιζόταν παλιότερα με τον Τσίπρα αλλά και τον Πολάκη κάνει μια ντροπιαστική ανάρτηση στην οποία συμψηφίζει τους νεκρούς στο Μάτι με την πανδημία.

Συγκεκριμένα το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ απειλούσε ότι θα… λογαριαστούν μόλις οι νεκροί από τον κοροναϊό αγγίξουν τον ίδιο αριθμό με τους νεκρούς στο Μάτι.

«Όταν θα ” ισοφαρίσουμε ” τους νεκρούς εγώ θα αρχίσω να μετράω πτώματα και ζητάω ευθύνες (ποινικές)», γράφει χαρακτηριστικά στον λογαριασμό της και συνεχίζει απειλώντας πως «θα λογαριαστούμε». Επιπλέον, εξισώνει και τη στάση των δύο κυβερνήσεων, εκτιμώντας πως αφού έφταιγαν ο Αλέξης Τσίπρας και η Ρένα Δούρου για το Μάτι, τότε ευθύνεται και η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα θύματα του ιού.

Αργότερα πάντως και αφού προκλήθηκε ο σχετικός σάλος, αναγκάστηκε να αποσύρει την ανάρτηση.

Οι εμπαθείς επιθέσεις στον Τσιόδρα

Σε αυτό ήρθε να προστεθεί ένα εμπαθές άρθρο του Θανάση Καρτερού στην Αυγή κατά του λοιμοξιωλόγου Σωτήρη Τσιόδρα με τον ειρωνικό τίτλο «Όταν έκλαψε ο Τσιόδρας».

Στο άρθρο του, ο πρώην στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, εξαπολύει μια -πρωτοφανούς εμπάθειας- επίθεση κατά του Σωτήρη Τσιόδρα, επειδή όπως υποστηρίζει δεν εκπροσωπεί τους Έλληνες, αλλά «την κυβέρνηση της Δεξιάς και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τον λιβανίζει».

Η μομφή που απηύθυνε ο Θανάσης Καρτερός είναι ότι ο κ. Τσιόδρας δεν βλέπει τις ελλείψεις του συστήματος Υγείας και κάνει προπαγάνδα υπέρ της κυβέρνησης.

Ενδεικτική είναι η καταληκτική φράση του άρθρου: «Είναι δικός τους εκπρόσωπος. Δεν είναι ουδέτερος ο Τσιόδρας. Κι όταν μιλάει, κι όταν κλαίει, αυτούς εκπροσωπεί».

Ο Θανάσης Καρτερός, επιτίθεται μάλιστα και κατά του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, επειδή ανέφερε πως σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση θα επέλεγε και αυτός τον κ. Τσιόδρα.

Το χειρότερο από όλα όμως είναι πως τέτοιου είδους ντροπιαστικά περιστατικά παρά την διαφορετική επίσημη γραμμή δεν αποδοκιμάζονται ανοιχτά, φωναχτά και ξεκάθαρα από την Κουμουνδούρου.

Δεν διεκδικώ οφέλη από μια τραγωδία

Μετά από αυτό το κρεσέντο ήρθε η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα και των τομεαρχών Έφης Αχτσιόγλου, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Νίκου Παππά τη Δευτέρα το απόγευμα για την παρουσίαση του προγράμματος «Μένουμε όρθιοι», όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφάνισε ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που επιδεικνύουν οι διάφοροι «πολάκηδες» του κόμματος.

Σε αρκετές από τις ερωτήσεις που δέχτηκε να σχολιάσει τα σενάρια πρόωρων εκλογών και το ενδεχόμενο κυβερνήσεων συνεργασίας ο κ. Τσίπρας απαντούσε μονότονα πως θεωρεί αδιανόητο να γίνονται σκέψεις για πολιτικά οφέλη και πολιτικά κόστη σε συνθήκες όπου συνάνθρωποί μας βρίσκονται στην εντατική.

«Δεν θέλω καν να μπω σε τέτοιες συζητήσεις» επαναλάμβανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα και στο ζήτημα της σύγκλησης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ήταν εξαιρετικά ήπιος και προσεκτικός στους τόνους του ο κ. Τσίπρας.

Αρκέστηκε μόνο να πει πως «ο πρωθυπουργός είναι σε θέση να κρίνει» και περιορίστηκε μόνο να σημειώσει πως ο κ. Μητσοτάκης «έχει την τύχη να έχει μια αντιπολίτευση, από όλα τα κόμματα» χωρίς εξαλλοσύνες.

Ακόμα, ακόμα ο κ. Τσίπρας με κομψό τρόπο πήρε αποστάσεις και από τις φωνές εντός του ΣΥΡΙΖΑ που τον κατηγορούν για «άτολμη αντιπολίτευση».

«Δεν μ’ απασχολούν αυτές οι κριτικές» είπε και πρόσθεσε ότι «θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι και παρεμβατικοί αλλά όχι να διεκδικήσουμε οφέλη από μια τραγωδία. Όλοι θα κριθούμε όταν έρθει η ώρα».

Ο καλός και ο κακός …μπάτσος;

Προφανώς στον ΣΥΡΙΖΑ μιλάμε για ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο «Δόκτωρ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ».

Η ηγετική ομάδα φαίνεται ότι προσπαθεί να εξισορροπήσει ανάμεσα σε δύο αντίθετες γραμμές και αφήνεται στη δίνη του ρητού «και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολάκερη».

Πιστεύουν στην Κουμουνδούρου πως μπορούν να πορεύονται εσαεί έχοντας τους πάντες ευχαριστημένους στο εσωκομματικό τους ακροατήριο; Μπορούν να είναι ευχαριστημένοι και οι μετριοπαθείς και οι ακραίοι, όταν οι τελευταίοι συμψηφίζουν ή ακόμα χειρότερα προσδοκούν αμέτρητα θύματα, για να «λογαριαστούν» με τους κυβερνώντες;

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας παρά τις διακηρύξεις του για το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει όμηρος συνιστωσών του, οι οποίες στην καλύτερη περίπτωση θολώνουν στο βαθμό που δεν καταστρέφουν την αντιπολιτευτική του γραμμή.

Εκτός και αν στην Κουμουνδούρου έχουν κάνει καταμερισμό στο πλαίσιο της λογικής «ο καλός και ο κακός μπάτσος»…

Sports in

«Ολυμπιακός όπως λέμε Μπαρτσελόνα» !

Ο Τόνσεκ Στερν μια μέρα μετά τη δική του μεγαλειώδη παράσταση αποθεώνει τον Ολυμπιακό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024