Η πανδημία του κορωνοϊού απειλεί την παγκόσμια δημόσια υγεία. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση έχουν ανταποκριθεί με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα σε αυτήν την πρόκληση. Από την πλευρά της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, έχουμε κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διαφυλάξουμε την υγεία των κρατουμένων και του φυλακτικού προσωπικού. Η μη εμφάνιση κρούσματος στις φυλακές της χώρας μέχρι τώρα δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, αλλά αποτέλεσμα μίας σκληρής, μεθοδικής και καθημερινής μάχης με τον χρόνο.

Ηδη από τα τέλη Φεβρουαρίου, πήραμε μέτρα σε όλα τα καταστήματα κράτησης, με μοναδικό σκοπό να προλάβουμε την εμφάνιση ενός κρούσματος. Υστερα από έκτακτη σύσκεψη, παρουσία και του καθηγητή κ. Τσιόδρα, καταρτίσαμε πρωτόκολλο ενεργειών, για την πρόληψη και διαχείριση ενός τέτοιου κρούσματος. Το πρωτόκολλο αυτό βρίσκεται σε όλες τις φυλακές της χώρας ήδη από τις 4 Μαρτίου, με σαφείς οδηγίες για την πιστή τήρησή του από όλους.

Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν να γίνει σαφής στους κρατούμενους η αναγκαιότητα της ευλαβικής του τήρησης. Για τον λόγο αυτό, οργανώνουμε επισκέψεις σε όλες τις φυλακές της επικράτειας, όπου συνομιλούμε με επιτροπές κρατουμένων. Τα πρώτα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά. Ολος ο πληθυσμός των φυλακών είναι προσηλωμένος στην τήρηση των μέτρων. Σε αυτό, σίγουρα βοηθάει και το γεγονός ότι έχουμε ήδη εξασφαλίσει επαρκέστατη ποσότητα σε γάντια, μάσκες, αλλά και αντισηπτικό υγρό κι εντός των ημερών, άπαντες θα προμηθευθούν επιπλέον καθαριστικά, είδη ατομικής υγιεινής, νέα κλινοσκεπάσματα και στρώματα.

Η λαίλαπα της πανδημίας δεν σταματά και τον υπόλοιπο σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας. Με αμείωτη ένταση και ρυθμό προχωράει και το σχέδιο για τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού. Με προγραμματισμό και αποφασιστικότητα, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βγούμε από αυτήν την υγειονομική κρίση αλώβητοι.

Η Σοφία Νικολάου είναι γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής