Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βραζιλία : «Πολεμικός προϋπολογισμός» για να μη συσχετιστεί η κυβέρνηση με τη ζημία από την πανδημία

Βραζιλία : «Πολεμικός προϋπολογισμός» για να μη συσχετιστεί η κυβέρνηση με τη ζημία από την πανδημία

«Η διέξοδος από αυτήν την κρίση θα συνεχίσει να είναι μέσω φορολογικών περικοπών ... Η δημιουργία θέσεων εργασίας πρέπει να είναι εύκολη, φθηνή και να τονώνει την αγορά»

Ο προϋπολογισμός για τον πόλεμο χρειάζεται ακόμα την έγκριση της Γερουσίας από τα τρία πέμπτα των ψήφων σε δύο γύρους που αναμένεται να πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα.

Αργά την Παρασκευή, η κατώτερη Βουλή ενέκρινε το κύριο κείμενο του νομοσχεδίου με 423 ψήφους υπέρ και μία εναντίον σε δεύτερο γύρο ψηφοφορίας μετά από ένα πρώτο αποτέλεσμα 505 υπέρ και δύο κατά.

Ο σκοπός αυτής της κίνησης

Η τροπολογία δημιουργεί ένα έκτακτο καθεστώς για να αποφευχθεί η ανάμειξη με τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό κατά την ίδια περίοδο των δαπανών που συνδέονται με ένα διάταγμα «έκτακτης ανάγκης» που προκλήθηκε από την πανδημία, το οποίο ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Εκτός από την ελάφρυνση δημοσιονομικών περιορισμών για την επιτάχυνση των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, ο προϋπολογισμός για τον πόλεμο παραχωρεί εξουσίες έκτακτης ανάγκης των κεντρικών τραπεζών της Βραζιλίας για τη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα χρήματα θα φτάσουν σε βασικούς τομείς, έτσι ώστε από αυτήν την εβδομάδα να αρχίσουμε να συζητάμε τι θέλουμε να αγοράσουμε και τι είδους παρέμβαση θέλουμε να κάνουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Βραζιλίας, Ρόμπερτο Κάμπος, σε μια ζωντανή παρουσίαση στο XP το βράδυ του Σαββάτου.

Οικονομική ύφεση

Ο Κάμπος θεωρεί ότι η συνεχιζόμενη κρίση είναι πολύ χειρότερη από την κρίση του 2008, σημειώνοντας ότι η έξαρση του COVID-19 έχει εξαπολύσει τη μεγαλύτερη εκροή που παρατηρήθηκε ποτέ στις αναδυόμενες αγορές, με το βραζιλιάνικο χρηματιστήριο και το νόμισμα μεταξύ των πιο πληγέντων.

«Κινηθήκαμε γρήγορα για να ενισχύσουμε τη ρευστότητα της αγοράς και έχουμε ακόμα ένα οπλοστάσιο μέτρων για να υιοθετήσουμε», είπε, προσθέτοντας ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι αρκετά σταθερό και οι δράσεις έχουν εντελώς τη δυνατότητα να εισάγουν ρευστότητα ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (224,32 δισεκατομμύρια δολάρια) .

Ο Κάμπος αρνήθηκε να σχολιάσει τη διάρκεια των μέτρων κοινωνικής απομόνωσης, παρ’ όλα αυτά παρότρυνε τους συμμετέχοντες στην αγορά να αποφύγουν την παραβίαση των συμβάσεων, επαναλαμβάνοντας τις προηγούμενες παρατηρήσεις του υπουργού Οικονομίας Paulo Guedes.

«Μπορούμε να επαναδιαπραγματευτούμε τα πάντα, τα ενοίκια, τους μισθούς, αλλά δεν πρέπει να χρεοκοπήσουμε», δήλωσε ο Guedes στους εκπροσώπους των κλάδων λιανικής και των υπηρεσιών ξεχωριστά το Σάββατο.

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι ορισμένα μέτρα που ελήφθησαν για την «ανανέωση της οικονομίας», όπως η μείωση των υποχρεωτικών αποθεματικών των τραπεζών, δεν έχουν ακόμη το επιθυμητό αποτέλεσμα. «Οι τράπεζες είναι συντηρητικές και η πίστωση δε φθάνει σε όσους την χρειάζονται», είπε.

Ο Guedes επανέλαβε ότι, παρά την εστίαση στα μέτρα έκτακτης ανάγκης, πιστεύει ότι η οικονομική ανάκαμψη εξακολουθεί να βασίζεται σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων φορολογικών περικοπών.
«Η διέξοδος από αυτή την κρίση θα συνεχίσει να είναι μέσω φορολογικών περικοπών … Η δημιουργία θέσεων εργασίας πρέπει να είναι εύκολη, φθηνή και να τονώνει την αγορά», δήλωσε.
Ο αριθμός των θανάτων από κοροναϊό στη Βραζιλία ανήλθε σε 431 από 359, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων έφτασε τις 10.278 από 9.056, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας που δημοσιεύθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου.
Η Βραζιλία είναι μεταξύ πολλών χωρών που δυσκολεύονται να προμηθευτούν ιατρικά προϊόντα από την Κίνα.
Πηγή: reuters.com

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024