Οι υγειονομικές αρχές στην Αυστραλία έχουν εκφράσει επιφυλακτική αισιοδοξία ότι η Αυστραλία μπορεί να είναι σε θέση να περιορίσει την εγχώρια επιδημία κοροναϊού.

Ο αριθμός των νεκρών φθάνει τους 34, συμπεριλαμβανομένων τριών ακόμη θανάτων που συνδέονται με το κρουαζιερόπλοιο Ruby Princess.

Ωστόσο, οι ανώτεροι υπάλληλοι έχουν προειδοποιήσει πολύ νωρίς ενάντια στον εφησυχασμό ή τους χαλαρούς κανόνες κοινωνικής απομάκρυνσης.

Μπρένταν Μέρφι – Δηλώσεις

Ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Αυστραλίας, καθηγητής Μπρένταν Μέρφι, δήλωσε ότι ο αριθμός των περιπτώσεων στην Αυστραλία αυξήθηκε κατά 139 την Κυριακή, σε συνολικά 5.687 περιπτώσεις.

Περίπου 2.000 είναι εκείνοι που έχουν ανακάμψει πλήρως. «Αυτή είναι ίσως η χαμηλότερη άνοδος που είχαμε για λίγες μέρες και τείνει να συνεχίσει στην ίδια τάση που έχουμε δει με αποτέλεσμα την ισοπέδωση της καμπύλης», δήλωσε ο Μέρφι.

Πρoσέθεσε: «Είμαστε ολοένα και πιο σίγουροι ότι εάν οι άνθρωποι συνεχίσουν να συμμορφώνονται με αυτά που τους ζητήσαμε, μπορούμε να αποτρέψουμε μια κατάσταση όπως αυτή που έχουμε δει σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου».

Ωστόσο, ο Μέρφι δήλωσε ότι εξακολουθεί να ανησυχεί για την κοινοτική μετάδοση, η οποία αντιπροσώπευε το 10% των περιπτώσεων στην Αυστραλία.

Νικ Κότσουορθ – Εκτιμήσεις

Ο αναπληρωτής επικεφαλής ιατρός, Νικ Κότσουορθ, εν τω μεταξύ δήλωσε ότι η Αυστραλία φαίνεται να είναι στο σωστό δρόμο.

«Εάν σταματήσουμε αυτά τα μέτρα πολύ νωρίς, τότε έχουμε δει γραφήματα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης που δείχνουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει αναζωπύρωση στις περιπτώσεις, οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για αυτούς τους λόγους», ανέφερε ο Κότσουορθ στο Sky News την Κυριακή.

«Είναι ευχάριστο να βλέπουμε πρώιμα σημάδια σταθεροποίησης, τα οποία οφείλονται σε διάφορους σημαντικούς παράγοντες», δήλωσε ο McAnulty.

Ο ίδιος αποδίδει αυτή τη σταθεροποίηση σε έγκαιρη ανίχνευση περιπτώσεων, επιτρέποντας τον έγκαιρο εντοπισμό των επαφών και την απομόνωση όλων των γνωστών επαφών, καθώς και την τήρηση μέτρων κοινωνικής απομάκρυνσης.

«Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά όχι να υπερβάλλουμε», είπε. «Τις τελευταίες μέρες έχουμε δει τους αριθμούς να αναπηδούν χωρίς να κλιμακώνονται στο ίδιο επίπεδο όπως έχουμε δει πριν, έτσι ελπίζουμε ότι αρχίζουμε να ισοπεδώνουμε την καμπύλη. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα και είναι σημαντικό να λάβουμε σοβαρά υπόψη τα μηνύματα αυτά«.

 

Πηγή: theguardian.com

Γράψτε το σχόλιο σας