Στις 5 Απριλίου 2007, ημέρα Μεγάλη Πέμπτη, το κρουαζιερόπλοιο Sea Diamond προσέκρουσε για αδιευκρίνιστους λόγους σε χαρτογραφημένο ύφαλο του όρμου των Φηρών Σαντορίνης, ενώ επιχειρούσε χειρισμούς κατάπλου.

Το σκάφος παρουσίασε ρήγμα στα ύφαλα και εισροή υδάτων, πήρε κλίση 12 μοιρών και βυθίστηκε τελικά στις 6:00 τα ξημερώματα της επομένης, Μεγάλης Παρασκευής, βορείως του λιμανιού της Σαντορίνης, στη θαλάσσια περιοχή Παλαιά Ορυχεία του Αθηνιού.

Η βύθιση τού ηλικίας 20 ετών πλοίου επήλθε όταν τα νερά που εισέρρευσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας πλημμύρισαν τους χώρους του μηχανοστασίου και τα καταστρώματα Νο2 και Νο3, με αποτέλεσμα η αρχική κλίση να μεγαλώσει.

Το κρουαζιερόπλοιο Sea Diamond  είχε ναυπηγηθεί το 1986 και είχε ανακαινιστεί το 1999.

Ο πλοίαρχος του σκάφους, ο οποίος κατέθεσε πως έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να αποφύγει την πρόσκρουση στην ξέρα των Φηρών, αναγκάστηκε τελικά να διατάξει την εγκατάλειψη του σκάφους, ενώ σωστικά μέσα ρίχτηκαν στη θάλασσα.

Στην περιοχή έσπευσε μεγάλος αριθμός μικρών λέμβων από τη Σαντορίνη, καθώς και τα κρουαζιερόπλοια Ocean Magestic και Aegean 2.

Απογειώθηκαν τέσσερα ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης, δύο Super Puma του Λιμενικού Σώματος, καθώς και δύο ελικόπτερα και ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι λέμβοι από τη Σαντορίνη και ένα φεριμπότ μετέφεραν στην ακτή 650 επιβάτες, ενώ η επιχείρηση διάσωσης και ασφαλούς μεταφοράς των υπολοίπων επιβατών του κρουαζιερόπλοιου ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19:00.

Από το ναυάγιο του Sea Diamond σώθηκαν όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα, εκτός από δύο Γάλλους, έναν πατέρα και την κόρη του, που αγνοούνται έως σήμερα.

Οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές με ανέμους περίπου 5 Μποφόρ, γεγονός που ευνόησε τη διάσωση και την ασφαλή μεταφορά των επιβατών του κρουαζιερόπλοιου.

Οι επιβάτες και το πλήρωμα του κρουαζιερόπλοιου φιλοξενήθηκαν σε καταλύματα της Σαντορίνης μετά τις ώρες αγωνίας που πέρασαν εν πλω.

Γράψτε το σχόλιο σας