Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγικό : Σε κίνδυνο παραμένουν χιλιάδες πρόσφυγες - Ανεπαρκές το σχέδιο της κυβέρνησης

Προσφυγικό : Σε κίνδυνο παραμένουν χιλιάδες πρόσφυγες – Ανεπαρκές το σχέδιο της κυβέρνησης

Ο αυτοπεριορισμός αποτελεί μια άγνωστη ιδέα στο στρατόπεδο της Μόριας καθώς χιλιάδες πρόσφυγες συνωστίζονται τις ουρές για τις τουαλέτες και τα ντους

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και η γ.γ. Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο είχαν ετοιμάσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο, για την προστασία του πληθυσμού που φιλοξενείται στις δομές φιλοξενίας τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα, από μια σειρά απειλών μεταξύ των οποίων και υγειονομικές απειλές, τόνισε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού στην Ελλάδα, ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνος Λογοθέτης.

Το σχέδιο που φέρει το όνομα «Αγνοδίκη», εντάχτηκε στον ευρύτερο εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης κρίσεων της ΓΓΠΠ. Περιλαμβάνει διάφορα επίπεδα κλιμάκωσης, ανάλογα με την εκτίμηση κινδύνου. Ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 23 Μαρτίου και αφορούσε αποκλειστικά τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών.

Η πλήρης εφαρμογή του ολοκληρώθηκε στις 24 Μαρτίου. Όπως είπε ο κ. Λογοθέτης, ο υγειονομικός αποκλεισμός των δομών έγινε προληπτικά, χωρίς να υπάρχουν αναφορές για ύποπτα κρούσματα. Αποτέλεσμα είναι ότι στα ΚΥΤ των νησιών και σε αυτό του Φυλακίου υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος και έξοδος με αυστηρούς κανόνες, ενώ έχουμε μηδενικά επιβεβαιωμένα κρούσματα – και αυτά σε ένα πληθυσμό πάνω από 40.000 ανθρώπους, είπε ο κ. Λογοθέτης. Για την υλοποίηση του σχεδίου εργάστηκαν περίπου 500 άτομα, και αυτός ο αριθμός σχεδιάζεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες εφόσον χρειαστεί η κλιμάκωση των μέτρων.

Παράλληλα, στις 23 Μαρτίου δόθηκαν οδηγίες για την προετοιμασία εφαρμογής του σχεδίου και σε όλες τις δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Σε υγειονομικό αποκλεισμό η δομή Ριτσώνας

Λαμβάνοντας υπόψη τα ιατρικά δεδομένα που προέκυψαν στο βράδυ της 1ης Απριλίου για την δομή της Ριτσώνας, το σχέδιο τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή, χθες . Η δομή τέθηκε σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό.

Ο κ. Λογοθέτης υπενθύμισε ότι κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, τις τελευταίες δύο ημέρες πραγματοποιεί ιχνηλάτηση όλων των επαφών του βεβαιούμενου κρούσματος, σε γυναίκα φιλοξενούμενη της δομής, η οποία νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αθήνας μετά τον τοκετό της.

Από την ιχνηλάτηση σε 90 περίπου δείγματα προέκυψαν 23 θετικά δείγματα Covid-19, τα οποία αφορούσαν αποκλειστικά φιλοξενούμενους της δομής. Όλα τα δείγματα του προσωπικού της δομής ήταν αρνητικά. Τα 23 αυτά άτομα βρίσκονται σε εσωτερική απομόνωση εντός της απομονωμένης δομής, κανένα δεν έχει συμπτώματα της νόσου και κανένα δεν ανήκει σε ευάλωτη ομάδα. Σε δείγματα που ελήφθησαν εκτός της περιοχής που διέμενε η 22χρονη έγκυος, όλα ήταν αρνητικά.

«Συνεχίζουμε να επαγρυπνούμε πάνω στη δομή της Ρτσώνας, αλλά η επαγρύπνησή μας εξαπλώνεται και στις δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας και των νησιών», τόνισε ο κ. Λογοθέτης.

Επικίνδυνες συνθήκες στη Μόρια

«Ο αυτοπεριορισμός αποτελεί μια άγνωστη ιδέα στο στρατόπεδο της Μόριας» αναφέρει τηλεγράφημα του AFP «καθώς χιλιάδες πρόσφυγες συνωστίζονται τις ουρές για τις τουαλέτες και τα ντους».

«Ποιο το νόημα να φοράς μάσκα όταν μοιράζεσαι την ίδια τουαλέτα με 100 άλλους ανθρώπους;» αναρωτιέται ο Hasmad, 36 ετών, από την Καμπούλ, καθώς κατευθύνεται για να χρησιμοποιήσει μια βρύση.

Η Ελλάδα έχει διατάξει τον περιορισμό για όλα τα κέντρα υποδοχής προσφύγων για την αποτροπή της εξάπλωσης του κοροναϊού – και οι 19.000 αιτούντες άσυλο στη Μόρια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους περισσότερους.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν σημειωθεί κρούσματα, αλλά οι περιορισμοί είναι αυστηροί.

«Δεν έχουμε πλέον την άδεια να πάμε στην πόλη για ψώνια», λέει ο Hasmad.

Ως αποτέλεσμα, εκατοντάδες κάτοικοι συνωστίζονται σε μικρές υπαίθριες αγορές εκτός του καταυλισμού.

Ανησυχία ΔΟΜ για τα κρούσματα στη Ριτσώνα

Την ανησυχία του για τα αυξημένα θετικά κρούσματα κοροναϊού στη δομή φιλοξενίας της Ριτσώνας, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

«Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει το γεγονός, ότι αυτός ο ταχέως μεταδιδόμενος ιός δεν κάνει διακρίσεις και μπορεί να προσβάλλει, τόσο τις μεταναστευτικές, όσο και τις τοπικές κοινότητες, δηλώνει ο Τζιανλούκα Ρόκο, επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας να εξασφαλιστεί πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, στην πρόληψη, στους ελέγχους και στη θεραπεία για όλους, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών και των προσφύγων που βρίσκονται στην ενδοχώρα και τα νησιά».

Ανάγκη μεταφοράς προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα

Ο οργανισμός ζητάει να μεταφερθούν οι μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα το συντομότερο δυνατόν και προσθέτει ότι «είναι έτοιμος να συμβάλει με την κατασκευή κατάλληλων καταλυμάτων για να καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες».

Επιπλέον, ο κ. Ρόκο κάνει έκκληση για «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, για την επείγουσα μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλων μεταναστών, σε ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν να μοιραστούν την ευθύνη. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την κρίση».

Έκκληση για μεταφορά των ασυνόδευτων ανηλίκων

Έκκληση στις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ να προχωρήσουν σε μετεγκατάσταση ασυνόδευτων παιδιών από τα ελληνικά νησιά στις χώρες τους απευθύνουν 65 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις από όλη την Ευρώπη με ανοιχτή επιστολή τους.

Η επιστολή αυτή έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχης επιστολής που είχε προηγηθεί πριν από ένα μήνα, όπου οι οργανώσεις έθεταν ξανά στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιτακτικά το ζήτημα της μετεγκατάστασης των παιδιών από τους καταυλισμούς του Αιγαίου σε χώρες της ΕΕ.

Στη «σκιά» της πανδημίας του κορονοϊού, οι οργανώσεις επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους και ζητούν από τις χώρες που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να πάρουν ασυνόδευτα παιδιά να προχωρήσουν με επείγουσες διαδικασίες τις μετεγκαταστάσεις, πάντα με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον των ίδιων των παιδιών και με προτεραιότητα στους οικογενειακούς δεσμούς τους. Επίσης, ζητούν από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν μετεγκαταστάσεις και να εξασφαλίσουν ότι όλα τα ασυνόδευτα που βρίσκονται στα νησιά θα μεταφερθούν σε αυτές με ασφάλεια.

Την ανοιχτή επιστολή συνυπογράφουν μεταξύ άλλων οι οργανώσεις ActionAid, Διεθνής Αμνηστία, ‘Αρσις, Caritas, Defence for Children International, Dirty Girls of Lesvos, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, HIAS Greece, HumanRights360, Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δανέζικο Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Γιατροί του Κόσμου, Μετάδραση, Mobile Info Team, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Praksis, Solidarity Now, Παιδικά Χωριά SOS και The Home Project.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024