Την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Εκτακτης Υποστήριξης (Emergency Support Instrument) για τον κοροναϊό στην Ελλάδα αποφάσισε την Πέμπτη να προτείνει το Κολέγιο των Επιτρόπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Πρόσθετο εργαλείο»

Οπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος, στη διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ, πρόκειται για «πρόσθετο εργαλείο ταχείας εκταμίευσης χρημάτων».

Το εργαλείο αυτό είχε ενεργοποιηθεί ξανά το 2016 από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τρία χρόνια προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση στην Ελλάδα.

Το Κολέγιο προτείνει το ποσό των τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ και η πρότασή του βασίζεται στη λογική ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα συνδυασμό δύο προκλήσεων ταυτόχρονα, του μεταναστευτικού μαζί με τον κοροναϊό» όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός.

Υπέβαλε επιστολή

Στις 27 Μαρτίου, η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε επιστολή με αίτημα να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός αυτός «με μια αρχική εκτίμηση», είπε ο κ. Κουμουτσάκος, ζητώντας υποστήριξη ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να διατεθούν σε δράσεις όπως η προμήθεια ιατρικών υλικών και η ταχεία δημιουργία νοσοκομειακών μονάδων.

Ο κ. Κουμουτσάκος εξέφρασε απόψε τη βεβαιότητα ότι και οι άλλοι δύο θεσμοί θα συμφωνήσουν στην ενεργοποίηση του μηχανισμού.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας