Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Moυσολίνι και φασισμός» & «Η Αποκάλυψη του Ιωάννη» την Κυριακή με ΤΟ ΒΗΜΑ

«Moυσολίνι και φασισμός» & «Η Αποκάλυψη του Ιωάννη» την Κυριακή με ΤΟ ΒΗΜΑ

Για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα – Γεγονότα και πρόσωπα που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα

Moυσολίνι και φασισμός» & «Η Αποκάλυψη του Ιωάννη» την Κυριακή με ΤΟ ΒΗΜΑ

Σύγχρονη Ιστορία

Για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα

Γεγονότα και πρόσωπα που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα

Με την υπογραφή κορυφαίων ξένων ιστορικών και ακαδημαϊκών

Φωτογραφικό υλικό
Χρονολόγιο
Βιβλιογραφία
Σε πολυτελείς σκληρόδετες εκδόσεις

Η γνώση του παρελθόντος συνιστά κρίσιμο εφόδιο για ένα αβέβαιο μέλλον

Η γνώση του παρελθόντος συνιστά κρίσιμο εφόδιο για ένα αβέβαιο μέλλον. Ο 20ός αιώνας υπήρξε η εποχή των ακραίων πολέμων και των εφαρμοσμένων ιδεολογιών. Μια χρονική περίοδος γεμάτη με συγκρούσεις τόσο τοπικές όσο και διεθνείς, επαναστάσεις, κοινωνικές αλλαγές και απίστευτες τεχνολογικές εξελίξεις. Είναι η εποχή των ολοκληρωτισμών και των εφαρμοσμένων ιδεολογιών στην πολιτική, αλλά και της εξαιρετικής επιστημονικής προόδου και των μεγάλων πολιτισμικών αλλαγών.

Αυτή την Κυριακή:

«Ο Μουσολίνι και ο φασισμός

Η άνοδος στην εξουσία, το καθεστώς, η πολιτική κληρονομιά»

Στις 29 Οκτωβρίου 1922, ενώ οι φάλαγγες των φασιστών παρελαύνουν στους δρόμους της πρωτεύουσας, ο βασιλιάς Βιτόριο Εμανουέλε Γ αναθέτει στον Μουσολίνι το έργο σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Hταν πολλοί εκείνη την εποχή που πίστευαν ότι η παραμονή του φασισμού στην εξουσία δεν θα διαρκούσε. Η πραγματικότητα έμελλε να είναι αρκετά διαφορετική. Το πέρασμα από το μεγάλο πλήγμα που δόθηκε στην ευάλωτη φιλελεύθερη δημοκρατία μέχρι την καταστροφή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου επρόκειτο να είναι σύντομο και να αφήσει τα ανεξίτηλα σημάδια του στην ιταλική και ευρωπαϊκή ιστορία του 20ού αιώνα.

Ο φασισμός, με τις διάφορες εκφάνσεις και αναβιώσεις του, δεν μας εγκατέλειψε ποτέ.

Ο MARCO PALLA έχει διδάξει Σύγχρονη Iστορία στο πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. Είναι συγγραφέας και επιμελητής διαφόρων εκδόσεων σχετικών με τον φασισμό, μεταξύ των οποίων είναι τα έργα: «Η Φλωρεντία κατά την περίοδο του φασισμού 1929-1934» (1978), «Ο φασισμός και το συντεχνιακό κράτος» (1991), «Η ιστορία της Αντίστασης στην Τοσκάνη» (2 τόμοι, 2006-2009) και «Τα λερωμένα χέρια του φασισμού. Δικτατορία, διαφθορά και κερδοσκοπία» μαζί με τον Paolo Giovannini (2019).

Την επόμενη εβδομάδα:

«Ο Χίτλερ και ο ναζισμός – Το ολοκληρωτικό κράτος, η μανία του πολέμου, η παρακμή».

Η νομιμοποιημένη κυριαρχία του Αδόλφου Χίτλερ και του Εθνικοσοσιαλισμού έχει τις απαρχές της στις 30 Ιανουαρίου του 1933, όταν ο τότε γερμανός πρόεδρος, ο γηραιός πρώσος στρατάρχης Πάουλ φον Χίντενμπουργκ, παρέδωσε τα ηνία της καγκελαρίας σε αυτόν που αργότερα ως «Φύρερ» θα αιματοκυλούσε τον κόσμο. Εδώ πια αναδεικνύεται σε όλο το τερατώδες εύρος του το ολοκληρωτικό κράτος, η δικτατορική ουσία του, η μολυσματική ιδεολογία του και τα απάνθρωπα μέσα του που οδήγησαν στην κτηνωδία του Ολοκαυτώματος. O ναζισμός είναι το μαύρο απόθεμα της Ιστορίας και, δυστυχώς, εξακολουθεί να μας επηρεάζει με τις απρόβλεπτες εκβλαστήσεις του στο δικό μας σύνθετο παρόν.

Μαζί

Η Αποκάλυψη του Ιωάννη

Ρούντολφ Στάινερ

Το τελευταίο και κορυφαίο προφητικό βιβλίο των ιερών γραφών, που εξακολουθεί, μέσω των συμβολισμών του, να αποτελεί το κείμενο όλων των καιρών και όλων των γενεών.

Η «Αποκάλυψη» του αγίου Ιωάννη, κατά τον Στάινερ, προσφέρει συμβολικά τις εμπειρίες που βιώνει ο μυημένος στα Μυστήρια του Χριστιανισμού. Ολόκληρη η εξέλιξη της ανθρωπότητας ξετυλίγεται βήμα βήμα μπροστά στα μάτια μας. Νέοι ορίζοντες ανοίγονται για τον μελετητή και περισσότερη τροφή για σκέψη δίνεται στον στοχαστή. Αλλά για κείνον που ενδιαφέρεται για τη δική του πνευματική εξέλιξη, και κατά συνέπεια για την εξέλιξη της ανθρωπότητας μια και είναι ένα άτομό της, ανοίγονται τέτοια μυστηριακά βάθη και σχίζονται τόσα πέπλα, ώστε να νιώσει ότι κρατά στα χέρια του ένα θησαυρό. Στο έργο αυτό ο Στάινερ μας δίνει το κλειδί για να μπορέσουμε να διεισδύσουμε στα άδυτα των μυστηρίων της «Αποκάλυψης» και όχι μόνον.

Και

ΒΗΜΑGAZINO

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €4,25
(Συμπεριλαμβάνονται τιμές βιβλίων: «Μουσολίνι και φασισμός»: €1,35 και                     «Η Αποκάλυψη του Ιωάννη»: €0,90)

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024