Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κίνα - κοροναϊός : Από άλλα 700.000 κρούσματα απέτρεψε η καραντίνα στην Ουχάν

Κίνα – κοροναϊός : Από άλλα 700.000 κρούσματα απέτρεψε η καραντίνα στην Ουχάν

Η απόφαση των κινεζικών αρχών να απομονώσουν τελείως την πόλη Ουχάν, στην αρχή της επιδημίας του κοροναϊού, δυνητικά απέτρεψε από άλλα 700.000 κρούσματα.

Η απόφαση των αρχών στην Κίνα να απομονώσουν τελείως την πόλη Ουχάν, εστία της επιδημίας του κοροναϊού πριν δύο μήνες, δυνητικά απέτρεψε από άλλα 700.000 κρούσματα, δηλώνουν σήμερα ερευνητές.

Πρόλαβαν την κρίση

Τα δραστικά μέτρα που υιοθετήθηκαν τις 50 πρώτες ημέρες της επιδημίας επέτρεψαν σε άλλες πόλεις στη χώρα να προλάβουν την κρίση και να θέσουν υπό έλεγχο την εξάπλωση της επιδημίας, αναλύουν ερευνητές στις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Βρετανία, σε μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science.

Την 50ή ημέρα της πανδημίας – στις 19 Φεβρουαρίου – υπήρχαν επίσημα δηλωμένα 30.000 κρούσματα στην Κίνα, αναφέρει ο Κρίστοφερ Ντάι, ένας από τους συντάκτες της μελέτης.

Οι άδειοι δρόμοι της Ουχάν… (φωτογραφία Reuters)

«Η ανάλυσή μας υποδηλώνει ότι χωρίς την απαγόρευση εξόδου από την Ουχάν και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνική εμβέλεια, θα υπήρχαν περισσότερα από 700.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19 εκείνη την ημέρα εκτός των ορίων της Ουχάν», διευκρινίζει σε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, τα μέτρα αυτά επέτρεψαν να «σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης, εμποδίζοντας την επαφή μεταξύ των ανθρώπων που είχαν μολυνθεί από τον ιό και των ανθρώπων που ανήκουν σε ομάδες κινδύνου».

Η μεταδοτικότητα του ιού

Για να ερευνήσουν τη μεταδοτικότητα του ιού, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κυρίως δεδομένα γεωεντοπισμού από τα κινητά τηλέφωνα.

Η περίοδος που μελετήθηκε συνέπιπτε κυρίως με την Πρωτοχρονιά του σεληνιακού έτους, τη μεγαλύτερη γιορτή της χώρας που κατά παράδοση δίνει την ευκαιρία για τεράστιες μετακινήσεις σε όλη την Κίνα.

Με τις πληροφορίες από τα κινητά τηλέφωνα, οι επιστήμονες συνέκριναν τις μετακινήσεις από και προς την Ουχάν με αυτές των δύο προηγούμενων ετών.

Στην Ουχάν είχαν κλείσει και οι σιδηροδρομικοί σταθμοί (φωτογραφία Reuters)

«Οι αναλύσεις έδειξαν δραστική μείωση των μετακινήσεων μετά την ταξιδιωτική απαγόρευση που θεσπίστηκε στις 23 Ιανουαρίου 2020.

Πολύ δραστικό μέτρο

»Με τα δεδομένα αυτά, μπορέσαμε να υπολογίσουμε τη δυνητική μείωση των κρουσμάτων σχετιζόμενων με την Ουχάν σε άλλες πόλεις της Κίνας», εξήγησε ο Οταρ Μπιόρνσταντ, άλλος συντάκτης της μελέτης.

Οταν οι κινεζικές αρχές απέκλεισαν την Ουχάν πριν δύο και πλέον μήνες, η απόφαση είχε εκληφθεί ως πολύ δραστικό μέτρο για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας.

Πλέον, σχεδόν η μισή ανθρωπότητα έχει κληθεί να περιοριστεί μέσα στο σπίτι.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024