Ήταν 11 Ιουνίου του 2017 κατά τη διάρκεια τελετής για την ημέρα μνήμης της σφαγής των κατοίκων του Διστόμου από τους Ναζί κατακτητές

Ήταν 11 Ιουνίου του 2017, ημέρα μνήμης της σφαγής των κατοίκων του Διστόμου από τους Ναζί κατακτητές, όταν εκτυλίχθηκε μια σκηνή που έδειξε για άλλη μια φορά το ήθος και την αξιοπρέπεια του Μανώλη Γλέζου.

Το επεισόδιο σημειώθηκε μπροστά στο μνημείο των θυμάτων του λεγόμενου ολοκαυτώματος, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης τελετής.

Τη στιγμή που ο Γερμανός πρέσβης ήταν έτοιμος να καταθέσει στεφάνι προς τιμήν των πεσόντων η αρχηγός της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου αυθαίρετα στάθηκε μπροστά του και άρχισε να του «ανακοινώνει» ότι δεν είχε δικαίωμα να καταθέσει στεφάνι καθώς η χώρα του δεν έχει καταβάλει τις λεγόμενες γερμανικές αποζημιώσεις για όσα έκανε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Επικράτησαν λίγα λεπτά αμηχανίας μεταξύ των παρισταμένων, μέχρι που ο Μανώλης Γλέζος πήρε την πρωτοβουλία, και αγνοώντας την κ. Κωνσταντοπούλου έπιασε από το χέρι τον Γερμναό πρέσβη και τον οδήγησε μπροστά στο μνημείο για να καταθέσει το στεφάνι στο μνημείο των εκτελεσθέντων.

Η πράξη του αυτή δεν ηήταν τυχαία αλλά είχε ισχυρό ηθικό έρεισμα το οποίο παρέθεσε ο ίδιος λίγο αργότερα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του: «Το παιδί του εγκληματία όσα εγκλήματα κι αν έχει κάνει ο πατέρας και η μάνα του δεν ευθύνεται για αυτά», είπε ο Μαν. Γλέζος ο οποίος την ημέρα εκείνη ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης Διστόμου.

Το αριστερό φασιστάκι, η Κωνσταντοπούλου, στάθηκε μπροστά στον Γερμανό πρέσβη και αφού έκανε το σόου της με τις "γερμανικές αποζημιώσεις", του απαγόρευσε να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων στο Δίστομο γιατί λέει είχε πάνω την γερμανική σημαία. Επικράτησε αμηχανία. Τη λύση έδωσε αυτός που κατέβασε τη σημαία της Γερμανίας το 1941. Ο μπαρουτοκαπνισμένος Μανώλης Γλέζος.Την έσπρωξε (σαν να της έλεγε "κάνε παραπέρα…"), και πήρε από το χέρι τον πρέσβη και τον οδήγησε στο Μνημείο. Δείτε τη σκηνή. Είναι συγκλονιστική και άκρως συμβολική. Respect Μανώλη Γλέζο!

Δημοσιεύτηκε από Δημήτρης Αλικάκος στις Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr