Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Προσλήψεις και ΜΕΘ ανακοινώνει η κυβέρνηση - Επικοινωνιακά τερτίπια καταγγέλλουν οι υγειονομικοί

Κοροναϊός : Προσλήψεις και ΜΕΘ ανακοινώνει η κυβέρνηση – Επικοινωνιακά τερτίπια καταγγέλλουν οι υγειονομικοί

Σε αμφισβήτηση θέτουν οι συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία την ακρίβεια των στοιχείων που παρουσιάζει η κυβέρνηση για προσλήψεις προσωπικού, επάρκεια σε ΜΕΘ αλλά και την παροχή εξοπλισμού ατομικής προστασίας των υγειονομικών

Σε αμφισβήτηση θέτουν οι συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία την ακρίβεια των στοιχείων που παρουσιάζει η κυβέρνηση για προσλήψεις προσωπικού, επάρκεια σε ΜΕΘ αλλά και την παροχή εξοπλισμού ατομικής προστασίας των υγειονομικών.

Επικοινωνιακά τεχνάσματα

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) ανακοίνωσε ότι θα παραχωρήσει την Τετάρτη 1η Απριλίου στη 1μμ συνέντευξη τύπου στον προαύλιο χώρο του Αττικού Νοσοκομείου, το οποίο αποτελεί και ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό.

Το κλίμα που επικρατεί στο προσωπικό του ΕΣΥ αποτυπώνεται σε αυτό που λέει η ΟΕΝΓΕ ενόψει της συνέντευξης τύπου που θα παραχωρήσει: «Όχι στα επικοινωνιακά τεχνάσματα. Να ακουστεί τώρα η αλήθεια. Να δυναμώσει η φωνή όσων διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας για την υγεία του λαού».

4200 προσλήψεις – 2000 ανέλαβαν υπηρεσία

Σήμερα, Δευτέρα 30 Μαρτίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι «οι εγκρίσεις για την πρόσληψη γιατρών νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού είναι 4.200, υπερδιπλάσιοι δηλαδή από την αρχική έγκριση των 2000 προσλήψεων. Περίπου 2000 εξ’ αυτών έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία και οι υπόλοιποι αναλαμβάνουν τις επόμενες μέρες».

Πάντως παραμένει σε εκκρεμότητα το κατά πόσο ανταποκρίνονται με ακρίβεια και πληρότητα στην πραγματικότητα τα στοιχεία που δίνουν τα κυβερνητικά στελέχη. Υπενθυμίζεται ότι η ΟΕΝΓΕ είχε καταγγείλει πως στις αρχικές 2000 προσλήψεις που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση δεν υπήρχε ούτε μια θέση γιατρού.

Μάλιστα καθημερινά οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ αμφισβητούσαν τα στοιχεία που δίνονταν ιδίως αυτά που αφορούσαν το νεοπροσληφθέν προσωπικό που –σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις- έχει ήδη αναλάβει υπηρεσία.

Την ίδια ώρα 36000 κενές οργανικές θέσεις

Ωστόσο ένα από τα κυριότερα ζητήματα που αναδεικνύουν οι εργαζόμενοι του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι πως έτσι κι αλλιώς υπήρχαν και πριν από την πανδημία τεράστια κενά σε οργανικές θέσεις.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Σιδέρη, γιατρό του Αττικού, αντιπρόεδρο του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου και μέλους του γενικού συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ «οι κενές οργανικές θέσεις πανελλαδικά είναι 6000 στους γιατρούς και 30000 στο υπόλοιπο προσωπικό. Αυτές πρέπει να καλυφθούν τώρα».

Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία των ίδιων των υγειονομικών, το προσωπικό του ΕΣΥ που έχει νοσήσει από τον κοροναϊό είναι περίπου το 12-13% και ως εκ τούτου το ζήτημα των άμεσων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού το θέτουν και από την σκοπιά της ανάγκης να υπάρχουν «εφεδρείες» καθώς όσοι υγειονομικοί νοσούν βγαίνουν προσωρινά εκτός μάχης.

Σύγχυση με τις διαθέσιμες για τον κοροναϊό ΜΕΘ

Σύγχυση επίσης επικρατεί και το τι ακριβώς συμβαίνει με τις πραγματικές διαθέσιμες για τον κοροναϊό κλίνες ΜΕΘ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τόνισε ότι «σήμερα, οι Μ.Ε.Θ. ξεπερνούν τις 870, δηλαδή αύξηση κατά 54%» σε σχέση με πριν την έναρξη της πανδημίας όπου υπήρχαν 565.
Αυτές οι ανακοινώσεις από τον κ. Πέτσα ήρθαν μια μέρα μετά από τη δήλωση του κ. Κοντοζαμάνη την Κυριακή όπου ανέφερε ότι οι διαθέσιμες για τον κοροναϊό κλίνες ΜΕΘ είναι 215.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και πάλι οι υγειονομικοί ζητούν την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και διεκδικούσαν ευθύς εξαρχής το άνοιγμα 2000 ΜΕΘ και 1500 ΜΑΦ ώστε να υπάρχουν συνολικά 3500 θέσεις για νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Τόνοι υγειονομικού υλικού που δεν φτάνει στους υγειονομικούς

Ένα τρίτο ζήτημα που παραμένει ανοιχτό είναι τι ακριβώς συμβαίνει με τη διάθεση στα νοσοκομεία του υγειονομικού υλικού και των ειδών ατομικής προστασίας.

Η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ήδη 1,7 εκατομμύρια μάσκες (σημερινή δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση που μεταφέρθηκε από την Κίνα). Επίσης αναμένεται να φτάσουν μέσα στην εβδομάδα πάνω από 13 εκατομμύρια απλές χειρουργικές μάσκες και μέσα ατομικής προστασίας, όπως εξειδικευμένες μάσκες, στολές και ασπίδες προσώπου.

Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας έχει ήδη φτάσει επίσης η δωρεά 11 τόνων υγειονομικού υλικού από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η προμήθεια 5 τόνων χλωροκίνης από την Ινδία και η πτήση της Air China η οποία μετέφερε προ ημερών στην Ελλάδα από την Κίνα 1.200.000 μάσκες και υγειονομικό υλικό (18 τόνοι συνολικά, το οποίο παρέλαβε ο Βασίλης Κικίλιας από την πρέσβειρα της Κίνας στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος).

Εντούτοις όμως, στο βαθμό που ευσταθούν οι καθημερινές καταγγελίες των υγειονομικών φαίνεται πως το υλικό αυτό δεν φτάνει –τουλάχιστον έγκαιρα- στα νοσοκομεία και δεν διατίθεται στο προσωπικό. Υπάρχει πληθώρα καταγγελιών προς σ’ αυτή την κατεύθυνση από την ΠΟΕΔΗΝ αλλά και τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Παγκόσμιος πόλεμος για τις προμήθειες

Από την πλευρά του σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος φάνηκε να απαντάει εμμέσως στις σχετικές επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για το πώς διαχειρίζεται και την φειδώ με την οποία διαθέτει στους υγειονομικούς το σχετικό υλικό λέγοντας ότι «σήμερα διεξάγεται ένας «παγκόσμιος πόλεμος» για την προμήθεια υγειονομικού υλικού και ειδών ατομικής προστασίας. Δεν είναι θέμα χρημάτων. Είναι θέμα δυναμικότητας. Δεν υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής από τις ήδη περιορισμένες πηγές για να καλυφθεί η παγκόσμια ζήτηση. Εμείς, επειδή κινηθήκαμε νωρίς, καταφέραμε να έχουμε σημαντικές προμήθειες υλικών».

Δεν καταβάλλονται δεδουλευμένα

Ένα ακόμα ζήτημα που προκύπτει είναι παρά τα μεγάλα λόγια για τους «ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες» εξακολουθούν να υπάρχουν φαινόμενα μη καταβολής δεδουλευμένων σε εργαζόμενους του δημόσιου συστήματος υγείας.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε η ΠΟΕΔΗΝ στην υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου 14 επικουρικοί εργαζόμενοι του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Κεντρικής Μακεδονίας δεν έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα των τελευταίων 6 μηνών.

Σε κάθε περίπτωση η μέχρι στιγμής εικόνα και η αποκωδικοποίηση των κινήσεων της κυβέρνησης σε σχέση με το ΕΣΥ δείχνει πως παρά την έλλειψη των δημοσιονομικών περιορισμών μετά και την απόφαση του Eurogroup και του Ecofin, δεν υπάρχει ιδιαίτερη ζέση για μια μακροπρόθεσμη επένδυση στην αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσωπικό και υποδομές που θα μείνει και μετά το τέλος της πανδημίας.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024