Στο κείμενο κάνουν λόγο για «ψευδαίσθηση» όσων θεωρούν ότι ένα κρούσμα του κοροναϊού θα μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο σε αυτούς τους καταυλισμούς, όπου συνολικά μένουν πάνω από 40. 000 άνθρωποι, μόλις σε λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα, χωρίς την παρουσία αρκετών γιατρών».

Έκκληση στις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών να διασφαλίσουν την ασφάλεια των προσφύγων στα ελληνικά νησιά εν μέσω της πανδημίας, απευθύνουν περισσότεροι από 5.000 γιατροί από όλο τον κόσμο.

«Αποτελεί ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι ένα κρούσμα του κοροναϊού σε αυτά τα στρατόπεδα θα μπορούσε να κρατηθεί υπό έλεγχο. 40.000 άνθρωποι ζουν σε μέσα λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα. Υπάρχει μόνο μια χούφτα ιατρούς παρόντες. Πολλά παιδιά και ενήλικες έχουν ήδη καταστραφεί από σωματικά και πνευματικά τραύματα» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκαναν μια υπόσχεση πριν από τέσσερα χρόνια ότι κάθε χώρα θα πάρει σταθερό αριθμό προσφύγων από την Ελλάδα και την Τουρκία. Καμία χώρα της ΕΕ δεν συμμορφώθηκε με αυτή τη συμφωνία. Δεν αρκεί να μετακινήσουμε τους πρόσφυγες σε στρατόπεδα στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτά τα στρατόπεδα είναι επίσης υπερπλήρη» τονίζουν οι γιατροί.

Οι γιατροί διαμηνύουν ότι αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί και να μετατραπεί σε υγειονομική καταστροφή παραβιάζοντας παράλληλα σοβαρά τους κανόνες και τις αξίες της υγειονομικής περίθαλψης στην Ε.Ε.

«Είναι καθήκον μας να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο» τονίζουν οι υπογράφοντες που τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να συμμορφωθούν με τη συμφωνία του 2016 και να πάρουν πρόσφυγες στα εδάφη τους.

Η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε πριν λίγες μέρες την εκκένωση των ελληνικά νησιών από τους 42.000 πρόσφυγες και μετανάστες για να αποφευχθούν «πολλοί θάνατοι».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Επίτροπος Εσωτερικών υποθέσεων της Κομισιόν, Ίλβα Γιόχανσεν, δήλωσε την Τετάρτη ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αντιταχθεί στην μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα υποστηρίζοντας ως επιχείρημα την απουσία κρουσμάτων κοροναϊού στα κέντρα κράτησης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr