Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μηταράκης : Δεν υπάρχουν κρούσματα κοροναϊού στις δομές προσφύγων

Μηταράκης : Δεν υπάρχουν κρούσματα κοροναϊού στις δομές προσφύγων

«Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε κανένα κρούσμα, σε καμία δομή φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων σε όλη τη χώρα», διαβεβαίωσε τη Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Βέβαια το ερώτημα είναι αν διενεργούνται τεστ στις δομές ανίχνευσης του κοροναϊού στις δομές φιλοξενίας

«Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε κανένα κρούσμα, σε καμία δομή φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων σε όλη τη χώρα», διαβεβαίωσε τη Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Βγαίνουν μόνο για να ψωνίσουν σε περιορισμένες ώρες

Στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου με το οποίο κυρώνονται οι επιτάξεις ακινήτων και η αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι έχουμε διαχωρίσει τις νέες αφίξεις, ενώ όσοι μπήκαν στη χώρα μετά την 1η Μαρτίου δεν πηγαίνουν στα ΚΥΤ αλλά σε ειδικές δομές που ελέγχονται ιατρικά.

Πρόσθεσε επίσης ότι έχουμε περιορίσει την κυκλοφορία με αυστηρότερα μέτρα για τις δομές, από ό,τι στον ελληνικό πληθυσμό. «Βγαίνουν μόνο για να ψωνίσουν σε περιορισμένες ώρες ενώ ενημερώνουμε τους διαμένοντες στις γλώσσες που κατανοούν», εξήγησε ο υπουργός.

Βέβαια το ερώτημα είναι αν έχουν διενεργηθεί τεστ στις δομές φιλοξενίας προσφύγων προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως υπάρχουν κρούσματα κοροναϊού.

Για το θέμα της αποσυμφόρησης των δομών στα νησιά, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι πάνω από τους μισούς διαμένοντες θα φύγουν μέσα στο 2020.

Οι μισοί θα φύγουν από τα νησιά το 2020

Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης, σήμερα στα νησιά έχουμε 42.000 διαμένοντες. Οι νέες δομές είναι για κάτω από 20.000, άρα πάνω από τους μισούς, μέσα στο 2020, θα φύγουν από τα νησιά.

Για το πού θα πάνε, υπενθύμισε την κυβερνητική τροπολογία εκκένωσης 11.000 θέσεων στην ενδοχώρα, από αυτούς που δεν δικαιούνται αυτές τις θέσεις βάσει των διεθνών συνθηκών.

Επίσης, τόνισε πως με την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου «φεύγει κόσμος από τις υφιστάμενες δομές και δημιουργούνται επιπλέον θέσεις».

Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης επανέλαβε ότι σε συνεργασία με τους ΟΤΑ «θα δημιουργήσουμε λελογισμένα και όπου χρειάζεται περαιτέρω δομές».

10000 μετακινήσεις στο πρώτο τρίμηνο

Εξάλλου, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση 10.000 μετακινήσεων στο πρώτο τρίμηνο του 2020. «Στα τέλη Μαρτίου, για πρώτη φορά, οι διαμένοντες στα νησιά θα είναι λιγότεροι από τον Δεκέμβριο του 2019» είπε χαρακτηριστικά για το ξεκίνημα «στην πράξη» της αποσυμφόρησης των νησιών.

«Ξέρω ότι δεν θέλει η Ελληνική Λύση να φύγουν από τα νησιά και να πάνε στην ενδοχώρα, αλλά θα γίνει και αυτό», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρθηκε, ακόμη, στην πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού, Γιώργου Κουμουτσάκου, βάσει της οποίας έχουμε πάρει έγκριση και χρηματοδότηση από την ΕΕ για 5.000 εθελοντικές μετακινήσεις «και σχεδιάζουμε κι άλλες μετακινήσεις για το δεύτερο τρίμηνο του 2020».

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024