Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Η νόσος μπορεί όντως να επιβαρύνει την καρδιά

Κοροναϊός : Η νόσος μπορεί όντως να επιβαρύνει την καρδιά

Ανεπαρκείς κρίνονται οι έως τώρα ενδείξεις ότι τα φάρμακα για την υπέρταση που παίρνει κάποιος μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο να νοσήσει από το νέο ιό

Η νόσος Covid-19, που προκαλείται από τον κοροναϊό SARS-CoV-2, μπορεί να επιβαρύνει την καρδιά του ασθενούς και να επιδεινώσει την κατάστασή του, επιβεβαιώνει μια νέα κινεζική επιστημονική έρευνα.

Από την άλλη, ανεπαρκείς κρίνονται οι έως τώρα ενδείξεις ότι τα φάρμακα για την υπέρταση που παίρνει κάποιος μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο να νοσήσει από το νέο ιό, σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες.

Η πρώτη έρευνα, από κινέζους επιστήμονες του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου Ρενμίν της Γουχάν, η οποία δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Cardiology, επιβεβαιώνει ότι ο νέος ιός μπορεί να προκαλέσει καρδιακές επιπλοκές, όπως αρρυθμία, υπέρταση, έμφραγμα του μυοκαρδίου και καρδιακή ανακοπή.

Η μελέτη σε 416 ασθενείς με μέση ηλικία 64 ετών διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους για Covid-19 ο ένας στους πέντε (20%) εμφάνισε πρόβλημα στην καρδιά, πράγμα που αύξανε τον κίνδυνο θανάτου στο νοσοκομείο.

Τα συχνότερα συμπτώματα ήταν πυρετός (στο 80% των ασθενών), βήχας (στο 35%) και δύσπνοια (στο 28%).

Οι ασθενείς που εμφάνισαν πρόβλημα στην καρδιά ήταν μεγαλύτερης ηλικίας κατά μέσον όρο και με υποκείμενο νόσημα, κυρίως υπέρταση (το 60%), ενώ χρειάστηκαν συχνότερα μηχανική υποστήριξη αναπνοής.

Παράλληλα, επιστήμονες στις ΗΠΑ, με επικεφαλής το δρα Ανκίτ Πατέλ του νοσοκομείου Brigham and Women’s της Βοστώνης, οι οποίοι έκαναν σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open, υποστήριξαν ότι είναι ανεπαρκείς οι έως τώρα ενδείξεις πως δύο κατηγορίες φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την υπέρταση, οι αναστολείς μετατρεπτικού ενζύμου αγγειοτενσίνης (ACEΙ) και οι ανταγωνιστές υποδοχέων αγγειοτενσίνης (ARB), μπορεί να επιδεινώσουν τις επιπτώσεις του κοροναϊού σε μερικούς ασθενείς.

Το ερώτημα είναι κατά πόσον τα εν λόγω φάρμακα επηρεάζουν μία πρωτεΐνη (ACE2), η οποία θεωρείται «σημείο εισόδου» (υποδοχέας) για το νέο ιό στους ανθρώπους.

Κινέζοι επιστήμονες είχαν αναφέρει πρώτοι ότι τα εν λόγω αντιυπερτασικά φάρμακα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για λοίμωξη από το νέο ιό, όμως κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, ακόμη δεν έχει αποδειχθεί.

Σύμφωνα με το δρα Πατέλ, παρόμοιες ανησυχίες σχετικά με τον κοροναϊό είχαν εγερθεί για το ιμπουπροφέν και για άλλα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα (ΜΣΑΦ), τα οποία επίσης αλληλεπιδρούν με την πρωτεΐνη ACE2.

Οι ερευνητές τόνισαν, πάντως, ότι τα έως τώρα ευρήματα είναι προκαταρκτικά και οι γιατροί πρέπει να συνεχίσουν τη χορήγηση αυτών των φαρμάκων, παρά να ρισκάρουν να δημιουργήσουν μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας, ακόμη και σε άτομα χωρίς Covid-19.

«Τα φάρμακα όπως οι αναστολείς ACE και οι ανταγωνιστές ARB μπορεί είτε να είναι επιβλαβή είτε ωφέλιμα σε μια ενεργή λοίμωξη. Απλώς, δεν ξέρουμε ακόμη» επισήμανε ο δρ Πατέλ.

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας, το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας και άλλοι επιστημονικοί φορείς, με ανακοινώσεις τους, υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχουν κλινικά ή επιστημονικά στοιχεία που να δικαιολογούν τη διακοπή της αντιυπερτασικής θεραπείας λόγω της λοίμωξης Covid-19.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Only in

Η λίστα των Δημοκρατικών που λένε στον Μενέντεζ να παραιτηθεί - Σιγή ιχθύος από τον άνθρωπο κλειδί

Ο πανίσχυρος Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ βλέπει ακόμα και παλιούς πολιτικούς φίλους να τον εγκαταλείπουν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023