Η εμμονή της Τουρκία στην παραβατικότητα δε δημιουργεί ούτε δίκαιο, ούτε δικαιώματα, σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του αναφορικά με την επιστολή του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τις θαλάσσιες ζώνες

Η εμμονή της Τουρκία στην παραβατικότητα δε δημιουργεί ούτε δίκαιο, ούτε δικαιώματα, σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του αναφορικά με την επιστολή του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τις θαλάσσιες ζώνες.

Παράνομοι, χάρτινοι πύργοι

«Ψευδεπίγραφα, για πολλοστή φορά, στο όνομα της ειρήνης και σταθερότητας της Ανατολικής Μεσογείου, με ανυπόστατα επιχειρήματα, η Τουρκία επιμένει στην παραβατικότητα και αποσταθεροποίηση» σημειώνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Προσθέτει δε, χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία «χτίζει παράνομους, χάρτινους πύργους».

«Για πολλοστή φορά επιμένει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ, να μην αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα ελληνικών νησιών, να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

Υπογραμμίζει ακόμη πως «σε πείσμα της διεθνούς παραβατικότητας της Τουρκίας, η Ελλάδα, αλλά και σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, καταδικάζει την τουρκική στάση, συνεχίζει να αναγνωρίζει τα νόμιμα κράτη μέλη της τελευταίας και να αποκηρύσσει παράνομες οντότητες».

Παράνομες συμφωνίες δεν δημιουργούν δίκαιο

Η Ελλάδα τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών «συνεχίζει να τηρεί το Διεθνές Δίκαιο ως ακρογωνιαίο λίθο ειρήνης και σταθερότητας στον κόσμο. Συνεχίζει να απαιτεί το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και να υπογραμμίζει ότι παράνομες και άκυρες συμφωνίες δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα».

«Επαναλαμβάνουμε ότι η εμμονή στην παραβατικότητα, με ή χωρίς χάρτες, δεν δημιουργεί ούτε δίκαιο, ούτε δικαιώματα. Και, βεβαίως, απαντάται καταλλήλως» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πλασματικές, παράνομες και αυθαίρετες οι τουρκικές συντεταγμένες

Υπενθυμίζεται ότι χτες το in.gr έφερε στη δημοσιότητα την επιστολή της 18 Μαρτίου του 2020 του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, όπου κατατέθηκαν οι γεωγραφικές συντεταγμένες για την δήθεν τουρκική υφαλοκρηπίδα με βάση το τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Στην απαντητική της επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ στις 19 Μαρτίου 2020 η Ελληνίδα μόνιμη αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ κα Θεοφίλη υπογράμμισε ότι οι γεωγραφικές συντεταγμένες που κατέθεσε η Τουρκία είναι «πλασματικές, παράνομες και αυθαίρετες», επαναλαμβάνοντας την κατηγορηματική απόρριψη του μνημονίου Άγκυρας Λιβύης από την Ελληνική πλευρά.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr