Τις καταγγελίες εργαζομένων και σωματείων για παραβίαση των μέτρων για την αντιμετώπιση του κοροναϊού και των κανόνων υγιεινής σε συνθήκες πανδημίας, φέρνει στη βουλή το ΚΚΕ και ζητά να διασφαλιστεί η εφαρμογή των οδηγιών του ΕΟΔΥ στις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν με την αυτοπρόσωπη παρουσία των εργαζομένων στους χώρους εργασίας.

Τις καταγγελίες εργαζομένων και σωματείων για παραβίαση των μέτρων για την αντιμετώπιση του κοροναϊού και των στοιχειωδών κανόνων υγιεινής και ασφάλειας σε συνθήκες πανδημίας, φέρνει στη βουλή το ΚΚΕ.

Δεν εφαρμόζονται οι οδηγίες του ΕΟΔΥ στους χώρους δουλειάς

Σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση ζητά να διασφαλιστεί η εφαρμογή των οδηγιών του ΕΟΔΥ στις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν με την αυτοπρόσωπη παρουσία των εργαζομένων στους χώρους εργασίας.

Αναλυτικά η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Εργασίας:

«Η κυβέρνηση με υπόδειξη του ΕΟΔΥ λαμβάνει διαρκώς μέτρα για τον περιορισμό διασποράς του Κοροναϊού.

Μεταξύ αυτών η απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων και η καθολική, εκτός των 6 περιπτώσεων, μετακίνηση των πολιτών.

Σε επιχειρηματικούς ομίλους και χώρους εργασίας συνεχίζουν να απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι ο ένας δίπλα στον άλλο, χωρίς καν την απόσταση του ενός μέτρου, με κοινόχρηστα μέσα εργασίας και με πλημμελή καθαριότητα λόγω μειωμένων αριθμών καθαριστριών.

Καταγγελίες

Οι καταγγελίες των εργαζομένων στα σωματεία τους είναι δεκάδες καθημερινά. Αποκαλυπτικές είναι επιστολές των υπαλλήλων εταιρειών τηλεφωνικών κέντρων και κινητής τηλεφωνίας, από μεγάλα εργοτάξια, ιδιωτικές κλινικές, βιομηχανικές μονάδες κ.α.

Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι μεγάλη γιατί δεν έχει πάρει κανένα από τα υποδεικνυόμενα από τους επιστήμονες μέτρα προστασίας των εργαζομένων, αλλά επιπρόσθετα έχει αναστείλει και τους ελέγχους των επιχειρήσεων από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και τους άλλους εποπτικούς μηχανισμούς.

Οι επιχειρηματίες εκμεταλλεύονται την πανδημία

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι εκμεταλλευόμενοι την πανδημία, την ανασφάλεια και την αγωνία των εργαζόμενων, υποχρεώνουν σε συνέχιση της εργασίας των εργαζομένων χωρίς αναγκαίες χωροταξικές αλλαγές, τήρηση αποστάσεων, απολύμανση εργαλείων εργασίας με αντισηπτικά που είναι ανύπαρκτα, χωρίς τα ενδεικνυόμενα μέτρα υγείας και ασφάλειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Εγκληματική στάση

Χαρακτηριστικό της εγκληματικής τους στάσης είναι η υποχρέωση των εργαζομένων να μετακινούνται σε άλλα κτίρια των ομίλων αλλάζοντας δύο και τρία μέσα μαζικής μεταφοράς, και με ίδιους όρους εργασίας, εκθέτοντας σε όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο τους εργαζόμενους και όχι μόνο από την διασπορά του Κοροναϊού.

Στα ύποπτα κρούσματα δεν γίνεται τεστ, είναι στην ευθύνη του εργαζόμενου αν θα κάνει ή όχι, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Ασυμπτωματικοί εργαζόμενοι που έχουν κρούσματα Κοροναϊού στον περίγυρό τους αναγκάζονται να τα αποκρύπτουν και να προσέρχονται στην εργασία τους.

Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς για την έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να διασφαλιστούν όλοι οι ενδεδειγμένοι όροι που η επιστημονική κοινότητα έχει υποδείξει για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr