Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εννέα μνηστήρες για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Εννέα μνηστήρες για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Ενδιαφέρον εκδήλωσαν όλοι οι εγχώριοι παίκτες.

Εννέα επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον κατά την πρώτη φάση του διαγωνισμού για την πώλησης του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας (με δυνατότητα απόκτησης και του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας).

Αξιοσημείωτο είναι ότι εκτός από τα εγχώρια τζάκια που άλλωστε είχαν κάνει γνωστό ότι θα διεκδικήσουν τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, συμμετέχουν και τέσσερις ξένοι κολοσσοί.

Η μία είναι η ολλανδική Vitol _ από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας και εμπορευμάτων παγκοσμίως _ η οποία είχε κατέβει και στον διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, ο οποίος είχε κηρυχτεί άγονος. Η δεύτερη είναι η επίσης ολλανδική SHELL, η οποία το 2018 είχε πουλήσει τη συμμετοχή της (49%) στην ΕΠΑ Αττικής και ΕΔΑ Αττικής, στη ΔΕΠΑ και πλέον διεκδικεί εκ νέου θέση στην ελληνική αγορά αερίου. Έκπληξη αποτελεί επίσης η συμμετοχή της καταριανής POWER GLOBE καθώς και της MET HOLDING, με έδρα την Ελβετία, η οποία αποτελεί θυγατρική του ουγγρικού ομίλου MOL. Μεγάλη έκπληξη ήταν και η σύμπραξη της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΕΛΛΑΣ με τη ΔΕΗ.

Ειδικότερα, ενδιαφέρον εκδήλωσαν τα ακόλουθα επενδυτικά σχήματα:
1) C.G. GAS LIMITED
2) MET HOLDING AG
3) POWER GLOBE LLC
4) SHELL GAS B.V.
5) VITOL HOLDING B.V.
6) ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ A.E.
7) Κοινοπραξία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ και EDISON INTERNATIONAL HOLDING N.V.
8) Κοινοπραξία ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΕΛΛΑΣ και ΔΕΗ Α.Ε.
9) ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ A.E.

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης του Ταμείου, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού (υποβολή δεσμευτικών προσφορών). Σε κάθε περίπτωση, η αξιολόγηση δεν μπορεί να γίνει πριν τις 24 Απριλίου, οπότε έχει οριστεί νέα προθεσμία (ελέω κορωνοϊού) για να αποστείλουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές τα έγγραφα και σε φυσική μορφή.

Επενδυτικά Προφίλ / Investor Prolifes

ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΕΛΛΑΣ / Motor Oil (Hellas) Corinth Refineries S: Ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται κυρίως στην διύλιση πετρελαίου, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην διανομή και προμήθεια πετρελαίου, ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου, λιπαντικών και προϊόντων πετρελαίου. Η εταιρεία αξιοποιώντας τα σύγχρονα Διυλιστήρια Κορίνθου, δυναμικότητας 185,000 βαρελιών ανά ημέρα, παράγει ευρύ φάσμα πετροχημικών προϊόντων. Ο όμιλος της ΜότορΌιλ θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Μεσογείου.

ΓΕΚΤΕΡΝΑ / GEK Terna Group: Δραστηριοποιείται στον τομέα των υποδομών, της καθαρής ενέργειας, της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και των παραχωρήσεων, ενώ παράλληλα διαθέτει ισχυρή παρουσία και στους κλάδους της διαχείρισης απορριμμάτων, των μεταλλείων και της ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων. Ο όμιλος έχει παρουσία σε 16 χώρες (Ευρώπη, ΗΠΑ, Μέση Ανατολή), όπου απασχολεί συνολικά 5.000 εργαζομένους.
ΕΛΠΕ: Τα Ελληνικά Πετρέλαια αποτελούν έναν από τους κορυφαίους ομίλους στον τομέα της ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με παρουσία σε 6 χώρες και σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% των πωλήσεων. Οι δραστηριότητες του ομίλου περιλαμβάνουν την διύλιση, εφοδιασμό και εμπορία πετρελαιοειδών, την λιανική εμπορία πετρελαιοειδών, την παραγωγή και εμπορία πετροχημικών, την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων καθώς και την παραγωγή ενέργειας και εμπορία φυσικού αέριου.

C.G. GAS LIMITED: Κατέχει ηγετικό ρόλο στην ελληνική αγορά και αποτελείται από εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών τομέων στην Ελλάδα και διεθνώς. Οι βασικοί τομείς δραστηριότητας είναι η παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η συμμετοχή σε έργα υποδομών και παραχωρήσεων, η ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων, η διαχείριση εγκαταστάσεων, εκθεσιακά και συνεδριακά κέντρα, η διαχείριση μεγάλων έργων. Κύριες δραστηριότητες του Ομίλου στο χώρο της ενέργειας αποτελούν η εμπορία φυσικού αερίου, η παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η διαχείριση μεγάλης κλίμακας ενεργειακών έργων (αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου και σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας), με συμμετοχή και στο ΔΕΣΦΑ.

ΜΥΤΗΛΙΝΑΙΟΣ ΑΕ / Mytilineos Group: Από τους πιο σημαντικούς βιομηχανικούς ομίλους της Ελλάδας, με δραστηριότητες στην μεταλλουργία, στον σχεδιασμό – προμήθεια-κατασκευή έργων (EPC), στην ηλεκτρική ενέργειακαι την εμπορία φυσικού αερίου. Αναπτύσσει τις δραστηριότητές του στο χώρο της ενέργειας μέσω της θυγατρικήςProtergia, όντας ένας από τους κορυφαίους ιδιωτικούς φορείς στον τομέα της ενέργειας και ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Ο Όμιλος αναπτύσσει συστηματικά επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τομέα του φυσικού αερίου, καλύπτοντας τις ίδιες ανάγκες του για την παραγωγή ενέργειας, ενώ κατέχει ηγετική θέση στην αγορά χονδρικής και λιανικής πώλησης φυσικού αερίου.

Edison: Από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας και έχει έδρα στην Ιταλία. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην παραγωγή, προμήθεια και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς επίσης και στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων. Η Edison είναι μέλος της EDF, ενός από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους στον κόσμο.

Shell: Η RoyalDutchShellείναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας στον κόσμο με εξειδίκευση στην έρευνα, παραγωγή και διύλιση πετρελαίου, φυσικού αερίου και χημικών. Η εταιρεία έχει παρουσία σε 70 χώρες με περίπου 82.000 εργαζομένους. Η Shellπαράγει καθημερινά περίπου 3,7 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, ενώ πραγματοποιεί πωλήσεις πάνω από 71 εκατ. τόνους LNGετησίως.

Vitol: είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας και εμπορευμάτων παγκοσμίως. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην διύλιση, αγοραπωλησία εμπορευμάτων και ενεργειακών προϊόντων, στην παραγωγή ενέργειας και στην έρευνα, παραγωγή και προμήθεια πετροχημικών προϊόντων.

Για το 2018 η εταιρεία είχε έσοδα $ 231 δισ., έχοντας διακινήσει περίπου 357 εκατ. τόνους αργού πετρελαίου και πετροχημικών προϊόντων.

Met Group Ευρωπαϊκή εταιρεία με έδρα στην Ελβετία, με δραστηριότητες στο φυσικό αέριο, τον ηλεκτρισμό και το πετρέλαιο, με έμφαση στη χονδρική πώληση commodities, καθώς και στις ενεργειακές υποδομές και τα βιομηχανικά περιουσιακά στοιχεία. Η METGroupέχει παρουσία σε 15 ευρωπαϊκές χώρες, με περισσότερους από1.700 μόνιμους υπαλλήλους, και δραστηριοποιείται σε 26 εθνικές αγορές φυσικού αερίου και 22 διεθνείςεμπορικούς κόμβους. Ο Όμιλος έχει σημαντική παρουσία στην λιανική αγορά της Κροατίας, της Ιταλίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και της Ισπανίας.

PowerglobeQatar: Είναι ο ενεργειακός βραχίονας τηςOptimizedHolding(ALFAISAL), μιας ιδιωτικής εταιρείαςπου ιδρύθηκε στη δεκαετία του 1960. Η εταιρεία παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης έργων παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, ενέργειας από LNG, αποτίμησης συμβάσεων προμήθειας για φυσικό αέριο, διαχείρισης ενεργειακούμείγματος και διαχείρισης χαρτοφυλακίου, διαχείρισης έργων φυσικού αερίου, LNGκαι ηλεκτρικήςενέργειας,καθώς και έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Μέση Ανατολή, την Ασία, τις ΗΠΑ, την Αφρικήκαι την Ευρώπη.

ΔΕΗ: κορυφαία εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, με δραστηριότητες στην παραγωγή, διανομή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές. Διαθέτει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 12,2 GW στην Ελλάδα, με θερμικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς καθώς και εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά. Έχει στην κυριότητά της το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση € 3 δισ. περίπου, διαχειριστής του οποίου είναι η θυγατρική της εταιρεία ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας, εξυπηρετώντας περίπου 6,9 εκατ. πελάτες σε όλη τη χώρα.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024