Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απαγόρευση κυκλοφορίας : Το μήνυμα Μητσοτάκη, η στήριξη του ΚΙΝΑΛ, οι αστερίσκοι από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Απαγόρευση κυκλοφορίας : Το μήνυμα Μητσοτάκη, η στήριξη του ΚΙΝΑΛ, οι αστερίσκοι από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Πως διαμορφώνεται το πολιτικό κλίμα και ποια η στάση των κομμάτων στον απόηχο της ανακοίνωσης Μητσοτάκη για την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Ποιες προτεραιότητες θέτουν κόμματα και κυβέρνηση

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την απαγόρευση «κάθε άσκοπης κυκλοφορίας» όπως είπε προκάλεσε σοκ στην κοινή γνώμη και ήρθε να προστεθεί σε ένα ήδη βαρύ ψυχολογικό κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία.

«Η ώρα του πολίτη»

Μάλιστα γι’ αυτή την απόφαση ο πρωθυπουργός γι’ αυτή την απόφασή του είχε ενημερώσει πρωτύτερα τους πολικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του ουσιαστικά θέλησε να δώσει εκ νέου έναν τόνο «εθνικής ενότητας» γύρω από τη δέσμη μέτρων που λαμβάνει, κάνοντας παράλληλα λόγο για συνταγματική επιταγή προκειμένου να προστατευθεί το κοινό καλό.

Τόνισε ο κ. Μητσοτάκης προς την κατεύθυνση αυτή ανακοινώνοντας τον δραστικό περιορισμό της κυκλοφορίας ότι το «είναι η ώρα που το ατομικό ταυτίζεται όσο ποτέ με το συλλογικό: Τώρα είναι η ώρα του πολίτη!» ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο του κοροναϊού είναι όλοι ασχέτως εισοδήματος ή κοινωνικής ομάδας στην οποία ανήκουν.

Όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις των κομμάτων το ΚΙΝΑΛ εξέφρασε πλήρη στήριξη στον πρωθυπουργό για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Αποστάσεις

Αν και στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της διασποράς του κοροναϊού τις επόμενες κρίσιμες μέρες και εβδομάδες, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ δεν εξέφρασαν ευθεία διαφωνία, εντούτοις σε διαφορετικούς τόνους και εν μέρει για διαφορετικούς λόγους τα δύο αυτά κόμματα κράτησαν τις δικές τους αποστάσεις από τη ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη με την οποία ο πρωθυπουργός επένδυσε ιδεολογικά την απόφασή του για την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Η Κουμουνδούρου δεν διευκρίνισε τι ακριβώς ειπώθηκε για το θέμα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας.
Στον ΣΥΡΙΖΑ εστίασαν μόνο στην ανάγκη τάχιστης ανάληψης όλων των απαραίτητων πρωτοβουλιών για την άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ (οι προσλήψεις γιατρών κλπ) και ο κ. Τσίπρας ζήτησε από την κυβέρνηση ενημέρωση για τα αποθέματα προληπτικού υλικού προφύλαξης για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και την επάρκεια σε κλίνες ΜΕΘ.

Στηρίζει

Το ΚΙΝΑΛ από την πλευρά του στήριξε αναφανδόν το σύνολο του διαγγέλματος του κ. Μητσοτάκη με μια λιτή ανακοίνωση στην οποία επικρατούσε την απαγόρευση της κυκλοφορίας.
«Το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει κάθε μέτρο που συμβάλλει στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και την προστασία της ανθρώπινης ζωής» ανέφερε η Χαριλάου Τρικούπη.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ με δήλωσή του Δημήτρη Κουτσούμπα, ουσιαστικά απάντησε στην επίκληση του ιταλικού παραδείγματος και της μακάβριας λίστας της γειτονικής χώρας από τον πρωθυπουργό για να δικαιολογηθεί η απαγόρευση.

Ο γραμματέας του ΚΚΕ, με αφορμή το γεγονός ότι στην Ιταλία οι βιομηχανίες του Βορρά δούλευαν κανονικά όλο αυτό το διάστημα παρά την εκατόμβη των νεκρών άφησε να εννοηθεί ότι το η απαγόρευση της κυκλοφορίας στους δρόμους είναι ανεπαρκές μέτρο σε ότι αφορά την αλυσίδα διάδοσης του υιού καθώς συνεχίζεται ο συνωστισμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις και γενικότερα στους χώρους δουλειάς.

Συνωστισμός στους εργασιακούς χώρους

«Η προστασία της δημόσιας υγείας εξασφαλίζεται κυρίως με μέτρα πρόληψης, πρώτα απ’ όλα στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, και με την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Αυτό δείχνει και η εμπειρία από άλλες χώρες, όπως η Ιταλία» υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας.

Αμφότεροι πάντως, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ άφησαν αιχμές για τη στάση της κυβέρνησης σε ότι αφορά την ιδεολογική προπαγάνδα για την «ατομική ευθύνη», υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει τις ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού μπροστά στην πανδημία.

Ο προβληματισμός που υπάρχει σε στελέχη τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΚΚΕ και ιδίως στις τάξεις των οπαδών των δύο αυτών κομμάτων αφορά κυρίως στην επόμενη μέρα του κοροναϊού.
Οι επισημάνσεις τους ουσιαστικά αφορούν στο ιδεολογικό φορτίο που προσέδωσε στην απόφασή του πρωθυπουργού η δήλωσή του. Στο πίσω μέρος του μυαλού τους υπάρχει προβληματισμός για προετοιμασία μέτρων καταστολής μετά το πέρας της πανδημίας.

Νέο κοινωνικό συμβόλαιο

Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνουν το «νέο κοινωνικό συμβόλαιο» που επικαλέστηκε ο κ. Μητσοτάκης. Επίσης φράσεις όπως «ερημώνουμε δρόμους και πλατείες, εξορίζουμε τον κίνδυνο», οι «λίγοι ανεύθυνοι» δεν θα βάλουν σε κίνδυνο τους «πολλούς υπεύθυνους» κλπ.

Υποστηρικτικά στην κυβέρνηση πάντως κινήθηκε η ακροδεξιά «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου χαρακτηρίζοντας ημίμετρο την απαγόρευση της κυκλοφορίας, αν δεν συνδυαστεί με απαγόρευση διαδηλώσεων, ενώ εξαπέλυσε και ρατσιστικές κορώνες κατά των μεταναστών και προσφύγων.

Sports in

Αρχές του 2025 το νέο φτηνό ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Η αλλαγή των σχεδίων της εταιρείας λειτούργησε θετικά για τις μετοχές της Tesla, που κινούνταν έντονα ανοδικά καταγράφοντας κέρδη έως και 10%

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024