Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σεισμός στην Πάργα : Άρχισε η καταγραφή των ζημιών - Μέτρα για να αποφευχθούν τυχόν κρούσματα κοροναϊού

Σεισμός στην Πάργα : Άρχισε η καταγραφή των ζημιών – Μέτρα για να αποφευχθούν τυχόν κρούσματα κοροναϊού

Από την Περιφέρεια ενημερώθηκαν οι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια είναι ακατάλληλα ότι θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο της περιοχής, ενώ δόθηκαν οδηγίες και θα ληφθούν μέτρα για να αποφευχθούν τυχόν κρούσματα προσβολής από τον κοροναϊό.

Εκτεταμένες ζημιές προκλήθηκαν από από τις δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,2 και 5,6 Ρίχτερ που σημειώθηκαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα η πρώτη και λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα η δεύτερη, στο Καναλάκι κοντά στην Πάργα της Ηπείρου.

Τα τρία άτομα που τραυματίστηκαν ελαφρά από πτώση αντικειμένων μέσα στα σπίτια τους, διακομίστηκαν σε νοσοκομείο των Ιωαννίνων. Εκτεταμένες είναι οι ζημιές σε σπίτια και στο οδικό δίκτυο.

Λίγο πριν τις οκτώ το πρωί ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συντονιστικού που συνήλθε στο Καναλάκι και έκανε την πρώτη εκτίμηση της κατάστασης.

Με το φως της ημέρας, άρχισε ο έλεγχος και η καταγραφή των ζημιών σε σπίτια και άλλα οικήματα, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας και των Δήμων Πάργας και Σουλίου αποκατέστησαν την κυκλοφορία σε δρόμους προς Καναλάκι, Σούλι, Γλυκή και άλλα χωριά, που είχαν κλείσει λόγω πτώσης βράχων και χωμάτων.

Στην πληγείσα περιοχή βρίσκονται από τα ξημερώματα ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Μαυρογιώργος, ο δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Απόστολος Βασδέκης κ.ά., οι οποίοι σε επείγουσα συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας εκτίμησαν την κατάσταση και δρομολόγησαν τις άμεσες παρεμβάσεις που απαιτούνται, έχοντας ήδη καλέσει και κλιμάκια του ΤΑΣ Κοζάνης να επισκεφθούν την πληγείσα περιοχή.

Επίσης υπήρξε συνεργασία και με το Δήμαρχο Σουλίου Γιάννη Καραγιάννη, ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα και ζημιές που έχουν προκληθεί στο δρόμο Σούλι- Γλυκή.

Πού εντοπίζονται οι μεγαλύτερες ζημιές

Οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται στις Τοπικές Κοινότητες Καναλακίου, Γλυκής, Σκαφιδωτής, Σκοτεινού, Κυψέλης και σε ορισμένα χωριά του Δήμου Σουλίου. Ζημιές υπέστη επίσης το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού μέσης τάσης στην περιοχή Σκοτεινού- Σκαφιδωτής.

Ο περιφερειάρχης ενημέρωσε ήδη τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και έχει συνεχείς επικοινωνίες με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν και για τυχόν πρόσθετες παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν.

Ήδη από την Περιφέρεια ενημερώθηκαν οι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια είναι ακατάλληλα ότι θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο της περιοχής, ενώ δόθηκαν οδηγίες και θα ληφθούν μέτρα για να αποφευχθούν τυχόν κρούσματα προσβολής από τον κοροναϊό.

(φωτό www.epiruspost.gr/ Facebook/ Σπύρος Ράπτης)

Αρκετοί μετασεισμοί

Στην περιοχή του Δήμου Πάργας παραμένει ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας, ενώ ο περιφερειάρχης Ηπείρου και ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας επισκέπτονται και γειτονικές περιοχές Πρέβεζας και Θεσπρωτίας προκειμένου να ενημερωθούν από τις κατά τόπους τοπικές αρχές για το ενδεχόμενο και άλλων ζημιών, με δεδομένο πως συνεχίζονται οι μετασεισμοί.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε επιφυλακτικός σημειώνοντας ότι «μας ανησυχεί που ξεκίνησε από χαμηλά 4,2 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ γύρω στα μεσάνυχτα και έφτασε τα 5.6 ρίχτερ στις 2:49 τα ξημερώματα».

Ο ίδιος είπε ότι ο σεισμός προέρχεται από το ρήγμα της Παραμυθιάς.

Το ρήγμα της Παραμυθιάς είναι γνωστό στους σεισμολόγους της χώρας καθώς είχε δραστηριοποιηθεί στις 14 Μαΐου, του 1895 με ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η βιβλιογραφία αναφέρει σοβαρές βλάβες σε κατοικίες, σχολεία και εκκλησίες στο Μαργαρήτι, την Παραμυθιά, το Δραγούμη, στο Καρβουνάρι και στο Κουρτέσι.

Για τον ισχυρό σεισμό των 5,6 Ρίχτερ, ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας ανακοίνωσε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο σεισμός των 5,6 Ρίχτερ φαίνεται πως είναι ο κύριος σεισμός, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν ισχυροί μετασεισμοί.

Ενημέρωσε, επίσης, ότι επικοινώνησε με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος του είπε πως η περιοχή θα ελεγχθεί άμεσα για ζημιές.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024