Το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε δραματική αύξηση σε νέους θανάτους οι οποία ανήλθαν στους 40 μέσα σε μία ημέρα

Όλες οι καφετέριες, παμπ, εστιατόρια, γυμναστήρια και άλλες παρόμοιες αίθουσες σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο διατάχτηκαν να κλείσουν από το βράδυ της Παρασκευής για το προσεχές μέλλον, καθώς ο Boris Johnson είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας να ληφθούν πιο επείγοντα βήματα για να μειωθεί η ταχεία εξάπλωση του Covid-19.

Οι ανακοινώσεις

Σε συνέντευξη Τύπου στη Downing Street, ο πρωθυπουργός είπε ότι, ενώ ευχαρίστησε τους ανθρώπους ότι ανταποκρίθηκαν στην επίσημη ανακοίνωση μέτρων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για να μείνουν μακριά από τέτοια μέρη, ήρθε η ώρα να κάνουμε «τα επόμενα βήματα από επιστημονικές συμβουλές».

«Πρέπει να μειώσουμε περαιτέρω την καμπύλη μετάδοσης μεταξύ μας», δήλωσε ο Τζόνσον. Με τη συμφωνία των τριών αποκεντρωμένων κυβερνήσεων, είπε, «λέμε -καφενεία – παμπς – μπαρ και εστιατόρια για να κλείσουν απόψε, το συντομότερο δυνατό».

Θα τους επιτραπεί να πουλήσουν φαγητά και ποτά, είπε. Η ίδια οδηγία δόθηκε σε νυχτερινά κέντρα, θέατρα, κινηματογράφους, γυμναστήρια και κέντρα αναψυχής, προσέθεσε ο Johnson. Τα νέα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης θα επανεξετάζονται κάθε μήνα για να διαπιστωθεί αν κάποια θα μπορούσαν να χαλαρώσουν, είπε.

Ο Johnson προέτρεψε τους ανθρώπους να αποφασίσουν να μη βγουν για τελευταία φορά την Παρασκευή: «Μην το κάνετε. Μπορεί να νομίζετε ότι είστε αήττητοι, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα έχετε ήπια συμπτώματα και μπορεί ακόμα να είστε φορέας της ασθένειας και να την μεταδώσετε σε άλλους».

«Υπήρχαν προσδοκίες ότι ένα τέτοιο κλείσιμο θα μπορούσε να συμβεί μόνο στο Λονδίνο, το οποία έχει σημαντικά υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης από κοροναϊό σε σχέση με άλλα μέρη της χώρας». Η πρωτεύουσα έχει το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης και θανάτων μέχρι τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο – περίπου το ένα τρίτο του συνόλου.

Η κυβέρνηση είχε εξετάσει επίσημη απαγόρευση την Πέμπτη και ήταν έτοιμη για να το ανακοινώσει, αλλά την πήρε πίσω. Μεταξύ των υψηλόβαθμων κυβερνητικών φορέων υπήρξε μεγάλη απροθυμία να εκδοθούν εντολές απαγορεύσεων.

Οι υπουργοί υπόκεινται σε αυξανόμενη πίεση να δρουν πιο αποφασιστικά, με τον γραμματέα υγείας, Jon Ashworth, να καλεί την Παρασκευή για άμεση δράση. «Ήρθε η ώρα για αποφασιστική δράση και όχι μόνο συμβουλές. Ο πρωθυπουργός πρέπει να κάνει επείγοντα βήματα σήμερα», είπε.

« Πολλοί τώρα αμφισβητούν γιατί οι παμπ και τα εστιατόρια είναι ακόμη ανοιχτά. Δεν είναι αρκετά καλό να ζητάς απλώς από τους ανθρώπους να μην πάνε σε παμπ. Η κυβέρνηση πρέπει να ενεργήσει τώρα, να τα κλείσει προστατεύοντας ταυτόχρονα το εισόδημα του προσωπικού και να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις».

Πηγή: theguardian.com

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr