Ο Semmelweis γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1818 στη Βούδα της Ουγγαρίας και απεβίωσε στις 13 Αυγούστου 1865, στην περιοχή Όμπερνταίμπλινγκ της Βιέννης.

Το Google Doodle τιμά τον Ignaz Semmelweis, τον Ούγγρο επιστήμονα που «ανακάλυψε» το πλύσιμο των χεριών και το ότι η συχνότητα εμφάνισης του ωτορινολαρυγγικού πυρετού (γνωστός και ως «πυρετός παιδικής κηλίδας») θα μπορούσε να μειωθεί δραστικά με την απολύμανση χεριών στις μαιευτικές κλινικές.

Ο Semmelweis γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1818 στη Βούδα της Ουγγαρίας και απεβίωσε στις 13 Αυγούστου 1865, στην περιοχή Όμπερνταίμπλινγκ της Βιέννης. O ίδιος πήρε διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης και μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Μαιευτική.

Ύστερα από ενδελεχή και εμπεριστατωμένη έρευνα, ο Semmelweis κατέληξε ότι οι γιατροί μεταδίδουν μολυσματικό υλικό από προηγούμενες λειτουργίες και αυτοψίες σε ευάλωτες μητέρες μέσω των χεριών τους και έτσι τους υποχρέωσε να τα πλένουν, με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά τα ποσοστά θνησιμότητας των μητέρων.

Έτσι, απέκτησε το προσωνύμιο «σωτήρας των μητέρων» παρότι η θεωρία του έγινε ευρέως αποδεκτή σε αρκετά μεταγενέστερο χρόνο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr