Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το δουλεμπορικό που προσάραξε στην Κέα είχε αναχωρήσει συνοδεία πλοίου της τουρκικής ακτοφυλακής

Το δουλεμπορικό που προσάραξε στην Κέα είχε αναχωρήσει συνοδεία πλοίου της τουρκικής ακτοφυλακής

Τα νέα στοιχεία του Λιμενικού και της ΕΥΠ και οι μεθοδεύσεις της τουρκικής πλευράς. Ερευνάται ανάρτηση στο Facebook που αφορά το πλοίο των δουλεμπόρων

Με τη συνοδεία σκάφους της Ακτοφυλακής της Τουρκίας ανεχώρησε από μικρό λιμάνι κοντά στη Σμύρνη το τουρκικό δεξαμενόπλοιο «DORDUNCU» (ΣΣ είχε σβηστεί σκόπιμα το όνομά του), το οποίο προσάραξε – προ τριημέρου – στο μώλο του λιμανιού της Κέας και διαπιστώθηκε ότι μετέφερε 193 μετανάστες που προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Πακιστάν και τη Σομαλία.

Σε αυτή την εντυπωσιακή αναφορά προχώρησαν, όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα», μιλώντας στις ελληνικές λιμενικές αρχές, πολλοί από τους αλλοδαπούς που επέβαιναν στο εν λόγω πλοίο.

Κάτι που επιβεβαιώνει εκτιμήσεις υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΥΠ αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου ότι πίσω από την προσάραξη του τουρκικού πλοίου κρύβεται η νέα τακτική της κυβέρνησης Ερντογάν και των δουλεμπορικών κυκλωμάτων να προωθεί μαζικά μετανάστες με την χρήση μεγάλων παλιών φορτηγών πλοίων σε ταξίδια «μιας διαδρομής» με προορισμό την Ελλάδα ή την Ιταλία.

Κι αυτό λόγω του «αποκλεισμού» από την ΕΛΑΣ του Έβρου και των συγκροτημένων κινήσεων του Λιμενικού για την αποτροπή εισόδου προσφύγων με λέμβους από Μυτιλήνη, Χίο κλπ θα επιχειρούσαν μαζικές προωθήσεις χιλιάδων προσφύγων με τέτοιου είδους πλοία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί οι πρόσφυγες προέρχονταν από περιοχές της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης και τους προτάθηκε – τις τελευταίες ημέρες- να επιβιβασθούν στο εν λόγω δουλεμπορικό πλοίο με αμοιβή 5000-7000 ευρώ το άτομο.

Σύμφωνα με άλλες το εν λόγω πλοίο (ΣΣ κατασκευάστηκε το 1965, ιδιοκτήτης του οποίου εμφανιζόταν από το 2015 η τουρκική εταιρεία «Ιdil Petrol Urünleri Ve Ticaret ls») βρισκόταν σε παλιό αγκυροβόλιο, χωρίς να έχει κινηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα κι υπήρχαν σχέδια για να μετατραπεί σε σκραπ.

Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί ότι το πλοίο στο διήμερο ταξίδι του στο Αιγαίο δεν ελέγχθηκε από κανέναν παρ’ ότι είχε κλείσει το σύστημα δορυφορικού στίγματός του και κινείτο σαν σκάφος -«φάντασμα.

Στα πλαίσια των ερευνών του Λιμενικού συνελήφθησαν τρία μέλη του «πληρώματος» συριακής και τουρκικής καταγωγής οι οποίοι θεωρείται ότι συμμετείχαν στο κύκλωμα δουλεμπόρων κι οι οποίοι αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε αποκάλυψη.

Τα κινητά τους στάλθηκαν στα Εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ για περαιτέρω διερεύνηση.

Τα στελέχη του Λιμενικού φέρεται να εντόπισαν ανάρτηση στο Facebook (https://www.facebook.com/100046180098444/videos/139253747623961/) ενός από τους επιβάτες του πλοίου που προσάραξε στην Κω.

Στο βίντεο εικονίζονται διάφορα άτομα να κινούνται στο κατάστρωμα του «DORDUNCU» κι ερευνάται αν είναι οπτικό υλικό από το επίμαχο ταξίδι.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι προσπάθεια των λιμενικών να ελεγχθούν ιατρικά οι 193 μετανάστες, αλλά και να αποφευχθεί η βύθιση του δουλεμπορικού πλοίου και η ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής της Κέας.

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024