Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγικό : Δίκη εξπρές για δέκα προσφυγόπουλα που πέρασαν τον Έβρο

Προσφυγικό : Δίκη εξπρές για δέκα προσφυγόπουλα που πέρασαν τον Έβρο

Ανάμεσα σε αυτούς που συνελήφθησαν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, ήταν και δέκα ανήλικα προσφυγόπουλα, τα οποία παραπέμφθηκαν σε δίκη με χαρακτηριστικά αυτόφωρης διαδικασίας.

Όλο και πιο αυστηρές πρακτικές υιοθετεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο διαχείρισης του προσφυγικού, ιδιαίτερα μετά την κρίση στα σύνορα στον Έβρο, από όταν και «πάγωσαν» οι υποβολές αιτήσεις ασύλου.

Ανάμεσα σε αυτούς που συνελήφθησαν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, ήταν και δέκα ανήλικα προσφυγόπουλα, όπως μεταδίδει και σε ρεπορτάζ της η «Εφημερίδα των Συντακτών», τα οποία παραπέμφθηκαν σε δίκη με χαρακτηριστικά αυτόφωρης διαδικασίας.

Όπως περιγράφει στην «Εφ.Συν» η δικηγόρος τους Ιωάννα Δαμδούνη από τη ΜΚΟ «Αρσις», η πολιτεία αντιμετώπισε με όρους τιμωρητικούς μικρά παιδιά που προέρχονται από περιοχές βίαιων συγκρούσεων του Αφγανιστάν.

«Αφενός έχουμε την περίπτωση ανηλίκων που δεν δικάζονται με την αυτόφωρη διαδικασία, αφετέρου στην περίπτωσή τους εφαρμόστηκαν διαδικασίες-εξπρές: μέσα σε έξι μέρες συνελήφθησαν, σχηματίστηκαν ποινικές δικογραφίες, αποδόθηκαν κατηγορίες, ορίστηκε δικάσιμος και παρουσιάστηκαν ενώπιον δικαστηρίου».

Όπως αναφέρει η υπεράσπιση τα παιδιά πριν από τη δίκη, στις 6 Μαρτίου, «ήταν κατά κύριο λόγο τρομοκρατημένα. Τα μισά κρατούνταν στο Κέντρο Ταυτοποίησης και Υποδοχής στο φυλάκιο Ορεστιάδας και τα άλλα μισά στο ΠΡΟΚΕΚΑ, δηλαδή σε κλειστές δομές με απαγόρευση κυκλοφορίας.

»Εκεί είχαν ήδη πληροφορηθεί ότι είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών χωρίς αναστολή σε όσους άντρες συνελήφθησαν μαζί τους και πως εκείνοι είχαν οδηγηθεί στη φυλακή. Μας ρωτούσαν με έκπληξη γιατί δεν μπορούν να ζητήσουν άσυλο και με αγωνία αν θα πάνε φυλακή».

Έλλειψη διερμηνέα

Η δίκη αναβλήθηκε μέχρι τον Νοέμβριο, λόγω έλλειψης διερμηνέα, για την οποία έπρεπε να είχε μεριμνήσει το δικαστήριο.

Μέχρι να οδηγηθούν σε κάποια δομή στην ενδοχώρα, οι ανήλικοι παραμένουν στο ΚΥΤ και στο ΠΡΟΚΕΚΑ και η ΜΚΟ «Αρσις» καθώς και άλλες 66 οργανώσεις που υπογράφουν σχετική δήλωση παρακολουθούν με προβληματισμό τη νέα πολιτική που ακολουθείται.

«Στεκόμαστε ιδιαιτέρως ανήσυχοι μπροστά στην πρακτική των ελληνικών αρχών να άρουν το θεμελιώδες δικαίωμα των ανθρώπων να αιτηθούν άσυλο και να ζητήσουν προστασία σε ένα κράτος. Ο τρόπος διαχείρισης των νέων αφίξεων στη χώρα μας αποτυπώνεται έμπρακτα και στην εν λόγω υπόθεση» αναφέρει στην Εφ.Συν η υπεράσπιση και καταλήγει:

«Δεν είναι μόνο ότι σε όλη την ποινική διαδικασία χρέη διερμηνέα έκανε κρατούμενος με γνώση αγγλικών, ότι δεν τηρούνται οι νόμιμοι όροι της διαδικασίας καθώς και η ειδική ποινική μεταχείριση των ανηλίκων ως ευάλωτης ομάδας. Είναι κυρίως το γενικότερο πλαίσιο «τιμωρίας» των ανθρώπων που εισέρχονται στη χώρα με σκοπό να αιτηθούν άσυλο, που, εκτός από μη νόμιμο καθώς παραβιάζει το ελληνικό και διεθνές δίκαιο, είναι και απάνθρωπο».

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024