Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Η μεγάλη ανατροπή στη ζωή μας - Το «ημερολόγιο» της κρίσης

Κοροναϊός : Η μεγάλη ανατροπή στη ζωή μας – Το «ημερολόγιο» της κρίσης

Ως σημείο μηδέν φαίνεται η το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και ο παρακάτω συγκριτικός πίνακας απεικονίζει από τις 11 Μαρτίου το επίπεδο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και τις αντίστοιχες ημερομηνίες όταν η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα έλαβαν συγκεκριμένα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού

Πάγωσε η καθημερινότητα ενός πλανήτη και ξαφνικά οι πολίτες, όπως και οι Έλληνες, μέσα λίγα 24ωρα βίωσαν μία άλλη πραγματικότητα. Από τη στιγμή που σήμανε συναγερμός για την εξάπλωση του κορονοϊού οι κυβερνήσεις, οι οικονομίες και κυρίως οι ανθρώπινες ζωές μπήκαν σε ακραίες συνθήκες δοκιμασίας και ένα – ένα τα κράτη άρχισαν να εφαρμόζουν μέτρα περιορισμού και να να καταρτίζει σχέδια για την αντιμετώπιση του ιού.

Τι έγινε στην Ελλάδα; Ως σημείο μηδέν φαίνεται η το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και ο παρακάτω συγκριτικός πίνακας απεικονίζει από τις 11 Μαρτίου το επίπεδο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και τις αντίστοιχες ημερομηνίες όταν η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα έλαβαν συγκεκριμένα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Όπως φαίνεται, η Ελλάδα μερίμνησε για το κλείσιμο των σχολείων από τις 11 Μαρτίου, όταν τα κρούσματα ανέρχονταν σε 99, ενώ αντίστοιχες πρόνοιες ελήφθησαν στην Ιταλία και την Ισπανία αφότου οι νοσούντες υπερέβησαν τους 3.000 και τους 4.200 αντίστοιχα. Μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει συγκρατήσει τον ρυθμό εμφάνισης νέων κρουσμάτων, ειδικά πριν την αύξησή τους σε επίπεδο που ακόμα και χαμηλός ρυθμός περαιτέρω διασποράς ισοδυναμεί με χιλιάδες ασθενείς.

Το ημερολόγιο της κρίσης

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΑΣΘΕΝΕΙΣ
ΜΕΤΡΑ
1
2/26/2020
1 κρούσμα
Απόφαση αναστολή των κανονικών αδειών του προσωπικού της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας, των Κεντρικών Υπηρεσιών των Υγειονομικών Περιφερειών, των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ, του ΕΚΕΑ, της ΕΚΑΠΥ, του ΙΦΕΤ και των Δημοσίων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία και Τοπικά Ιατρεία), καθώς και των Τοπικών Ομάδων Υγείας σε όλη τη χώρα.

2
2/27/2020
3 κρούσματα
Έκδοση ΚΥΑ από Υπουργείο Υγείας για ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα. Αναστολή και ανάκληση μέχρι νεωτέρας των κανονικών αδειών του προσωπικού της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας, των Κεντρικών Υπηρεσιών των Υγειονομικών Περιφερειών, των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ, του ΕΚΕΑ, της ΕΚΑΠΥ, του ΙΦΕΤ και των Δημοσίων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία και Τοπικά Ιατρεία), καθώς και των Τοπικών Ομάδων Υγείας σε όλη τη χώρα.

Πρώτη αναφορά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

3
2/28/2020
4 κρούσματα
Σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις επιπτώσεις του διεθνούς προβλήματος του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία, στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Τηλεφωνική επικοινωνία Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη – Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου για τη λήψη μέτρων από την πλευρά της Εκκλησίας.

4
2/29/2020
7 κρούσματα
Δήλωση του Κ. Μητσοτάκη κατά την έναρξη της πρώτης σύσκεψης με το Υπουργείο Υγείας.
5
3/4/2020
9 κρούσματα

6
3/5/2020
10 κρούσματα

Σύσ

κεψη με το Υπουργείο Υγείας για την πορεία εξάπλωσης του κορονοϊού. Έκδοση ΠΝΠ με 5 βασικά άρθρα:

-Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου.
-Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού.
-Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα  στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.
-Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
-Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.
7
3/7/2020
21 κρούσματα

Διευρυμένη σύσκεψη για τον κορωνοϊό. Απόφαση για ανακοινώσεις μέτρων.

8
3/8/2020
21 κρούσματα
Ανακοίνωση Υπουργείου Υγείας:
-Αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ όλης της χώρας για 4 εβδομάδες.
– Αναστολή οιασδήποτε συνεδριακής εκδήλωσης στην επικράτεια για τις επόμενες 4 εβδομάδες.
– Αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών στο εσωτερικό της χώρας για 2 εβδομάδες.
– Διεξαγωγή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών για τις επόμενες 2 εβδομάδες.
9
3/9/2020
84 κρούσματα

10
3/10/2020
89 κρούσματα

Απόφαση για κλείσιμο κάθε δομής όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων σε όλη τη χώρα για 14 μέρες.

Νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών με την οποία παρέχεται η δυνατότητα η ποσότητα αιθυλικής αλκοόλης που έχει δημευθεί ή κατασχεθεί, ως αντικείμενο λαθρεμπορίας, να διατεθεί με πράξη του Διοικητή της ΑΑΔΕ δωρεάν, προς το Υπουργείο Υγείας, για τον σκοπό της παρασκευής αντισηπτικών, με βάση την έκθεση εξέτασης δείγματος που εκδίδεται από την αρμόδια Χημική Υπηρεσία.
Με την ίδια διάταξη ορίζεται ότι οι εργασίες (φασόν) παρασκευής αντισηπτικών ειδών από τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας απαλλάσσονται από τον αναλογούντα ΦΠΑ, με δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των δαπανών της επιχείρησης.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη ενισχύθηκε ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας με 15 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικού υλικού, και το Υπουργείο Οικονομικών είναι στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας για την πλήρη υποστήριξη του συστήματος δημόσιας υγείας.

Ανακοίνωση λήψης μέτρων από Υπουργείο Οικονομικών:

1ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών.
2ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες ενίσχυσης του συστήματος δημόσιας υγείας.
3ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες, σε εθνικό επίπεδο, από κοινού με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εξάπλωσης του ιού στη μεγέθυνση των οικονομιών, στα δημόσια οικονομικά και στην πραγματική οικονομία.
4ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να αναληφθούν, έγκαιρα, συντονισμένες ευρωπαϊκές δράσεις.

Συμμετοχή του Πρωθυπουργού σε τηλεδιάσκεψη, στην οποία είχε καλέσει τους ηγέτες της Ε.Ε. ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, για το συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του κορονοϊού. Μεταξύ άλλων τόνισε:
– Είναι απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να προστατέψουμε όσους πλήττονται.
– Ζήτησε την ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την προμήθεια ειδών προστασίας (π.χ. μάσκες) και αντιμετώπισης (π.χ. αναπνευστήρες σε ευρωπαϊκό επίπεδο) και μετά την κατανομή τους, ανάλογα με τις ανάγκες, στα κράτη-μέλη.
11
3/11/2020
99 κρούσματα

Σύσκεψη για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και θέσεων εργασίας στο πλαίσιο της πρόληψης και αντιμετώπισης της διάδοσης του κορονοϊού με τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων  και Εσωτερικών

Σύσκεψη με Περιφερειάρχες – Απόφαση για ματαίωση Παρελάσεων.

Διάγγελμα Κυριάκου Μητσοτάκη
12
3/12/2020
117 κρούσματα / 1 νεκρός
Απόφαση για καθημερινή συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον Υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον Καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, για ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη της εξάπλωσης του κορονοϊού και συζήτηση των απαιτούμενων δράσεων.

Απόφαση για αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων, των γυμναστηρίων, των κέντρων διασκέδασης, των θεάτρων και των κινηματογράφων.

ΠΝΠ με μέτρα για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα και την Αυτοδιοίκηση
13
3/13/2020
190 κρούσματα / 1 νεκρός
Σε πλήρη εφαρμογή τέθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων τα ψηφιακά εργαλεία που θα επιτρέψουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία προκειμένου να διαταραχθεί όσο το δυνατόν λιγότερο η σχολική χρονιά λόγω των έκτακτων συνθηκών που βιώνει και η χώρα μας.

Απόφαση για κλείσιμο εμπορικών κέντρων, καφέ, μπαρ και καφετεριών, μαγαζιά εστίασης εκτός delivery και take away, βιβλιοθήκες, μουσεία, αθλητικοί χώροι, κέντρα αισθητικής.

14
3/14/2020
228 κρούσματα / 3 νεκροί
Διαφημιστικό τηλεοπτικό σποτ

Απόφαση για αύξηση του προσωπικού της υπηρεσίας 1135.

Απόφαση για κλείσιμο χιονοδρομικών κέντρων και οι οργανωμένων παραλιών.

Πορεία ενίσχυσης του συστήματος Υγείας με γιατρούς και νοσηλευτές. Μέχρι αυτη τη μέρα έχουν προσληφθεί 248 γιατροί και νοσηλευτές, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία πρόσληψης άλλοι 929 οι οποίοι θα βρίσκονται στις θέσεις τους άμεσα.

Απόφαση για καθημερινή ενημέρωση των πολιτών από τον Καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

15
3/15/2020
331 κρούσματα / 4 νεκροί
Στην καθημερινή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό αποφασίζεται:
– Η διακοπή οδικών, θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, με εξαίρεση τη μεταφορά εμπορευμάτων και την είσοδο όσων έχουν ελληνική ιθαγένεια ή διαμένουν στην Ελλάδα.
– Η διακοπή και της ακτοπλοϊκής μεταφοράς από και προς Ιταλία για επιβάτες. Συνεχίζεται η μεταφορά εμπορευμάτων.
– Η απαγόρευση της πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια.
– Διακόπτονται οι αεροπορικές συνδέσεις με Ισπανία.
– Έχουν γίνει συντονισμένες προσπάθειες με ξένες πρεσβείες ώστε η Ελλάδα να προμηθευθεί μάσκες τις επόμενες μέρες από χώρες που έχουν απόθεμα.
– Επιπλέον των υπόλοιπων νομικών συνεπειών, θα επιβάλλονται πρόστιμα 5.000 ευρώ σε όσους, επιδεικνύοντας αντικοινωνική συμπεριφορά, παραβιάζουν τα μέτρα που ανακοινώνονται.
– Διακόπτεται η λειτουργία των πολιτικών και βουλευτικών γραφείων των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.
Έκδοση ΠΝΠ σχετικά με Έκτακτα μέτρα για τη διασφάλιση της τροφοδοσίας της αγοράς, την εξασφάλιση της επάρκειας μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής, Επίταξη κινητών πραγμάτων, αναλώσιμων και μη, για την καταπολέμηση της διασποράς, Προσλήψεις στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας, στα πανεπιστημιακά και στρατιωτικά νοσοκομεία, Ανάθεση υπηρεσιών από τον ΕΟΔΥ για την εξέταση δειγμάτων σε ιδιωτικούς παρόχους κ.ά.

Δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία Πρωθυπουργού με Αρχιεπίσκοπο.
16
3/16/2020
352 κρούσματα / 4 νεκροί
Απόφαση για:
-Αναστολή λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων από 18/3/2020.
– Υποχρεωτικός κατ’ οίκον περιορισμός για 14 ημέρες όσων εισέρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό.
– Αναστολή της εφαρμογής του μέτρου του δακτυλίου μέχρι το τέλος Απριλίου.
– Αναστολή για δύο εβδομάδες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Ημερολόγιο μέτρων της κυβέρνησης για τον κορονοϊό.xlsx

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024