Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : 352 τα κρούσματα - Τέλος οι λειτουργίες, ποια καταστήματα μένουν ανοιχτά

Κοροναϊός : 352 τα κρούσματα – Τέλος οι λειτουργίες, ποια καταστήματα μένουν ανοιχτά

Καθημερινά τα μέτρα της κυβέρνησης στη «μάχη» με τον κοροναϊό.

Με αυστηρά μέτρα, τα οποία ανακοινώνονται σε καθημερινή σχεδόν βάση, απαντά η κυβέρνηση στην εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα μας.

Ήδη το κλείσιμο των χώρων εστίασης και το κίνημα «Μένουμε Σπίτι» φαίνεται ότι απέδωσαν – παρά τις «αποδράσεις» μεγάλης μερίδας κατοίκων σε παραλίες και βουνά – καθώς τα νέα κρούσματα της Δευτέρας ανήλθαν σε 21.

Παρ’ όλα αυτά, ανησυχεί η εξάπλωση του ιού εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων. Για παράδειγμα, δύο χωριά στην Κοζάνη βρίσκονται σε καραντίνα, ενώ φόβος επικρατεί και στην Καστοριά – από όπου είχε περάσει το τέταρτο θύμα της χώρα μας – λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και ειδικά σε άτομα του προσωπικού του νοσοκομείου.

Πάντως, από την Τετάρτη θα κλείσουν όλα τα καταστήματα λιανικής (με εξαιρέσεις στα καταστήματα τροφοδοσίας), ενώ λύση δόθηκε και στο θέμα «αγκάθι» που είχε προκύψει με τις λειτουργίες στις εκκλησίες.

Δείτε διαδραστικό χάρτη με τα κρούσματα:

352 τα κρούσματα – 51 «ορφανά»

Την επιβεβαίωση 21 νέων κρουσμάτων ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Το γεγονός αυτό ανεβάζει τον αριθμό των συνολικών κρουσμάτων στην Ελλάδα σε 352, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στην Αθήνα.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι από το σύνολο των κρουσμάτων νοσηλεύονται τα 65 και όλοι λαμβάνουν αντι-ιική θεραπεία.

Το 51% είναι άνδρες, ενώ συνολικά έχουν ελεγχθεί 4.320 δείγματα και 10 άτομα έχουν λάβει εξιτήριο.

Εννέα από τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.

Για 51 κρούσματα δεν έχει έχει προσδιοριστεί η αλυσίδα επιμόλυνσης – κοινώς δεν έχει διαπιστωθεί κάποια στενή επαφή με ταξιδιώτες από το εξωτερικό ή επαφές τους.

Οι θάνατοι στη χώρα λόγω κοροναϊού είναι τέσσερις.

Ποια καταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά

Από την Τετάρτη, αναστέλλεται η λειτουργία επιχειρήσεων λιανεμπορίου, των εμπορικών καταστημάτων δηλαδή, που έχουν επαφές με το κοινό.

ΔΕΝ θα κλείσουν τα εξής:

  • Σούπερ μάρκετ
  • Φαρμακεία
  • Καταστήματα τροφοδοσίας, όπως φούρνοι, κρεοπωλεία κ.α
  • Περίπτερα/μίνι μάρκετ
  • Πρατήρια καυσίμων
  • Τράπεζες
  • Καταστήματα εστίασης που λειτουργούν με delivery
  • Κούριερ – ταχυδρομικές υπηρεσίες
  • Συνεργεία
  • Pet shop
  • Καταστήματα κινητής τηλεφωνίας
  • Καταστήματα με οπτικά είδη

Έκτακτα μέτρα για σούπερ μάρκετ

Σύμφωνα με ενημέρωση του νέου υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, έκτακτα μέτρα θα ισχύσουν για τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται διεύρυνση ωραρίου σούπερ μάρκετ, από τις 7:00 το πρωί έως τις 10:00 το βράδυ. Επίσης, τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν και την Κυριακή.

Τέλος οι λειτουργίες στις εκκλησίες

Μία μέση λύση έδωσε η κυβέρνηση στο θέμα των εκκλησιών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι σταματούν όλες οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους λατρείας, οι οποία θα μείνουν ανοικτοί μόνο για ατομική προσευχή.

Όπως διευκρίνησε η Νίκη Κεραμέως, αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας μέχρι και τις 30 Μαρτίου.

Εξαίρεση αποτελούν:

  • οι κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και
  • η ατομική προσευχή, και στις δύο περιπτώσεις τηρουμένων αυστηρών μέτρων προστασίας (όπως αυτά θα εξειδικεύονται σε ΚΥΑ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας).

Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου

Νωρίτερα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την αναβολή των καθημερινών λειτουργιών και των μυστηρίων.

Ειδικότερα, μετά από πολύωρη συνεδρίαση η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) που συνήλθε εκτάκτως τη Δευτέρα για να λάβει αποφάσεις σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει μετά την εξάπλωση της πανδημίας του κοροναϊού και στη χώρα μας, ανακοίνωσε τα εξής:

1. Οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για κατ’ ιδίαν προσευχή των πιστών.

2. Παρακαλεί τους πάντες και ιδιαιτέρως τους ηλικιωμένους ανθρώπους και όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να παραμένουν στις οικίες τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός τους με άλλους συνανθρώπους τους.

Ο καθένας πρέπει να αισθάνεται σαν να είναι φορέας του συγκεκριμένου ιού, τον οποίο οφείλει να μην μεταδώσει στον διπλανό του, και ως εκ τούτου πρέπει να προφυλάξει τους συνανθρώπους του και τον εαυτό του.

Με αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης λοιπόν υποδεικνύει την λιτή τέλεση της Θείας Λειτουργίας από την ερχόμενη Κυριακή (22.3.2020) μέχρι του Σαββάτου του Λαζάρου (11.4.2020), από 7:00 έως 8:00 π.μ., ως και κατά την εορτή του Ευαγγελισμού.

3. Αναβάλλονται προσωρινώς όλες οι καθημερινές Ιερές Ακολουθίες και όλα τα προγραμματισμένα Μυστήρια Βαπτίσεως και Γάμου, εν περιπτώσει δε ανάγκης η τέλεση των ανωτέρω Μυστηρίων θα πραγματοποιείται με την παρουσία αποκλειστικώς και μόνο των γονέων, του αναδόχου και του παρανύμφου.

4. Οι κηδείες θα πραγματοποιούνται εντός του Ιερού Ναού με την παρουσία μόνον του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του κεκοιμημένου. Καθ’ όμοιο τρόπο θα τελούνται και τα μνημόσυνα μόνον επί του τάφου των κεκοιμημένων.

5. Στις Ιερές Μονές θα τελούνται οι προβλεπόμενες Ιερές Ακολουθίες υπό των Μοναστικών Αδελφότητων άνευ της συμμετοχής προσκυνητών.

6. Υιοθετεί όλα τα μέτρα, που λαμβάνει άμεσα η Ελληνική Πολιτεία για την αντιμετώπιση διασποράς του ιού και το ίδιο θα πράξει σε ο,τιδήποτε άλλο υποδειχθεί σε σχέση προς την πορεία εξέλιξης του ιού κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

7. Συνιστά ηρεμία, αυτοσυγκράτηση, εμπιστοσύνη στις Υγειονομικές Αρχές και στην Κυβέρνηση και προτρέπει στην αποφυγή δημιουργίας αισθήματος πανικού και ανασφάλειας.

Τονίζει δε και πάλι ότι υποχρέωση όλων είναι η συμμόρφωση στους κανόνες υγιεινής και στις εντολές των αρμοδίων υπηρεσιών Δημοσίας Υγείας σύμφωνα και με τις προηγούμενες Εγκυκλίους της Ιεράς Συνόδου.

8. Εκτιμά την διακριτικότητα με την οποία η Πολιτεία εκφράζει τον σεβασμό της προς το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών της Εκκλησίας μας. Δηλώνει επίσης ότι εάν η εξέλιξη στο επόμενο χρονικό διάστημα οδηγήσει τις αρμόδιες αρχές στην απόφαση για την λήψη επί πλέον εκτάκτων μέτρων, θα επανέλθει προκειμένου να εξετασθεί και πάλι το θέμα.

Μετακινήσεις: Τέλος προσωρινά για τον δακτύλιο – Σε καραντίνα οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό

Ως προς τις μετακινήσεις, αναστέλλεται η εφαρμογή δακτυλίου στην Αθήνα μέχρι τέλος Απριλίου.

Αναφορικά με τα ταξίδια, όσοι έρχονται από το εξωτερικό θα μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών με πολύ αυστηρές ποινές για τους παραβάτες.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο απαγόρευσης των πτήσεων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο – δεδομένης της απουσίας μέτρων για τον περιορισμό του Covid-2019.

Δύο χωριά στην Κοζάνη σε καραντίνα – Ανησυχία στην Καστοριά

Σε καραντίνα λόγω κοροναϊού τέθηκαν δύο χωριά στην Κοζάνη. Πρόκειται για τα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγάσια στον Δήμο Βοϊου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καραντίνα αποφασίστηκε καθώς μεγάλο μέρος των κατοίκων εμφανίζει ελαφριά συμπτώματα του θανατηφόρου ιού.

Η καραντίνα περιλαμβάνει απαγόρευση εισόδου – εξόδου στα δύο χωριά, και προσέγγιση συνεργείων των υπηρεσιών Υγείας αλλά και του δήμου για την τροφοδοσία των χωριών με τρόφιμα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Όσον αφορά την πόλη της Καστοριάς, όπου οι τοπικοί φορείς έχουν ζητήσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων, μετά την εμφάνιση 14 κρουσμάτων, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι δεν θα μπει ακόμα η πόλη σε καραντίνα.

Αναλυτικά, είπε:

«Κάθε ώρα μετράμε τα δεδομένα. Το θέμα της Καστοριάς το παρακολουθούμε, υπάρχει πράγματι μία ανησυχία, αλλά η ανησυχία αυτή δεν σημαίνει ότι υπό οποιαδήποτε πίεση χωρίς τα πραγματικά δεδομένα προχωρούμε σε καραντίνες.

Από κει και πέρα νομίζω ότι το νοσοκομείο ενισχύεται σε προσωπικό και έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα ώστε να μπορεί να λειτουργήσει»

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024