Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κορονοϊός - ΟΗΕ : Τα ανθρώπινα δικαιώματα μην χρησιμοποιηθούν για πάταξη των αντιφρονούντων

Κορονοϊός – ΟΗΕ : Τα ανθρώπινα δικαιώματα μην χρησιμοποιηθούν για πάταξη των αντιφρονούντων

Την ανησυχία τους ότι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την πάταξη κάθε λογής αντιφρονούντων εκφράζουν περισσότεροι από 15 ειδήμονες του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Πάνω από 15 ειδήμονες του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έκαναν έκκληση σήμερα να μη χρησιμοποιηθούν τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν για να αναχαιτισθεί ο κοροναϊός ως πρόφαση προκειμένου «να παταχθούν οι αντιφρονούντες», αξιώνοντας την κατάργησή τους όταν διαπιστωθεί πως η πανδημία βρίσκεται σε κάμψη.

«Μολονότι αναγνωρίζουμε τη βαρύτητα της παρούσης υγειονομικής κρίσης και πως η χρήση έκτακτων εξουσιών γίνεται αποδεκτή από το διεθνές δίκαιο σε περιστάσεις αντιμετώπισης σημαντικών απειλών, υπενθυμίζουμε εκτάκτως στις κρατικές κυβερνήσεις πως κάθε απάντηση στην έκτακτη ανάγκη του κορονοϊού θα πρέπει να είναι αναλογική, απαραίτητη και να μην κάνει διακρίσεις», τονίζουν οι ανεξάρτητοι ειδικοί, εκφράζοντας την προσωπική τους άποψη, καίτοι έχουν διορισθεί από τον ΟΗΕ να χειρισθούν υποθέσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Η χρήση εκτάκτων εξουσιών θα πρέπει να ανακοινώνεται δημόσια και θα πρέπει να διακοινώνεται και στα όργανα τήρησης των Συνθηκών που αφορούν τις περιπτώσεις όπου τα βασικά δικαιώματα, όπως η ελευθερία μετακίνησης, η οικογενειακή ζωή και το δικαίωμα στην συνάθροιση, περιορίζονται σημαντικά», προσθέτουν οι ίδιοι στην ανακοίνωσή τους.

Από νόμιμους στόχους τα μέτρα

«Οι περιορισμοί που λαμβάνονται για να αντιμετωπισθεί ο ιός θα πρέπει να υποκινούνται από νόμιμους στόχους της δημόσιας υγείας και να μην χρησιμοποιούνται για να παταχθούν οι αντιφρονούντες» και τα μέτρα αυτά «δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για να στοχεύουν ομάδες, μειονότητες, ή μεμονωμένα πρόσωπα», υπογραμμίζουν οι ειδικοί του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο ειδικός Εισηγητής για την κατάσταση των προασπιστών των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Μισέλ Φορστ.

Για να αποφευχθεί πως τέτοιες διασταλτικές εξουσίες θα ενσωματωθούν στα δικαιϊκά και πολιτικά συστήματα, οι περιορισμοί τούτοι θα πρέπει να εφαρμόζονται στενά και να συνιστούν το ελάχιστο δυνατό παρεμβατικό μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας», επισημαίνουν.

Να αποφεύγετε η υπερβολή

Επίσης, οι ειδικοί του ΟΗΕ ζητούν από τις χώρες στις οποίες η επιδημία του κορονοϊού καταγράφει κάμψη να επιδιώξουν την αποκατάσταση «της ομαλότητας του βίου» και να αποφύγουν «να προσφεύγουν καθ’ υπερβολή σε έκτακτες εξουσίες για να ρυθμίσουν επ’ αόριστον την καθημερινή ζωή» των πολιτών.

Η έκκληση των ειδικών συναπηχεί το αντίστοιχο κάλεσμα της Ύπατης Αρμοστού του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ, η οποία κατ’ επανάληψη έχει ζητήσει τα μέτρα που λαμβάνουν οι διάφορες χώρες για να ανασχέσουν την επιδημία του κορονοϊου να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να «είναι αναλογικά προς τον εκτιμώμενο κίνδυνο».

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024