Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Αυστηρά μέτρα από την Εκκλησία Κρήτης, ενώ συνεδριάζει η ΔΙΣ

Κοροναϊός : Αυστηρά μέτρα από την Εκκλησία Κρήτης, ενώ συνεδριάζει η ΔΙΣ

Χωρίς πιστούς οι λειτουργίες στις εκκλησίες της Κρήτης είναι η οδηγία που έδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την ώρα που η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συνεδριάζει για να αποφασίσει τα μέτρα που θα ισχύσουν για να αποφευχθεί η εξάπλωση του κοροναϊού.

Χωρίς πιστούς θα τελούνται οι λειτουργίες στις εκκλησίες της Κρήτης είναι η οδηγία που έδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την ώρα που η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συνεδριάζει για να αποφασίσει τα μέτρα που θα ισχύσουν για να αποφευχθεί η εξάπλωση του κοροναϊού.

Τα μέτρα στις εκκλησίες της Κρήτης

Η Eκκλησία της Κρήτης, που υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο,  εξέδωσε  ανακοίνωση με περιοριστικά μέτρα:

οι ιερές ακολουθίες θα τελούνται χωρίς τη συμμετοχή πιστών, ενώ τις Κυριακές η θεια λειτουργιά θα τελείται από τις 7.30 έως τις 8.30 το πρωί επίσης χωρίς πιστούς.

Το προσωπικό προσκύνημα θα είναι ελεύθερο.

Για βαπτίσεις και γάμους έγινε σύσταση να αναβληθούν για μεταγενέστερο χρόνο.

Σε έκτακτες περιπτώσεις θα τελούνται μόνο με τη συμμετοχή αυστηρά της οικογενείας.

Στις κηδείες όντος του ναού θα παρίσταται μόνο το στενό οικογενειακό περιβάλλον, ενώ τα μνημόσυνα θα τελούνται επίσης σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Τα μέτρα που εξετάζει η ΔΙΣ

Σημειώνεται ότι αυτήν την ώρα συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος για να αναλάβει ανάλογες αποφάσεις.

Σε δύο σενάρια εστιάζει η Ιερά Σύνοδος σχετικά με τη λειτουργία των ναών στο πλαίσιο της αναγκαίας λήψης έκτακτων μέτρων για την πρόληψη της διασποράς του κοροναϊού.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τόσο η οι επιστήμονες όσο και η κυβέρνηση πιέζουν προς την αναστολή κάθε είδους ιερής ακολουθίας, δηλαδή και των κυριακάτικων θείων λειτουργιών για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Πρόκειται για αυστηρότερα μέτρα ακόμα και από αυτά που έχει ήδη λάβει η Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών, όπου έχει περιορισθεί και η διάρκεια της Θείας Λειτουργίας.

Αν προκριθεί αυτή η λύση τότε οι ιεροί ναοί θα μένουν ανοιχτοί κάποιες ώρες τις ημέρας προκειμένου αν επιθυμεί κάποιος να προσευχηθεί μόνος του ή να ανάψει ένα κερί.

Ένα ακόμα σενάριο, που αναμένεται να συζητηθεί είναι η διακοπή κάποιων ιερών ακολουθιών για δύο εβδομάδες δηλαδή των Χαιρετισμών, εσπερινών, προηγιασμένων λειτουργιών. Σε μία τέτοια περίπτωση θα συνεχιστούν οι Θείες Λειτουργίες αλλά κεκλεισμένων των θυρών και μόνο με έναν ιερέα και έναν ψάλτη.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν συζητηθεί η πιθανότητες για μεγάφωνα έξω από τις εκκλησίες, η για μετάδοση από την κρατική τηλεόραση.

Sports in

Στη «χρυσή βίβλο» της UEFA o Ολυμπιακός!

Η ομάδα του Πειραιά φιγουράρει πια δίπλα στα μεγαθήρια της Ευρώπης μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ των Νέων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024