Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : «Κυρίευσε» τον πλανήτη - Η Ευρώπη στο επίκεντρο της φονικής πανδημίας

Κοροναϊός : «Κυρίευσε» τον πλανήτη – Η Ευρώπη στο επίκεντρο της φονικής πανδημίας

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει θέσει τον πλανήτη η ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού. Η  φονική πανδημία, επελαύνει και «ερημοποιεί» πόλεις, κλείνει σύνορα και φέρνει έκτακτα μέτρα, σε πάρα πολλές χώρες.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει θέσει τον πλανήτη η ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού.

Η  φονική πανδημία, επελαύνει και «ερημοποιεί» πόλεις, κλείνει σύνορα και φέρνει έκτακτα μέτρα, σε πάρα πολλές χώρες.

Ο κοροναϊός έχει κοστίζει μέχρι στιγμής τη ζωή σε περισσότερους από 5.400 ανθρώπους, με τα κρούσματα να ξεπερνούν τις 145.000.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε τις ΗΠΑ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ σύμφωνα με τον ΠΟΥ η Ευρώπη αποτελεί, πλέον, το επίκεντρο της πανδημίας, με την Ιταλία να βιώνει τη μεγαλύτερη τραγωδία.

Κρούσματα σε 122 χώρες

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κοροναϊού πέραν της ηπειρωτικής Κίνας αυξήθηκε κατά 7.488 σε συνολικά 51.767 το εικοσιτετράωρο ως χθες Παρασκευή το πρωί, κατά την ημερήσια αναφορά για την εξέλιξη της πανδημίας η οποία δημοσιοποιήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Συνολικά, 122 χώρες και περιοχές εκτός ηπειρωτικής Κίνας είχαν καταγράψει 1.775 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας.

Δείτε εδώ το real time χάρτη της πανδημίας.

Επίκεντρο της πανδημίας η Ευρώπη

Στον κατάλογο των νεκρών προστέθηκαν 355 ασθενείς μέσα σε ένα 24ωρο. Ο αριθμός των κρουσμάτων παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 7.499 στα 132.758 χθες το πρωί, εκ των οποίων τα 28.900 στην Ευρώπη.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους υπογράμμισε χθες ότι η Ευρώπη έχει πλέον μετατραπεί στο επίκεντρο της πανδημίας που προκαλεί ο SARS-CoV-2, με περισσότερα κρούσματα και περισσότερους θανάτους από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του πλανήτη πλην Κίνας.

Η Ιταλία βιώνει τη μεγαλύτερη τραγωδία

Με τον κατάλογο των νεκρών να έχει ξεπεράσει τους 5.400 παγκοσμίως, η Ιταλία είναι η χώρα που  βιώνει τη μεγαλύτερη τραγωδία, ενώ μόνο την Παρασκευή ανακοινώθηκαν άλλοι 250 θάνατοι.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ιταλία ανέρχεται πλέον σε 1.266.  Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην χώρα είναι συνολικά 17.660, (2.547 νέες μολύνσεις).

Γερμανία: Το σύστημα υγείας θά φτάσει στα όριά του

Η κυβέρνηση στη Γερμανία εκτιμά ότι το σύστημα υγείας «θα φτάσει στα όριά του».

Λαμβάνονται πρωτοφανή περιοριστικά μέτρα. Στους 8 ανέρχονται οι νεκροί και πάνω από 3.000 τα κρούσματα.

Ταξιδιωτική οδηγία της Ιρλανδίας

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας προέτρεψε τους υπηκόους της χώρας να αποφεύγουν τα ταξίδια σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης εν μέσω της εξάπλωσης της πανδημίας του κοροναϊού.

Η οδηγία δεν αφορά τα ταξίδια στη Βρετανία.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι ΗΠΑ

Αντιμέτωπος με την πανδημία του νέου κοροναϊού, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε την Παρασκευή κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ, ανακοινώνοντας πως 50 δισεκατομμύρια δολάρια ομοσπονδιακής βοήθειας καθίστανται διαθέσιμα σε Πολιτείες και τοπικές κυβερνήσεις για την καταπολέμηση του ιού.

Επιμένει να αρνείται να κάνει το τεστ ο Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και με δεύτερο πρόσωπο το οποίο αργότερα βρέθηκε θετικό στον νέο κορονοϊό, όμως δεν ζήτησε να του γίνει το τεστ για να διαγνωστεί αν έχει μολυνθεί από τον ιό SARS-CoV-2, ούτε μπήκε σε καραντίνα, ανακοίνωσε ο γιατρός του Λευκού Οίκου.

Ο Τραμπ δείπνησε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο με μία ομάδα προσώπων, ανάμεσά τους και ο Φάμπιο Βάινγκάρντεν, ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον νέο κορονοϊό.

Ο γιατρός του Λευκού Οίκου, ο δρ. Σον Π. Κόνλι, δήλωσε ότι ακόμη ένα πρόσωπο που συμμετείχε στο δείπνο αυτό που πραγματοποιήθηκε στο Μαρ-α- Λάγκο και με το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος είχε σύντομη επαφή άρχισε να έχει συμπτώματα της ασθένειας covid-19 τρεις ημέρες αργότερα και στη συνέχει επιβεβαιώθηκε ότι έχει μολυνθεί.

Η επαφή ήταν «χαμηλού κινδύνου» και δεν υπάρχει λόγος ο Τραμπ να μπει «σε καραντίνα», τόνισε ο Κόνλι σε ανακοίνωσή του χθες Παρασκευή.

«Η έκθεση του προέδρου στο πρώτο πρόσωπο ήταν εξαιρετική περιορισμένη (φωτογραφία, χειραψία) και παρόλο που πέρασε περισσότερο χρόνο κοντά στο δεύτερο κρούσμα, όλες οι επαφές τους έγιναν προτού εμφανιστούν τα συμπτώματα», εξήγησε.

Σε κατάσταση καταστροφής η Τζαμάικα

Ο πρωθυπουργός της Τζαμάικα Άντριου Χόλνες κήρυξε χθες Παρασκευή το νησί σε κατάσταση καταστροφής εξαιτίας της απειλής από τον νέο κοροναϊό και πρόσθεσε ότι η χώρα ζητεί 100 νοσηλευτές από την Κούβα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

«Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού», ανέφερε ο Χόλνες στον λογαριασμό του στο Twitter, ενώ πρόσθεσε ότι επιβάλλει περιορισμούς στους ταξιδιώτες που φτάνουν στη Τζαμάικα από τη Βρετανία.

Μέχρι στιγμής στη Τζαμάικα έχουν καταγραφεί οκτώ κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 .

Στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θέτει μέρος του νησιού σε καραντίνα αλλά και την πρόσληψη ιατρικού προσωπικού.

Το πρώτο κρούσμα στη Τζαμάικα εντοπίστηκε στην πρωτεύουσα Κίνγκστον την Τρίτη και αφορούσε μία υπήκοο της χώρας η οποία μόλις είχε επιστρέψει στη χώρα της από τη Βρετανία.

Κλειστά σύνορα

-H Αλβανία κλείνει τα σύνορά της με την Ελλάδα

Κύπρος κλείνει τα σύνορα για τους πολίτες τρίτων χωρών

-Οι αφρικανικές χώρες κλείνουν τα σύνορά τους σε Ευρωπαίους

-Οι ΗΠΑ έκλεισαν τα σύνορα με την Ευρώπη

-Η Τσεχία κλείνει τα σύνορά της για τους ξένους, όπως επίσης και η Ουκρανία και η Σλοβακία, η οποία όμως εξαιρεί τους Πολωνούς.

-Το Πακιστάν έκλεισε τα σύνορά του με το Ιράν και το Αφγανιστάν.

-Η Αυστρία διακόπτει τις πτήσεις από και προς τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ελβετία.

-Η Τουρκία σταματά την αεροπορική σύνδεση με εννέα ευρωπαϊκές χώρες.

Ρωσία περιορίζει την αεροπορική σύνδεση με τις χώρες της ΕΕ από τη Δευτέρα.

-Η Πολωνία κλείνει τα σύνορά της για τους ξένους πολίτες.

-Η Δανία θα κλείσει προσωρινά τα σύνορά της από αύριο Σάββατο για τους υπηκόους ξένων χωρών.

-Η Βόρεια Μακεδονία απαγορεύει την είσοδο στη χώρα στους ξένους που φτάνουν από «χώρες υψηλού κινδύνου». Δεν τις κατονόμασε, αλλά σημείωσε ότι θα τηρεί τις συστάσεις του ΠΟΥ. Απαγόρευσε επίσης όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις και περιορίζει το ωράριο λειτουργίας των εστιατορίων και των μπαρ, ενώ αναβάλλονται όλα τα μη επείγοντα χειρουργεία.

-Το Μαυροβούνιο απαγορεύει τις δημόσιες συναθροίσεις, κλείνει τα σχολεία για τουλάχιστον δύο εβδομάδες και απαγορεύει τον ελλιμενισμό πλοίων στα λιμάνια της Αδριατικής. Επίσης, κλείνει μεθοριακές διαβάσεις με τη Σερβία, τη Βοσνία, την Κροατία και την Αλβανία.

-Η Βενεζουέλα, η Βολιβία, η Παραγουάη, το Περού διακόπτουν τις πτήσεις από και προς την Ευρώπη. Η Αργεντινή σταματά τις πτήσεις προς τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Κλείνουν σχολεία, απαγορεύονται συγκεντρώσεις

-Η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ελβετία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Βενεζουέλα και οι περισσότερες γερμανικές περιοχές είναι στον κατάλογο των χωρών που έκλεισαν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

-Η Disney έκλεισε τα ψυχαγωγικά πάρκα της στην Καλιφόρνια, τη Φλόριντα και το Παρίσι.

-Η Νέα Υόρκη απαγορεύει τις συγκεντρώσεις άνω των 500 προσώπων – το μέτρο αφορά και τα θέατρα του Μπρόντγουεϊ.

-Στη Γαλλία, οι Βερσαλλίες, ο Πύργος του Άιφελ, το Μουσείο του Λούβρου θα κλείσουν. Το ίδιο ισχύει και για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα.

-Η Αυστρία και η Βουλγαρία έκλεισαν τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, εκτός από τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων.

-Η περιφέρεια της Μαδρίτης διέταξε να κλείσουν από αύριο όλα τα εμπορικά καταστήματα, εκτός από εκείνα που διαθέτουν τρόφιμα, τα φαρμακεία και τα βενζινάδικα

-Το Μαρόκο θα κλείσει όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια από τις 16 Μαρτίου.

-Στο Αζερμπαϊτζάν απαγορεύονται οι γαμήλιες δεξιώσεις και άλλες εκδηλώσεις από αύριο Σάββατο, Επίσης, κλείνουν τα μουσεία, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα. Κλειστά θα μείνουν για 10 ημέρες και τα σύνορα με τη Γεωργία.

-Η Τυνησία απαγορεύει με άμεση ισχύ την προσευχή στα τεμένη, όλες τις αθλητικές, πολιτιστικές και οικονομικές εκδηλώσεις ενώ τα καφενεία θα κλείνουν καθημερινά στις 4 το απόγευμα. Σταματούν οι πτήσεις προς την Ιταλία, περιορίζονται εκείνες προς την Αίγυπτο, τη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Γαλλία ενώ κλείνουν τα θαλάσσια σύνορα.

-Το Σουδάν εξετάζει το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων, μετά τον θάνατο του πρώτου κρούσματος που εντοπίστηκε στη χώρα. Ήδη έχει διακοπεί η αεροπορική σύνδεση με Κίνα, Ιράν, Ιταλία, Ισπανία, Ιαπωνία και Αίγυπτο.

-Στη Λιβύη, κλείνουν για προληπτικούς λόγους τα σχολεία, αν και προς το παρόν δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα.

-Στο Μεξικό, αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Γκουανταλαχάρα που επρόκειτο να ξεκινήσει στις 20 Μαρτίου.

-Η Συρία, όπου δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα, κλείνει σχολεία και πανεπιστήμια από την Κυριακή μέχρι και τις 2 Απριλίου. Επίσης, σταματούν «όλες οι επιστημονικές, πολιτιστικές, κοινωνικές και αθλητικές δραστηριότητες» και «απαγορεύονται οι ναργιλέδες στα καφενεία και τα εστιατόρια», μετέδωσε το πρακτορείο Sana.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 77-71: Ο Σλούκας «σφράγισε» το πλεονέκτημα έδρας

Με τον Σλούκα να σκοράρει στο φινάλε, ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε του Ολυμπιακού με 77-71 και σφράγισε το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ της Basket League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024