Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγικό: Με ρυθμούς χελώνας κινείται η Ευρώπη - Μέχρι και το φόβο του κοροναϊου ενεργοποιεί η κυβέρνηση για κλειστά κέντρα

Προσφυγικό: Με ρυθμούς χελώνας κινείται η Ευρώπη – Μέχρι και το φόβο του κοροναϊου ενεργοποιεί η κυβέρνηση για κλειστά κέντρα

Την ίδια στιγμή που το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Μυτιλήνης αναλαμβάνει πρωτοβουλίες αξιοποιώντας παράλληλα τους πρόσφυγες γιατρούς και νοσηλευτές που ζουν στον καταυλισμό, η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την κρίσιμη κατάσταση «κουνώντας το δάχτυλο» στις αντιδράσεις των νησιωτών για τα κλειστά κέντρα.

Χωρίς τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής και χωρίς να διαθέτουν ΑΜΚΑ είναι αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κοροναϊού στα καμπς οι πρόσφυγες.

Την ίδια στιγμή που το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Μυτιλήνης αναλαμβάνει πρωτοβουλίες αξιοποιώντας παράλληλα τους πρόσφυγες γιατρούς και νοσηλευτές που ζουν στον καταυλισμό, η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την κρίσιμη κατάσταση «κουνώντας το δάχτυλο» στις αντιδράσεις των νησιωτών για τα κλειστά κέντρα.

Παράλληλα, η Ευρώπη παραμένει «άφαντη» όσον αφορά τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και ιδιαίτερα της κατάστασης που επικρατεί στα νησιά. Το μοναδικό «βήμα» φαίνεται να είναι η απόφαση ορισμένων χωρών να δεχτεί κάποιους από τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Ενημέρωση στους πρόσφυγες για τον κοροναϊό

Με αντικείμενο την ενημέρωση και την πρόληψη σχετικά με τη νόσο του κορονοϊού στα στρατόπεδα των αιτούντων άσυλο στη Λέσβο και ιδιαίτερα σε αυτό της Μόριας ενεργοποιήθηκε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Μυτιλήνης, σε συνεργασία με την οργάνωση «Stand by me Lesvos».

Ήδη έχουν δημιουργηθεί σελίδες στο Facebook με οδηγίες πρόληψης στα αραβικά, στα φαρσί, στα γαλλικά, στα αγγλικά και στα ελληνικά.

Οργανώνεται η αξιοποίηση των προσφύγων γιατρών και νοσηλευτών που ζουν στον καταυλισμό, ώστε να μην καταρρεύσει, όσο το δυνατόν, το σύστημα υγείας στο νησί σε περίπτωση πολλών κρουσμάτων.

Ενώ φροντίζουν για την εύρεση από Ευρωπαϊκές πηγές των αναγκαίων ειδών, όπως αντισηπτικά κλπ, στα οποία παρατηρείται έλλειψη στο νησί.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Μυτιλήνης δημιούργησε επίσης στο Facebook τη σελίδα «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ», όπου εκτός από τις οδηγίες πρόληψης, θα κοινοποιούνται video που θα παραχθούν από τους εκπαιδευτικούς σε συνεργασίας με τους εκπαιδευόμενους.

Τέλος στον καταυλισμό της Μόριας από χθες στήθηκε μια «βιοτεχνία» που κατασκευάζει μάσκες, για να υπάρχει αποθεματικό, αν ο κορονοϊός φτάσει στον καταυλισμό. Ήδη χθες παρήχθησαν οι πρώτες 300 μάσκες.

Εκβιασμοί κυβέρνηση για τα κλειστά κέντρα

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο φέρνει ξανά στο προσκήνιο την ανάγκη για τη δημιουργία κλειστών δομών καθώς και της επίταξης χώρων, με αφορμή δήλωσης του Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Βορείου Αιγαίου, Παντελή Βρουλή, σχετικά με τον περιορισμό μετακινήσεων των πολιτών της Λέσβου και των προσφύγων που διαμένουν στα ΚΥΤ.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Σε απάντηση της δήλωσης του Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Βορείου Αιγαίου, κ. Παντελή Βρουλή, αναφορικά με την ανάγκη περιορισμού της κίνησης μεταναστών στα αστικά κέντρα των νησιών, από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Τα συναρμόδια υπουργεία παρακολουθούν συστηματικά τις εξελίξεις στο θέμα του κορωνoϊού και λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγεία.

Ως προς τη λειτουργία των ΚΥΤ στα νησιά του Αιγαίου, σας ενημερώνω ότι δεν υπάρχει διπλή ασφαλής περίμετρος της όλης κατοικημένης περιοχής, ούτε επαρκείς κοινόχρηστοι χώροι για την προσωρινή λειτουργία της δομής ως κλειστής.

Προς αποφυγή κινδύνων στη δημόσια τάξη και υγεία, η Κυβέρνηση εξέδωσε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α΄ 28/10.02.2020) και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου Υπουργική Απόφαση 1311 (ΦΕΚ Β΄ 405/11.02.2020) προέβη στην επίταξη αναγκαίων εκτάσεων για την άμεση κατασκευή κλειστών-ελεγχόμενων κέντρων σε αντικατάσταση υπάρχουσας δομής.

Για λόγους, που ήδη γνωρίζετε, δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των νέων δομών και κατά συνέπεια δεν έχει προχωρήσει η οριστική διακοπή λειτουργίας των υπαρχόντων ανοικτών δομών».

Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι στον Ωροπό

Αναταραχή επικρατεί το βράδυ του Σαββάτου στον Ωρωπό, αφού σύμφωνα με πληροφορίες κάτοικοι της περιοχής, της Μαλακάσας, καθώς και των γύρω περιοχών βρίσκονται απόψε στο λιμάνι του Ωρωπού προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την άφιξη καραβιού, το οποίο μεταφέρει από τη Λέρο 700 πρόσφυγες.

Μπροστάρης ο δήμαρχος, Γιώργο Γιασημάκη, αλλά και σύσσωμη την αντιπολίτευση του Δήμου και εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να εμποδίσουν τον κατάπλου του πλοίου και την αποβίβαση των προσφύγων.

Διαμαρτυρία στην Μαλακάσα

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών οι κάτοικοι του Ωρωπού και της Μαλακάσας είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της λειτουργίας κέντρου κράτησης στο στρατόπεδο της περιοχής.

Την διαμαρτυρία είχε οργανώσει ο Δήμος Ωρωπού, η δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο σε συνεννόηση και συνεργασία.

Το «παρών» είχαν δώσει τόσο ο Δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης, όσο και μέλη της αντιπολίτευσης.

Παρών ήταν και εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, ο οποίος συνομιλώντας με πολίτες και εκπροσώπους του Δήμου ανέφερε: «Η Φιλοξενία των μεταναστών που έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα μας θα διαρκέσει έναν με δύο μήνες».

«Η Δομή δεν θα είναι κάτι το ιδιαίτερο, αλλά στήσιμο σκηνών και είναι θεμιτό να φιλοξενηθούν εδώ αφού το σύνολο των προσφύγων μεταναστών της ήδη υπάρχουσας δομής ανέρχεται περίπου στις 2.500 άτομα και οι νέοι μετανάστες που θα έρθουν θα φτάσουν το πολύ τα 900 άτομα και έτσι δεν ξεπερνούν το 1% του συνολικού πληθυσμού του Δήμου» συμπλήρωσε.

Από τη μεριά τους οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν και μίλησαν για το δραματικό τρόπο που έχει αλλάξει τη ζωή τους η δημιουργία του κέντρου φιλοξενίας, αφού ένα χωριό 500 κατοίκων μετετράπη σε χώρο φιλοξενίας 2,5 χιλιάδων ψυχών, συν τους κατοίκους που αποτελούν τη μειοψηφία. Περιέγραψαν δε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με λεπτομέρειες και δήλωσαν πως δεν μπορούν να δεχτούν νέα επιβάρυνση.

Ποιες χώρες ανοίγουν την αγκαλιά τους στα ασυνόδευτα

Χώρες μέλη της ΕΕ δήλωσαν διατεθειμένες να υποδεχθούν περίπου 1.600 ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες από καταυλισμούς και κέντρα υποδοχής στα νησιά της Ελλάδας, ενημέρωσε χθες η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.

Επτά χώρες (Κροατία, Γερμανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο και Πορτογαλία) έχουν συμφωνήσει με το σχέδιο, που ανακοινώθηκε την Πέμπτη.

Η Γιόχανσον επεσήμανε ότι ακόμη περισσότερες χώρες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία μετεγκατάστασης ή εξετάζουν το ενδεχόμενο αυτό, χωρίς πάντως να διευκρινίσει ποιες είναι.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024