Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Τα δρακόντεια μέτρα περιορισμού που αναγκάστηκε να λάβει η Ιταλία στις μετακινήσεις και στην οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων της, προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, είχαν και ένα θετικό αντίκτυπο.

Μείωσαν δραστικά τα επίπεδα ρύπανσης πάνω από τη χώρα, ιδίως στο βόρειο τμήμα της, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του ευρωπαϊκού δορυφόρου Copernicus Sentinel-5P.

Η μείωση των ρύπων είναι ιδιαίτερα αισθητή πάνω από τη Βόρεια Ιταλία και κυρίως την κοιλάδα του Πο (Πάδου) όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του αζώτου.

«Είμαστε πολύ βέβαιοι ότι η μείωση των εκπομπών που μπορούμε να δούμε συμπίπτει με το λουκέτο στην Ιταλία, το οποίο προκαλεί λιγότερη κίνηση οχημάτων και λιγότερες βιομηχανικές δραστηριότητες» δήλωσε ο Κλάους Τσένερ, επικεφαλής της αποστολής Copernicus Sentinel του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Ο δορυφόρος Sentinel-5P παρακολουθεί την ατμόσφαιρα και διαθέτει το όργανο Tropomi -το πιο ακριβές σήμερα για τη μέτρηση της ρύπανσης από το διάστημα-, που μπορεί να «χαρτογραφήσει» μια πλειάδα αερίων όπως το διοξείδιο του αζώτου, το όζον, το μεθάνιο, το μονοξείδιο του άνθρακα, τα αερολύματα κ.ά.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr