Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
The Sopranos: Η σειρά που έκανε δημοφιλείς τους αντιήρωες

The Sopranos: Η σειρά που έκανε δημοφιλείς τους αντιήρωες

Ή πώς η είσοδος ενός μαφιόζου στο γραφείο ενός ψυχιάτρου σηματοδότησε τη νέα εποχή της τηλεόρασης

Το πλάνο ανοίγει και μπροστά μας εμφανίζεται ένας άνδρας καθισμένος στο γραφείο ενός ψυχιάτρου. Το πρόβλημα που τον οδήγησε εκεί είναι οι κρίσεις πανικού, οι οποίες ξεκίνησαν όταν μια… οικογένεια από πάπιες που ζούσε στην αυλή του τον εγκατέλειψε για πάντα. Μόνο που ο άνθρωπος που έχουμε απέναντί μας δεν είναι ένας συναισθηματικός μεσήλικας: Είναι ο Τόνι Σοπράνο, ένας αρχηγός της μαφίας που έχει αρχίσει να δυσκολεύεται πολύ με την ήρεμη ζωή του στα προάστια.

Από αυτή τη σκηνή ξεκίνησε το σχεδόν δεκαετές ταξίδι των Sopranos. Μιας σειράς που όχι απλώς κατάφερε να μας «κρατήσει» μέχρι το τελευταίο της επεισόδιο, αλλά και να μεταμορφώσει την τηλεόραση για πάντα. Ας θυμηθούμε τους λόγους που έκαναν τη σειρά τόσο επιδραστική – και έπειτα ας τη δούμε για πρώτη ή δέκατη φορά, αποκλειστικά στο Vodafone TV.

Έκανε την HBO αυτό που είναι σήμερα

Σχεδόν όλες οι αγαπημένες μας σειρές φέρουν την υπογραφή της HBO – και για αυτό πρέπει να ευχαριστούμε το The Sopranos, που έκανε την εταιρεία συνώνυμο της εξαιρετικής μυθοπλασίας. Για την HBO ήταν ένα ρίσκο: Αποφασίζοντας να επενδύσει σε ένα ποιοτικό και προσεγμένο προϊόν και επιλέγοντας ένα πιο περιορισμένο αλλά και αφοσιωμένο κοινό έναντι της όσο το δυνατόν ευρύτερης απεύθυνσης, άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία τηλεοπτικών προϊόντων που συχνά ξεπερνούν κατά πολύ τους κινηματογραφικούς ανταγωνιστές τους. Έτσι δημιουργήθηκε και το μότο: «Δεν είναι τηλεόραση. Είναι HBO».

Έφερε τον πρώτο τηλεοπτικό αντιήρωα

Ο Τόνι Σοπράνο είναι ένας εξαιρετικά χαρισματικός χαρακτήρας. Ταυτόχρονα, έχει πολύ σοβαρά ελαττώματα, είναι ικανός για την πιο ωμή βία και – δεν ξέρουμε αν το αναφέραμε – είναι κεφάλι της μαφίας. Ήδη από την πρώτη σεζόν, η σειρά δεν δίστασε να μας δείξει τις χειρότερες πιθανές πλευρές του. Κι όμως, χάρη στην επιμονή του σε έναν εντελώς προσωπικό κώδικα αξιών και τις απολύτως ανθρώπινες ρωγμές του, πιάνουμε τον εαυτό μας να τον υποστηρίζει. Το παράδειγμά του ακολούθησαν κι άλλοι τηλεοπτικοί αντιήρωες. Όμως ειλικρινά δεν ξέρουμε αν κάποιος έχει καταφέρει να αγγίξει το βάθος του χαρακτήρα του, αλλά και την εξαιρετική ερμηνεία του James Gandolfini, την οποία πλέον μπορούμε να απολαμβάνουμε όποια στιγμή θέλουμε, αποκλειστικά στο Vodafone TV, το «ΣΠΙΤΙ της HBO».

Άλλαξε τους κανόνες της τηλεοπτικής αφήγησης

Κάποτε η τηλεόραση ήταν κυριολεκτικά μια συντροφιά. Ο ρόλος της ήταν να παίζει στο background, γεμίζοντας τη σιωπή και τον χρόνο μας με κάτι – το τι ήταν αυτό το «κάτι» είχε μικρή σημασία. Το The Sopranos απέδειξε ότι, αν επενδύσει κανείς σε αυτή, η τηλεόραση μπορεί όχι απλώς να συναγωνιστεί, αλλά και να ξεπεράσει τον κινηματογράφο σε βάθος και περιεχόμενο. Έχοντας στη διάθεσή της απείρως περισσότερο χρόνο για να αποτυπώσει τους χαρακτήρες, με μια παραγωγή εφάμιλλη με αυτές της μεγάλης οθόνης και ταλαντούχους σεναριογράφους όπως αυτούς που δούλεψαν στο Sopranos, το αποτέλεσμα θυμίζει περισσότερο τη δεξιοτεχνία ενός καλού λογοτεχνικού έργου. Επομένως, σίγουρα δεν είναι τυχαίο που κατάφερε να αποσπάσει 21 βραβεία και 111 (!) υποψηφιότητες για Emmy.

Δημιούργησε ένα καινούργιο κοινό

Οι ταινίες, η μουσική, τα βιβλία πάντοτε έβγαιναν σε αρκετές εκδοχές για να καλύψουν κάθε γούστο. Μέχρι το The Sopranos, δεν ίσχυε το ίδιο και για την τηλεόραση. Οι δημιουργοί της σειράς συνειδητοποίησαν ότι το ίδιο κοινό που κατανάλωνε «σοβαρές» ταινίες και βιβλία, θα μπορούσε να αγαπήσει εξίσου και μια τηλεοπτική αφήγηση που θα ξέφευγε από τα κλισέ για να ακολουθήσει πιο σκοτεινά μονοπάτια. Και πράγματι, επιβεβαιώθηκαν όταν η σειρά βρέθηκε να συγκεντρώνει κατά μέσο όρο 12.000.000 άτομα μπροστά στις οθόνες τους την ώρα της πρώτης προβολής κάθε επεισοδίου. Ευτυχώς, εμείς μπορούμε να την παρακολουθήσουμε οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούμε, χωρίς να χρειάζεται να μεσολαβήσει ούτε λεπτό μεταξύ δύο επεισοδίων.

Μας σύστησε στην τηλεοπτική βία

Όταν ακούμε «HBO» σίγουρα σκεφτόμαστε ένα δίκτυο που δεν διστάζει μπροστά στις βίαιες, σοκαριστικές σκηνές. Ξέρατε, όμως, ότι η αρχή έγινε με το The Sopranos; Η τόλμη της μπροστά στην ωμότητα, επέτρεψε στη σειρά να μας δείξει μια πιο σκοτεινή πλευρά της ζωής: Συγκεκριμένα, την καθημερινότητα των μαφιόζων που πλέον γνωρίζουν ότι αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση και επιδιώκουν να επιβιώσουν με κάθε μέσο. Η βία γίνεται έτσι ένα εργαλείο που επιτρέπει στους δημιουργούς να μιλήσουν για τη σκοτεινή πλευρά του αμερικανικού ονείρου, τη ζωή και τον θάνατο.

Πολλοί από τους νεότερους δεν είχαν τη χαρά να απολαύσουν τη σειρά στην πρώτη της προβολή. Τόσο εκείνοι, όσο και οι… παλιοί που σίγουρα χρειάζονται μια επανάληψη, τώρα μπορούν να την απολαύσουν μέσα από το Vodafone TV. Και φυσικά να ανακαλύψουν ακόμα περισσότερα, αφού πλέον όλες οι διάσημες και νέες σειρές της HBO είναι αποκλειστικά στο Vodafone TV, το «ΣΠΙΤΙ της HBO» για να τις απολαύσεις όποια στιγμή θες, όπου κι αν είσαι!

Μάθετε περισσότερα για τα νέα πακέτα Vodafone TV εδώ.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024