Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ξεκίνησε η κατεδάφιση αυθαίρετων στη Μακρόνησο

Ξεκίνησε η κατεδάφιση αυθαίρετων στη Μακρόνησο

Δυόμιση χρόνια μετά τον εντοπισμό 22 αυθαιρέτων στη Μακρόνησο από τους επιθεωρητές δόμησης και περιβάλλοντος, συνεργεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προχώρησαν σήμερα στην πρώτη κατεδάφιση.

Δυόμιση χρόνια μετά τον εντοπισμό 22 αυθαιρέτων στη Μακρόνησο από τους επιθεωρητές δόμησης και περιβάλλοντος, συνεργεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προχώρησαν σήμερα στην πρώτη κατεδάφιση.

Η μπουλντόζα ξεκίνησε το έργο της από την ανατολική πλευρά του νησιού, από μια κατοικία δίπλα στη θάλασσα και θα συνεχίσει τις επόμενες ημέρες, ώστε, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, να κατεδαφιστεί το σύνολο των παράνομων κτισμάτων.

Ανάμεσα στα αυθαίρετα περιλαμβάνεται και «βιλίτσα» 100 τ.μ., με λιθόκτιστη βεράντα, φωτοβολταικό και τζάκι, ένα άλλο αντίστοιχου μεγέθους κτίσμα. καλυμμένο εξωτερικά με ελενίτ και άλλες μικρότερες κατασκευές. Επίσης, παράνομα κτίρια είχαν εντοπιστεί το 2017 στα ερείπια του παλαιού στρατοπέδου, αλλά και κοντά στην εκκλησία του Αϊ- Γιώργη.

Στην σημερινή κατεδάφιση παραβρέθηκε κλιμάκιο της διεύθυνσης σώματος επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος, του τμήματος δόμησης και κατεδαφίσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στέλεχος του Υπουργείου Πολιτισμού και η δήμαρχος Κέας.

«Η κατεδάφιση των αυθαιρέτων της Μακρονήσου έχει τόσο περιβαλλοντική, όσο και ιστορική αξία. Υπενθυμίζω άλλωστε ότι τον Αύγουστο του 2019, όλο το νησί χαρακτηρίσθηκε αρχαιολογικός χώρος. Οι αποφάσεις κατεδάφισης ελήφθησαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Εμείς σήμερα υλοποιούμε αυτές τις αποφάσεις και δεν σταματούμε εδώ. Με βάση τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που έχουν εκδοθεί κατά καιρούς και δεν έχουν υλοποιηθεί, προκηρύσσουμε τους σχετικούς διαγωνισμούς για την κατεδάφιση και αυτών των αυθαιρέτων. Επιτέλους και στο θέμα αυτό θα πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει την κατεδάφιση αυθαιρέτων στη Μακρόνησο

«Χαιρετίζουμε την ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας μας για την αποκατάσταση του ιστορικού συμβόλου της Μακρονήσου, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας», τόνισαν σε από κοινού δήλωσή τους ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, και ο τέως υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης, με αφορμή τις πρώτες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη στο νησί από το ΥΠΕΝ.

«Η πολιτεία και εμείς, όλοι μαζί, οφείλουμε να προστατεύσουμε το ιστορικό μνημείο της νήσου και, κατ’ επέκταση να διαφυλάξουμε την ιστορική μας μνήμη, ώστε όσα μας χώρισαν στο παρελθόν να μην επαναληφθούν ποτέ», αναφέρουν οι δύο πρώην υπουργοί.

«Ολοκληρώνεται σήμερα μία πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, υψηλού συμβολισμού», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, και υπογραμμίζεται ότι «παρά τη σχετική καθυστέρηση, και σε συνέχεια ερωτήσεων κοινοβουλευτικού ελέγχου για το θέμα, το προηγούμενο διάστημα, τα αυθαίρετα κτίσματα της Μακρονήσου κατεδαφίζονται, εννέα μήνες μετά την υπογραφή της απόφασης του τότε υπουργού ΠΕΝ, Γιώργου Σταθάκη, για τη διενέργεια ανοιχτού διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων της νήσου».

Έρχονται κατεδαφίσεις και στη Δ.Αττική

Οι κατεδαφίσεις, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, δεν θα περιορισθούν στη Μακρόνησο. Το ερχόμενο διάστημα προγραμματίζεται η προκήρυξη διαγωνισμού για την κατεδάφιση 60 αυθαιρέτων στη Δυτική Αττική, τα οποία βρίσκονται σε αιγιαλό και παραλία καθώς και σε δασικές εκτάσεις στην ίδια περιοχή αλλά και στη Γλυφάδα. Αντίστοιχος διαγωνισμός που είχε προκηρύξει η προηγούμενη κυβέρνηση είχε κηρυχθεί άγονος.

Όσον αφορά στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, με πρόσφατη ρύθμιση η κυβέρνηση έδωσε μια τελευταία παράταση έως τον Ιούνιο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων με τις πολύ βαριές αυθαιρεσίες (κατηγορία 5 του νόμου, δηλαδή υπερβάσεις άνω του 40% στα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης και δόμησης και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% του ύψους που προβλέπονται από την οικοδομική άδεια).

Από τον Ιούνιο και μετά δεν θα υπάρξει άλλη τέτοια δυνατότητα για αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία αυθαιρέτων. Από την 1η Ιουλίου τίθεται σε λειτουργία η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, μέσω της οποίας θα δίνεται η δυνατότητα, για την επόμενη πενταετία, τακτοποίησης αυθαιρέτων με μικρότερου βαθμού παρανομίες (κατηγορίες από 1 έως 4).

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εντάσσονται στις συγκεκριμένες κατηγορίες θα μπορούν να τα νομιμοποιήσουν με προσαυξημένα πρόστιμα κατά 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης και επιπλέον 5% για κάθε έτος καθυστέρησης.

Από TOVIMA.GR

Sports in

Ο «Superman» Ποντένσε έκλεισε εισιτήριο για τις 25 Ιουλίου, ο Ολυμπιακός όμως θέλει Ευρώπη στις… 25 Σεπτέμβρη (vids)

Ο Ντανιέλ Ποντένσε ανάγκασε τη Λεωφόρο να υποκλιθεί στο ταλέντο του και έκανε ήδη μια… δουλειά για τον Ολυμπιακό. Αλλά…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024