Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Κλείνουν όλα τα σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας

Κοροναϊός : Κλείνουν όλα τα σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας

Το κλείσιμο όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης της χώρας για τις επόμενες 14 ημέρες, για προληπτικούς λόγους, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας

Το κλείσιμο όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης της χώρας για τις επόμενες 14 ημέρες, για προληπτικούς λόγους, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, πρόκειται για όλες τις βαθμίδες της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία θα μείνουν κλειστά από αύριο, Τετάρτη και για 14 ημέρες για προληπτικούς λόγους με σκοπό να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού.

Με άλλα λόγια πρόκειται για βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, λύκεια αλλά και ΙΕΚ, ΑΕΙ, ΤΕΙ ιδιωτικά και δημόσια.

Με τις μέχρι τώρα πληροφορίες που έχουμε, αν και περιμένουμε την υπουργική απόφαση για πλήρη αποσαφήνιση και διευκρινήσεις η απόφαση αφορά ιδιωτικά και δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα, όχι όμως τα φροντιστήρια, ήταν το πρώτο σχόλιο της υφυπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη στο MEGA.

Αναφορικά με τις χαμένες εκπαιδευτικές ώρες η κ. Ζαχαράκη παρέπεμψε στην εγκύκλιο του υπουργείου από το Φεβρουάριο που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περικοπές των σχολικών εκδρομών.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας και ενώ ήδη τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα ανέρχονται στα 89.

Το υπουργείο Υγείας δεχόταν από νωρίς εισηγήσεις από δημάρχους και τοπικούς φορείς με το φόβο διασποράς της νόσου και εν τέλει αποφάσισε το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας.

«Το έκτακτο αυτό μέτρο λαμβάνεται για προληπτικούς λόγους, με στόχο τη μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Προβλέπεται ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους γονείς των ανήλικων μαθητών, καθώς και για τις επιχειρήσεις που πλήττονται λόγω του κοροναϊού. Σας καλώ να επιδείξουμε όλοι ατομική υπευθυνότητα και ειδικά οι γονείς να περιορίσουν τα παιδιά, αφού το μέτρο αυτό στοχεύει αποκλειστικά στον περιορισμό της διασποράς της νόσου. Είναι η στιγμή που πρέπει να επιδείξουμε όλοι ατομική υπευθυνότητα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Μέριμνα για τους εργαζόμενους γονείς

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας είπε πως θα ληφθεί ειδική μέριμνα για εργαζόμενους γονείς και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα.

Με έμφαση επανέλαβε ότι οι γονείς θα πρέπει να περιορίσουν τα παιδιά τους για να μειωθεί η διασπορά του ιού, έκανε λόγο για ατομική ευθύνη και είπε επί λέξη ότι «είναι η στιγμή που όλοι οι Έλληνες πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα».

Ανακοίνωση 6 δημάρχων

Σημειώνεται πως είχε προηγηθεί η ανακοίνωση έξι δημάρχων της Αττικής, όπου ζητούσαν από το υπουργείο Παιδείας να κλείσουν όλα τα σχολεία των Δήμων τους και της Αττικής.

Επρόκειτο για τους δημάρχους Αγίου Δημητρίου, Καισαριανής, Ταύρου -Μοσχάτου, Βριλησσίων και Ηλιούπολης.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση τους:

Υπό το βάρος των εξελίξεων στο πεδίο της δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση του κοραναϊού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον διεθνή χώρο, έχουμε την πεποίθηση, ότι η χώρα μας μπορεί να διαχειριστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά το κρίσιμο ζήτημα της πιθανής εξάπλωσής του. Σε συνέχεια των προληπτικών μέτρων που ανακοινώθηκαν ζητούμε και την άμεση προληπτική διακοπή των μαθημάτων για δύο τουλάχιστον εβδομάδες σε όλα τα σχολεία της χώρας, ώστε να εμποδιστούν οι δυσάρεστες εξελίξεις, που παρατηρούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αρχικά είχαν ανασταλεί αθλητικές δραστηριότητες στα σχολεία και το μάθημα της κολύμβησης

Πριν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Παιδείας το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, είχε προηγηθεί ανακοίνωση σχετικά με την αναστολή αθλητικών δραστηριοτήτων στα σχολεία.

Επίσης μέτρα είχαν παρθεί και για τον τρόπο με τον οποίο θα πάρουν βαθμούς οι μαθητές στα σχολεία.

Σύμφωνα με απόφαση που δημοσιοποίησε το απόγευμα της Τρίτης η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, οι μαθητές πήραν βαθμούς σε κλειστούς φακέλους, ενώ όσοι γονείς ήθελαν να ενημερωθούν για την πρόοδο των γονιών τους θα μπορούσαν να το κάνουν τηλεφωνικώς.

Ανακοινώνει νέα μέτρα ο Μητσοτάκης

Ο Πρωθυπουργός επιστρέφει το βράδυ από την Αυστρία και αύριο αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις για τα μέτρα αποφυγής εξάπλωσης του κοροναϊού, την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών.

Μεγαλώνει η λίστα με τα κρούσματα

Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» βρίσκονται οι Αρχές μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού και στη χώρα μας με αποτέλεσμα να λαμβάνονται καθημερινά νέα έκτακτα μέτρα με στόχο την ανάσχεση του ιού.

Το πρωί της Τρίτης έγινε γνωστό ότι επιβεβαιώθηκαν πέντε ακόμη κρούσματα, με τη λίστα πλέον να φτάνει τα 89 σε όλη τη χώρα ενώ οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι θα υπάρξει έξαρση το επόμενο διάστημα.

«Έσπασαν» τα τηλέφωνα στον ΕΟΔΥ

Έσπασαν τα τηλέφωνα το τελευταίο 24ωρο στον τετραψήφιο αριθμό 1135, τον επίσημο αριθμό από τον ΕΟΔΥ για όσους θέλουν να πληροφορηθούν για τον κοροναϊό.

Ειδικότερα, περισσότερες από 15 χιλιάδες κλήσεις, αναφορικά με τον κοροναϊό, δέχτηκε το τελευταίο 24ωρο ο τετραψήφιος αριθμός 1135 του ΕΟΔΥ, που λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως.

Την ίδια ώρα το  πρωί της Τρίτης έγινε γνωστό ότι επιβεβαιώθηκαν πέντε ακόμη κρούσματα στη χώρα,  με τη λίστα πλέον να φτάνει τα 89 ενώ οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι θα υπάρξει έξαρση το επόμενο διάστημα.

Οδηγίες του ΕΟΔΥ για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού

Στο μεταξύ οδηγίες για την προστασία των ευπαθών ομάδων πληθυσμού, εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορονοϊού Covid-19.

Οι οδηγίες προς τα ηλικιωμένα άτομα καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα, όπως χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες κτλ που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, περιλαμβάνουν:

  • Αποφυγή επαφής με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος,
  • Αποφυγή όλων των μη απαραίτητων ταξιδιών, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα,
  • Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα),
  • Συμμόρφωση στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνουν και στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών,
  • Αποφυγή χώρων συγχρωτισμού και εκδηλώσεων εκτός αν είναι απαραίτητο,
  • Άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και ιατρική αξιολόγηση,
  • Αποφυγή επισκέψεων σε νοσηλευόμενους ασθενείς,
  • Αποφυγή επισκέψεων σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο.

Τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ

Χθες, οι Αρχές ανακοίνωσαν μία σειρά νέων έκτακτων μέτρων τα οποία εστιάζουν κυρίως στην προστασία των ευπαθών ομάδων που κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό. Ταυτόχρονα αποφασίστηκε αναστολή πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα και αναστολή όλων των πτήσεων από και προς τη Βόρεια Ιταλία.

Αναλυτικά τα μέτρα που αποφασίστηκαν και ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας και τον επικεφαλής του ΕΟΔΥ τη Δευτέρα είναι τα εξής:

  • Ισχυρή σύσταση για την αποφυγή μετακινήσεων και ταξιδίων οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε ευπαθείς ομάδες και συγκεκριμένα σε: ασθενείς άνω των 70 ετών, άτομα με χρόνια καρδιαγγειακά προβλήματα, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη και χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής.
  • Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του επισκεπτηρίου σε μονάδες θεραπείας στα νοσοκομεία.
  • Πρόβλεψη για ανανέωση της συνταγογράφησης για χρόνιους ασθενείς ως και 30 Ιουνίου προκειμένου να αποφεύγεται η μετακίνησή τους και η πιθανή έκθεσή τους στον κοροναϊό.
  • Αναστολή πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα.
  • Αυστηρή τήρηση μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων, με την επισήμανση πως στις συναντήσεις και συναθροίσεις εξετάζεται πια και το ενδεχόμενο τηλε-διάσκεψης.
  • Αναστολή όλων των πτήσεων από και προς τη Βόρεια Ιταλία από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια και όλες τις αεροπορικές εταιρείες έως τις 23 Μαρτίου 2020, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024