Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένταση στον Έβρο: Απειλές και σπασμωδικές κινήσεις από την Τουρκία - Σε ετοιμότητα η Αθήνα

Ένταση στον Έβρο: Απειλές και σπασμωδικές κινήσεις από την Τουρκία – Σε ετοιμότητα η Αθήνα

Αυξημένη είναι η ένταση για ακόμη μια μέρα στην ουδέτερη ζώνη, στις Καστανιές του Έβρου, όπου εδώ και μια εβδομάδα τα επεισόδια κατά μήκος του φράκτη συνεχίζονται, τη στιγμή που πλήθος προσφύγων και μεταναστών παραμένουν πίσω από τα συρματοπλέγματα με την ελπίδα να περάσουν στα ευρωπαϊκά σύνορα και αντιμέτωποι με τα «παιχνίδια» της Άγκυρας

Αυξημένη είναι η ένταση για ακόμη μια μέρα στην ουδέτερη ζώνη, στις Καστανιές του Έβρου, όπου εδώ και μια εβδομάδα τα επεισόδια κατά μήκος του φράκτη συνεχίζονται, τη στιγμή που πλήθος προσφύγων και μεταναστών παραμένουν πίσω από τα συρματοπλέγματα με την ελπίδα να περάσουν στα ευρωπαϊκά σύνορα και αντιμέτωποι με τα «παιχνίδια» της Άγκυρας.

Το μεσημέρι του Σαββάτου ερρίφθησαν χημικά από την τουρκική πλευρά της συνοριογραμμής προς τις δυνάμεις της ελληνικής πλευράς, οι οποίες απάντησαν με ρίψεις νερού και δακρυγόνων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πήγες, μετανάστες συγκεντρώνονται γύρω από τούρκους αστυνομικούς με απροκάλυπτες κινήσεις και χειρονομίες συνεννόησης.

Νωρίτερα, μεγάλο όγκο δακρυγόνων και καπνογόνων εκτόξευσαν άνδρες του τουρκικού στρατού προς τους έλληνες στρατιώτες και αστυνομικούς. Το ίδιο έγινε και κατά τη διάρκεια της νύχτας οπότε εκδηλώθηκαν και μικρές εστίες φωτιές τις οποίες κατέσβεσε η Πυροσβεστική.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες κινήθηκαν κατά μήκος του φράχτη προσπαθώντας να περάσουν στο ελληνικό έδαφος.

Αδιανόητες απειλές από την Τουρκία

Απέναντι σε αυτό το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, η Άγκυρα προχωρά σε σπασμωδικές κινήσεις, ενώ συνεχίζει το επικοινωνιακό σόου που έχει ξεκινήσει από τη στιγμή που άνοιξε τα σύνορα.

Με μια άνευ πρηγουμένου δήλωση, ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών ενθαρρύνει ανοικτά τους πρόσφυγες και μετανάστες να παραβιάσουν τα σύνορα της Ελλάδας και απειλεί λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να δείτε τι έχει να γίνει στη συνέχεια».

Σε δηλώσεις του, που δημοσιεύονται στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού ανακοίνωσε ότι οι 1.000 κομάντο των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας άρχισαν να επιχειρούν το βράδυ της Παρασκευής.

Όπως είπε «τους μπουκώσαμε όλους», εννοώντας ότι δεν επιτρέπουν την επιστροφή των μεταναστών πίσω από τη νεκρή ζώνη των συνόρων. Με τα μέτρα που λάβαμε «δεν επιτρέπουμε την επαναπροώθηση» είπε.

«Αυτό είναι ακόμη η αρχή» δήλωσε ο τούρκος υπουργός και στέλνοντας μήνυμα στους μετανάστες που επιχειρούν περάσουν τα σύνορα είπε: «Ο καιρός είναι τώρα ζεστός και θα ζεστάνει κι άλλο. Έχουμε πάνω από 200 χιλιόμετρα σύνορα με την Ελλάδα πάνω στη γραμμή του Έβρου. Δυστυχώς είχαμε ξηρασία φέτος στα Βαλκάνια. Η στάθμη του νερού έχει πέσει στα 40-45 εκατοστά. Μπορείτε να περάσετε περπατώντας. Ο Μητσοτάκης δεν έχει την ικανότητα να ‘κρατήσει’ τα σύνορα. Να δείτε τι έχει να γίνει. Τα προηγούμενα δεν είναι τίποτα».

Ο Σουλεϊμαν Σοϊλού ισχυρίστηκε ακόμη ότι έπεσαν τα προσωπεία της Ευρώπης όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Αν μας έλεγαν ότι θα αντιμετωπίζαμε ένα τέτοιο σκηνικό τον 21ο αιώνα θα λέγαμε ότι μας κοροϊδεύετε. Το γεγονός αυτό έγινε αιτία να καταλάβουμε κάτι. Έπεσαν τα προσωπεία. Είδαμε πόσο ανάλγητοι είναι εκείνοι που αγορεύουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα» δήλωσε.

Ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους αριθμούς που δίνει καθημερινά, ισχυρίστηκε επίσης ότι 143.000 μετανάστες έχουν περάσει στην Ελλάδα, αλλά διαψεύδοντας τον εαυτό του είπε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο 115.000 χιλιάδες αλλοδαποί, εκ των οποίων οι 40.000 στα νησιά και οι 70.000 χιλιάδες στην ηπειρωτική χώρα, την ώρα που η Τουρκία έχει 4 εκατομμύρια.

Κατηγόρησε, τέλος, την Ελλάδα ότι παραβίασε και παραβιάζει την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τη Σύμβαση της Γενεύης.

«Στροφή» από Ερντογάν ενόψει Βρυξελλών;

Στο μεταξύ, η Άγκυρα έκανε γνωστό το πρωί του Σαββάτου ότι απαγορεύει πλέον τη διέλευση προσφύγων και μεταναστών από το Αιγαίο λόγω επικινδυνότητας, σε μια κίνηση πάντως που ίσως εντάσσεται στην τακτική του Ερντογάν ενόψει της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα όπου θα έχει σειρά επαφών με κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) μεταδίδει πως ο τούρκος πρόεδρος έδωσε εντολή στην τουρκική ακτοφυλακή να μην επιτρέπει σε πρόσφυγες και μετανάστες να επιχειρούν να διασχίσουν το Αιγαίο στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι διελεύσεις παράτυπων μεταναστών από το Αιγαίο δεν επιτρέπονται επειδή αυτό είναι επικίνδυνο» υπογραμμίζει η ανακοίνωση της τουρκικής ακτοφυλακής, που επικαλείται ένα προεδρικό διάταγμα.

Διευκρινίζεται δε, πως το υπουργείο Εσωτερικών θα επιβλέψει την εφαρμογή του διατάγματος αυτού: «Ενώ η αρχή της μη παρέμβασης με τους παράτυπους μετανάστες που επιθυμούν να φύγουν από την Τουρκία παραμένει να εφαρμόζεται, μια τέτοια προσέγγιση δεν αφορά τις θαλάσσιες διελεύσεις εξαιτίας κινδύνων που απειλούν τη ζωή».

Τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι φέρονται δυσαρεστημένοι από την πολιτική που ασκεί ο Ερντογάν, με τις χώρες – μέλη της ΕΕ να αποφασίζουν τη μη χορήγηση πρόσθετης χρηματοδότησης στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας μετανάστευσης του 2016, επικρίνοντας ταυτόχρονα τον τούρκο πρόεδρο για εργαλειποποίηση των προσφύγων, ο «σουλτάνος» φαίνεται πως βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να επιτύχει τις επιδιώξεις του.

Σε ετοιμότητα η Αθήνα

Με τα δεδομένα αυτά, στάση αναμονής τηρεί η κυβέρνηση η οποία βρίσκεται πάντως σε πλήρη ετοιμότητα και εξετάζει όλα τα σενάρια κλιμάκωσης από τον Ερντογάν.

«Κρατάμε μικρό καλάθι, μέχρι να δούμε τις πράξεις» ήταν το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, αναφερόμενος στην απόφαση της Τουρκίας να απαγορεύει στο εξής σε πρόσφυγες και μετανάστες να διασχίζουν το Αιγαίο.

Ο κ. Πέτσας εξέφρασε επιφυλακτικότητα για τις εξαγγελίες της Αγκυρας διαπιστώνοντας πάντως αναδίπλωση Ερντογάν. Όπως επεσήμανε «κάτι τέτοιο είχε ακουστεί και την προηγούμενη μέρα για τον Έβρο και είδατε τι έγινε χθες. Μέχρι και οχήματα που τραβούσαν τον φράκτη για να τον ρίξουν, είδαμε χθες το βράδυ. Θα δείτε και αργότερα, μέσα στην ημέρα, ό,τι υλικό έχουμε καταφέρει να συγκεντρώσουμε από αυτές τις ενέργειες».

«Άρα, κρατάμε μικρό καλάθι για τις δηλώσεις. Αυτό που βλέπουμε, πάντως, από το τέλος της εβδομάδας, είναι μια αναδίπλωση του κ. Ερντογάν, βλέποντας ότι απομονώνεται. Ξέρει ότι έχει να επιλέξει μεταξύ δύο δρόμων. Είτε θα αλλάξει πολιτική και θα τύχει οικονομικής ή άλλης στήριξης από την Ευρώπη, είτε θα συνεχίσει αυτή την αδιέξοδη πολιτική και θα υποστεί κυρώσεις» πρόσθεσε, μιλώντας στο Open.

Δεν συμφέρει τον Ερντογάν

Εκτίμησε δε πως αν ο Ερντογάν προσπαθήσει να φτιάξει καταυλισμό στην περιοχή, θα έχει δυσανάλογα μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις. «Το μεγαλύτερο κομμάτι του εμπορίου της περιοχής αυτής γίνεται οδικώς μέσω της Ελλάδας και της Εγνατίας οδού. Άρα, δεν έχει συμφέρον η Τουρκία να συνεχίσει αυτή την κατάσταση για πολύ καιρό» είπε.

Ακόμη, επανέλαβε την πάγια στάση της Αθήνας απέναντι στην Τουρκία.

«Δείξαμε αποφασιστική στάση. Και η Τουρκία καταλαβαίνει ότι από τον Έβρο, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτούς τους ανθρώπους. Είναι δίπλα μας όλη η Ευρώπη. Οι Έλληνες πιστεύουν ότι πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας. Δεν εκβιαζόμαστε από την Τουρκία ή από τον οποιονδήποτε. Επομένως, είναι και προς το συμφέρον της να αλλάξει στάση» ανέφερε.

Sports in

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (24/4): Πού θα δείτε play offs και Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός

Δείτε το σημερινό (24/4) πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024