Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024
weather-icon 21o
Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό ζητούν 57 ευρωβουλευτές

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό ζητούν 57 ευρωβουλευτές

Την άμεση σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ζητούν 57 ευρωβουλευτές από τέσσερις πολιτικές ομάδες (Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Αριστερά, RenewEurope). Απαιτούν να προχωρήσουν οι μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Ελλάδα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Τι αιχμές αφήνουν για την Τουρκία αλλά και την Ελλάδα για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και το άσυλο

Την άμεση σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ζητούν 57 ευρωβουλευτές από τέσσερις πολιτικές ομάδες (Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Αριστερά, RenewEurope).

Οι 57 ευρωβουλευτές απαιτούν να προχωρήσουν οι μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Ελλάδα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ανάληψη δράσης

«Ζητάμε άμεση σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής, αποσυμφόρηση των ελληνικών νησιών και μεταφορά των προσφύγων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο» αναφέρουν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους.

Η επιστολή των 57 απευθύνεται προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά και την Επίτροπο εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιοχάνσον.

Οι 57 ευρωβουλευτές ζητούν εδώ και τώρα, άμεση ανάληψη δράσης από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προκειμένου να δοθεί βιώσιμη λύση στην κρίση που έχει ξεσπάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

«Η Τουρκία να σταματήσει αμέσως να χρησιμοποιεί τους ανθρώπους που φεύγουν από τον πόλεμο, ως μέσο γεωπολιτικής πίεσης προς την Ελλάδα και την Ευρώπη συνολικά. Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να χειριστεί αυτή την κατάσταση μόνη της» αναφέρουν.

Όπως επισημαίνουν στην επιστολή τους οι 57 ευρωβουλευτές, «δεν πρόκειται για ένα εθνικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί αποκλειστικά από τα κράτη μέλη,που εμπλέκονται γεωγραφικά», αλλά για «ευρωπαϊκή ευθύνη» και «είναι προφανές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να χειριστεί αυτή την κατάσταση μόνη της».

Ντροπιαστική

Παράλληλα, ζητούν από την Ελλάδα «να συμμορφωθεί με όλους τους εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες, καθώς και με την υποχρέωσή της για πρόσβαση στις νομικές και προβλεπόμενες διαδικασίες που αφορούν τις νέες αφίξεις και τις διαδικασίες ασύλου»

Σημειώνουν δε ότι, ζητούν την άμεση «σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποσυμφόρηση και εκκένωση από τα ελληνικά νησιά και τα χερσαία σύνορα, των ανθρώπων που αιτούνται διεθνή προστασία» καθώς και «άμεση μεταφορά τους σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ».

Καθώς σημειώνουν «η ευθύνη της ντροπιαστικής παραβίασης πολυάριθμων θεμελιωδών δικαιωμάτων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι ευθύνη όλων μας».

Αναλυτικά η επιστολή:

Αγαπητέ Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Μισέλ,

Αγαπητέ Αντιπρόεδρε κ. Σχοινά,

Αγαπητή Επίτροπε, κα Γιοχάνσον,

Εδώ και αρκετές μέρες, έχουμε γίνει μάρτυρες μιας εξαιρετικά ανησυχητικής κατάστασης στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συγκεκριμένα στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδος. Η βία που χρησιμοποιείται τόσο στον τοπικό πληθυσμό, όσο και σε όσους αναζητούν διεθνή προστασία είναι άνευ προηγουμένου και απαράδεκτη, χωρίς να εξαιρείται η φυλάκιση των αιτούντων άσυλο με μόνη δικαιολογία την παράνομη είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτή η βία πρέπει να τερματιστεί και η Ελλάδα να συμμορφωθεί με όλους τους εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες, καθώς και με την υποχρέωσή της για πρόσβαση στις νομικές και προβλεπόμενες διαδικασίες που αφορούν τις νέες αφίξεις και τις διαδικασίες ασύλου.

Η υποχρέωση αυτή της Ελλάδας προβλέπεται, όχι μόνο από τον Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν και όλες τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις, αλλά επαναβεβαιώθηκε στην υπόθεση της Ισπανίας με την απόφαση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σε αυτή, το Δικαστήριο «υπογράμμιζε ότι τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν τα κράτη στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών ή κατά την διαδικασία υποδοχής των αιτούντων άσυλο δεν μπορεί να δικαιολογήσει την προσφυγή σε πρακτικές που δεν συμβιβάζονται με τη Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ή τα πρωτόκολλά της».

Αναφορικά με τις περιπτώσεις κατά τις οποίες άνθρωποι διασχίζουν ή προσπαθούν να διασχίσουν τα χερσαία σύνορα με μη εξουσιοδοτημένο τρόπο σε μεγάλο αριθμό, το Δικαστήριο δήλωσε ότι είναι αναγκαίο το εναγόμενο κράτος να παρέχει «πραγματική και αποτελεσματική πρόσβαση στα μέσα εκείνα που αφορούν τη νόμιμη είσοδο, και συγκεκριμένα τις συνοριακές διαδικασίες». Από αυτή την άποψη, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αναστείλει για ένα μήνα κάθε πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου και να τους επιστρέφει αμέσως χωρίς να τους καταγράφει, παραβιάζει το εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της αρχής της μη επαναπροώθησης.

Για μια ακόμη φορά, ωστόσο, και τώρα με ακόμα πιο επείγοντα χαρακτήρα, υπογραμμίζουμε ότι αυτό δεν είναι ένα εθνικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί αποκλειστικά από τα κράτη μέλη, που εμπλέκονται γεωγραφικά. Είναι προφανές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να χειριστεί αυτή την κατάσταση μόνη της. Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή ευθύνη και, ενόψει και των συνολικών γεωπολιτικών εντάσεων σε ολόκληρη την περιοχή και της συμμετοχής πολλών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων άλλων χωρών και ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ. Ως εκ τούτου, η ευθύνη της ντροπιαστικής παραβίασης πολυάριθμων θεμελιωδών δικαιωμάτων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι ευθύνη όλων μας και κανείς μας δεν έχει το δικαίωμα να κλείνει τα μάτια.

Εμείς, ως βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σας καλούμε να αναλάβετε άμεσα δράση έτσι ώστε να διασφαλίσετε ότι η Τουρκία θα σταματήσει αμέσως να χρησιμοποιεί τους ανθρώπους που φεύγουν από τον πόλεμο, ως πολιτικό διαπραγματευτικό μέσο και ως μέσο γεωπολιτικής πίεσης προς την Ελλάδα

και την Ευρώπη συνολικά. Σας καλούμε να εξασφαλίσετε αποτελεσματική προστασία της διάβασής τους, με πλήρη σεβασμό της Σύμβασης της Γενεύης και της νομοθεσίας της ΕΕ, με βάση την ισότιμη κατανομή όλων των προκλήσεων και ευθυνών μεταξύ όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Σας καλούμε να πράξετε όλες τις αναγκαίες και άμεσες ενέργειες, μεταξύ άλλων: σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποσυμφόρηση και εκκένωση από τα ελληνικά νησιά και τα χερσαία σύνορα, των ανθρώπων που αιτούνται διεθνή προστασία,η άμεση μεταφορά τους σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και, παράλληλα, να καταστεί δυνατή η λειτουργία ενός δίκαιου και αποτελεσματικού κοινού συστήματος ασύλου και η δημιουργία ασφαλών και νομικών οδών προς την ΕΕ.

Οι υπογράφοντες Ευρωβουλευτές

ALFONSI François, Γαλλία – Greens/FreeAlliance,ANDRES ENRasmus, Γερμανία – Greens/FreeAlliance, BITEAUBenoît, Γαλλία – Greens/FreeAlliance, BLOSS Michael, Γερμανία – Greens/FreeAlliance, BOESELAGERDamian, Γερμανία – Greens/FreeAlliance, BRICMONTSaskia, Βέλγιο – Greens/FreeAlliance, CAREMEDamien, Γαλλία – Greens/FreeAlliance, CAVAZZINIAnna, Γερμανία – Greens/FreeAlliance, CORMAND David, Γαλλία – Greens/FreeAlliance, DELBOS-CORFIELDGwendoline, Γαλλία – Greens/FreeAlliance, DELLI Karima, Γαλλία – Greens/FreeAlliance, EICKHOUT Bas, Ολλανδία – Greens/FreeAlliance,GRUFFAT Claude, Γαλλία – Greens/FreeAlliance, JADOT Yannick, Γαλλία Greens/FreeAlliance, LAMBERTS Philippe, Βέλγιο – Greens/FreeAlliance, MARQUARD TErik, Γερμανία – Greens/EFA, NEUMANNHannah, Γερμανία – Greens/FreeAlliance, NIINISTÖ Ville, Φινλανδία – Greens/FreeAlliance, TERRY Reintke, Γερμανία – Greens/EFA, RIBAIGINERDiana, Ισπανία – Greens/EFA, RIVASI Michèle, Γαλλία – Greens/FreeAlliance, ROOSECaroline, Γαλλία – Greens/FreeAlliance, SATOURIMounir, Γαλλία – Greens/FreeAlliance, STRIKTineke, Ολλανδία – Greens/FreeAlliance, TOUSSAINT Marie, Γαλλία – Greens/FreeAlliance, VANA Monika, Αυστρία -sGreens/EFA, YENBOU Salima, Γαλλία Greens/FreeAlliance,ARENA Maria, Βέλγιο – S&D,BARTOLOPietro, Ιταλία – S&D, BRGLEZ Milan, Σλοβενία – S&D, FAJONTanja, Σλοβενία – S&D, GEIERJens, Γερμανία – S&D, HEIDE Hannes, Αυστρία – S&D, LALUCQAurore, Γαλλία – S&D, LARROUTUROU Pierre, Γαλλία – S&D, MAJORINO Pierfrancesco, Ιταλία – S&D, NOICHL Maria, Δανία – S&D, PICIERNOGiuseppina, Ιταλία – S&D, RUIZDEVESA Domenec, Ισπανία – S&D, SANTOS Isabel, Πορτογαλία – S&D, SCHIEDER Andreas, Αυστρία – S&D, GLUCKSMANN Raphaèl, Γαλλία – S&D, VOLLATHBettina, Αυστρία – S&D,BARRENA Pernando, Ισπανία – GUE/NGL,BJORKMalin, Σουηδία – GUE/NGL,BOMPARD Manuel, Γαλλία – GUE/NGL,DALYClare, Ιρλανδία – GUE/NGL, DEMIREL OezlemAlev, Γερμανία – GUE/NGL,GUSMÂOJosé, Πορτογαλία – GUE/NGL,MATIAS Marisa, Πορτογαλία – GUE/NGL, PELLETIER Anne-Sophie, Γαλλία – GUE/NGL, PINEDA MarinManuel, Ισπανία – GUE/NGL, REGOAbedSira, Ισπανία – GUE/NGL, URBANCRESPO Miguel, Ισπανία – GUE/NGL, AUSTREVICIUS Petras, Λιθουανία – RenewEurope, VAUTMANS Hilde, Βέλγιο – RenewEurope, BUSCHMANN Martin, Γερμανία – NonAttached

06.03.2020»

Sports in

Ο Ολυμπιακός κράτησε την Ελλάδα στο κυνήγι της 15ης θέσης

Η δεύτερη νίκη του Ολυμπιακού επί της Φερεντσβάρος κράτησε την Ελλάδα στο κόλπο για τη 15η θέση στο ranking της UEFA.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024