Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ακροδεξιό παρα-κράτος στα νησιά και στον Έβρο καταγγέλλουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ - Τι απαντά η κυβέρνηση

Ακροδεξιό παρα-κράτος στα νησιά και στον Έβρο καταγγέλλουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ – Τι απαντά η κυβέρνηση

Κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν σε Χίο και Λέσβο, ενώ του ΚΚΕ στον Έβρο. Για ανάγκη υπεράσπισης της δημοκρατίας από έκνομες ενέργειες έκανε λόγο ο Ν. Βούτσης. Το ΚΚΕ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι ενθαρρύνει τη δράση ακροδεξιών και ρατσιστών στα σύνορα. Πρόκειται για εθνοφύλακες που εντάσσονται στον αμυντικό σχεδιασμό, επιμένει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πολιτικό ζήτημα που προκαλεί αντιπαραθέσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης γίνεται πλέον η δράση παρακρατικών ακροδεξιών ομάδων το τελευταίο διάστημα στα νησιά και στον Έβρο.

Τα πράγματα έχουν οξυνθεί καθώς εκτός όλων των άλλων εμφανίστηκαν μέχρι και Γερμανοί νεοναζί μετά τον Έβρο και στη Λέσβο, ενώ ο ακροδεξιός και υπόδικος ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός βρέθηκε σε περιπολίες στον Έβρο.

Υπεράσπιση της Δημοκρατίας από έκνομες ενέργειες

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ που περιόδευσε στη Λέσβο με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της βουλής Νίκο Βούτση κατήγγειλε ότι «στο νησί δρουν ομάδες παρακρατικών και παραστρατιωτικών που καμία σχέση δεν έχουν ούτε με την Αστυνομία ούτε προφανώς και με την Εθνοφυλακή».

Σε συνέντευξη τύπου μετά τις συναντήσεις που είχαν με στελέχη της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Νίκος Βούτσης σημείωσε πως «η κυβέρνηση είναι πολιτικά υπεύθυνη για όσα συμβαίνουν στο νησί». Και σημείωσε πως πλέον «υπάρχει ανάγκη υπεράσπισης της Δημοκρατίας από σειρά έκνομων ενεργειών».

Όπως είπε «στη Μυτιλήνη δρουν ομάδες παρακρατικών, παραστρατιωτικών και παραθεσμικών που καμία σχέση δεν έχουν ούτε με την Αστυνομία ούτε προφανώς και με την Εθνοφυλακή. Δρουν σε βάρος απλών πολιτών ελέγχοντας τους στο δρόμο, εμποδίζοντας την ελεύθερη επικοινωνία και συγκοινωνία, εκφοβίζοντας. Χτυπάνε δημοσιογράφους, εργαζόμενους σε μη Κυβερνητικές Οργανώσεις δρουν παρακρατικά παραστρατιωτικά παραθεσμικά».

Καλύπτει

Ο κ. Βούτσης είπε πως «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιμένει να καλύπτει τους παρακρατικούς, παραστραρατιωτικούς και παραθεσμικούς μηχανισμούς που έχουν δημιουργηθεί υποστηρίζοντας πως τα όσα συμβαίνουν είναι έργο μονάδων εθνοφυλακής. Πρόκειται για μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση. Καμπάνα κινδύνου για την έννομη τάξη και Δημοκρατία στο νησί» τόνισε ο κ. Βούτσης.

«Ζητάμε υπευθυνότητα από την κυβέρνηση. Αυτά που συμβαίνουν στο νησί της Λέσβου, δεν έχουν σχέση με το επίσημο ελληνικό κράτος. Είναι φαινόμενα άκρως ανησυχητικά, παρακρατικά φαινόμενα. Έχουμε στην πράξη τη δημιουργία μιας παρααστυνομίας, η οποία δρα και ενεργεί σαν άλλη αστυνομία, σαν ελληνικό κράτος. Και αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο. Είναι κόκκινη γραμμή για τη Δημοκρατία» επεσήμανε ο κ. Ραγκούσης.

Ο Πάνος Λάμπρου -μέλος της Πολιτικής Γραμματείας- τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει τίποτα άλλο αυτή της στιγμή από το να υπερασπίζεται τη νομιμότητα» ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση την παραβιάζει.

Βάλτε τέλος πριν θρηνήσουμε θύματα

Μάλιστα σε υψηλούς τόνους κεντρικά ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε το θέμα καλώντας την κυβέρνηση να βάλει τέλος στη δράση των παρακρατικών ομάδων πριν θρηνήσουμε θύματα.

«Τα ένοπλα τάγματα εφόδου που δρουν ως συμμορίες δεν έχουν καμμία σχέση με την ΕΛ.ΑΣ, το Λιμενικό ή την Εθνοφυλακή, όπως ψευδώς ισχυρίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «αυτό επιβεβαίωσαν σήμερα οι αστυνομικές και λιμενικές Αρχές της Λέσβου σε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ».

Συνεχίζοντας, στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως «την ίδια στιγμή ο ακροδεξιός κατήφορος και η διαχειριστική ανικανότητα της κυβέρνησης έδωσε θάρρος μέχρι και σε Γερμανούς νεοναζί να φθάσουν στη χώρα μας για να πολεμήσουν τους «εισβολείς»».

«Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, να επιβάλει τη νομιμότητα και να βάλει ένα τέλος στα άκρως ανησυχητικά παρακρατικά φαινόμενα, πριν θρηνήσουμε θύματα», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ενθαρρύνει με τα ξερονήσια

Κυβερνητική ενθάρρυνση στη δράση των ακροδεξιών ομάδων που δρουν στα νησιά και στον Έβρο βλέπει και το ΚΚΕ.

Το θέμα της δράσης των ακροδεξιών στοιχείων στα σύνορα κατήγγειλε και το κλιμάκιο του ΚΚΕ που έκανε περιοδεία στον Έβρο.

Ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Δελής έθεσε στους δημάρχους ανοιχτά τη θέση του ΚΚΕ πως η προστασία των συνόρων στον Έβρο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για να νομιμοποιούνται ακροδεξιές φωνές, πρακτικές και δράσεις, ανοικτές και συγκαλυμμένες.

Ο κ. Δελής επεσήμανε ακόμη ότι η δράση των ακροδεξιών στα σύνορα προμοτάρεται από ρατσιστικές κραυγές υπουργών, τονίζοντας ότι το πρόβλημα στα σύνορα δεν οφείλεται στους κατατρεγμένους και τα θύματα όπως χαρακτήρισε πρόσφυγες και μετανάστες.

Μάλιστα ο Περισσός συνέδεσε τη δράση των ακροδεξιών ομάδων στα σύνορα στον Έβρο και τα νησιά με τη ρητορική των κυβερνητικών στελεχών για τη μετεγκατάσταση προσφύγων στα ξερονήσια.

Μαύρες σελίδες της ιστορίας

«Οι δηλώσεις υπουργών της ΝΔ που ανασύρουν, από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας, σχέδια για εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε ακατοίκητα νησιά, όχι μόνο υπηρετούν τον σχεδιασμό της ΕΕ για εγκλωβισμό αυτών των ανθρώπων στη χώρα μας, αλλά και ενθαρρύνουν ακροδεξιές ομάδες και δράσεις που εμφανίζονται στα νησιά και στον Έβρο» αναφέρει το ΚΚΕ.

«Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να συναντήσουν την καθολική αντίδραση του ελληνικού λαού» υπογραμμίζει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τα «περί εγκατάστασης προσφύγων» σε ακατοίκητα νησιά.

Επικίνδυνη χαρακτήρισαν οποιαδήποτε συζήτηση για μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε ξερονήσια και τα στελέχη του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ (Όλγα Γεροβασίλη, Θόδωρος Δρίτσας και Αντρέας Μιχαηλίδης) που περιόδευσαν στη Χίο.

Εντάσσονται στον αμυντικό σχεδιασμό

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε και σήμερα στην θέση που είχε εκφράσει κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υποβαθμίζοντας τον κίνδυνο και επί της ουσίας παρέχοντας πολιτική κάλυψη.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Πέτσας είπε πως «αυτή είναι επιχειρηματολογία της Τουρκίας. Πρέπει να διακρίνουμε δύο πράγματα, τα οποία -από υποκρισία- η αντιπολίτευση ή δεν μπορεί να διακρίνει ή ψαρεύει σε θολά νερά. Το ένα είναι ότι η Ελλάδα για την άμυνά της βασίζεται σε έναν βαθμό στην Εθνοφυλακή.

Όταν μιλάμε για τον Έβρο και τα νησιά όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν Εθνοφύλακες. Αυτοί είναι μέσα στον σχεδιασμό της άμυνας της χώρας. Και η άμυνα της χώρας, αυτήν τη στιγμή, έχει τρεις γραμμές. Έχουμε μπροστά την Αστυνομία, μετά είναι ο Στρατός και μετά οι Εθνοφύλακες. Δεν πιστεύουμε να κατηγορεί ο κ. Τσίπρας ή η αντιπολίτευση τους Εθνοφύλακες. Άλλοι άνθρωποι, άσχετοι με την περιοχή, δεν έχουν καμία δουλειά εκεί και δεν θα υπάρχουν τέτοια περιστατικά. Δεν μιλάμε δηλαδή για ανθρώπους, που ξαφνικά πάνε από την Αθήνα στον Έβρο. Μιλάμε για ανθρώπους που είναι ενταγμένοι στον σχεδιασμό μας, είναι Εθνοφύλακες και κάνουν τη δουλειά τους».

Ωστόσο σήμερα ο κ. Πέτσας έκανε ένα δειλό βήμα έμμεσης παραδοχής των καταγγελιών που υπήρχαν μέχρι σήμερα από πολίτες και τοπικούς φορείς πως «αν υπάρχουν κάποια μεμονωμένα στοιχεία αυτά απομονώνονται» και κάλεσε το ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει αυτή τη ρητορική γιατί όπως υποστήριξε ο κ. Πέτσας κάνει κακό στον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας.

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024