Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
True Detective: Η σειρά μυστηρίου που μας κάνει να σκεφτούμε

True Detective: Η σειρά μυστηρίου που μας κάνει να σκεφτούμε

Το True Detective είναι μια από τις πιο επιτυχημένες αστυνομικές σειρές, και για αυτό δεν ευθύνεται μόνο το ότι δυσκολευτήκαμε να βρούμε τον δολοφόνο.

Πότε καταλάβαμε ότι το True Detective θα ήταν κάτι περισσότερο από μια αστυνομική σειρά μυστηρίου; Στην πραγματικότητα, ήδη από τις πρώτες νότες των συγκλονιστικών τίτλων αρχής του. Ευτυχώς, η σειρά δεν επιβεβαίωσε απλώς τις προσδοκίες που μας δημιούργησε το soundtrack της: Μας θύμισε τι μπορεί να κάνει η τηλεόραση όταν έχει τα κέφια της.

Από τους τρεις αυτοτελείς κύκλους του True Detective περνούν ηθοποιοί πρώτης γραμμής (Matthew McConaghey, Colin Farrell, Mahershala Ali, Woody Harrelson, Rachel McAdams, Taylor Kitsch), σκοτεινά αμερικανικά τοπία και κατεστραμμένοι ήρωες. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να το έχει δει και να μην έχει επιδιώξει να βρει τη λύση του μυστηρίου μέσα από συζητήσεις επί συζητήσεων – και εμείς δεν έχουμε γνωρίσει ως τώρα κάποιον που να τα κατάφερε.

Αυτό όμως που το καθιστά μια σειρά πραγματικά μοναδική στην κατηγορία της, είναι ο τρόπος που μεταχειρίζεται τις θεματικές της. Μαζί με τα κομμάτια της κεντρικής υπόθεσης, υπονοούνται και «απλώνονται» κρυμμένες πτυχές των ηρώων, διατυπώνονται αλήθειες για τη ζωή και τις ανθρώπινες σχέσεις, ενώ ούτε η ίδια η αφήγηση δεν μένει ασφαλής απέναντι στην αποδόμηση που της επιφυλάσσει ο δημιουργός Nic Pizzolatto. Ας θυμηθούμε όλα τα στοιχεία που έκαναν το True Detective ξεχωριστό πριν το (ξανα)παρακολουθήσουμε στο Vodafone TV.

Ένα σκοτεινό σύμπαν

Αν και κάθε κύκλος εξερευνά διαφορετικές τοποθεσίες και ζητήματα, όλοι διατρέχονται από ένα κοινό βλέμμα: Καθημερινά τοπία που γίνονται τρομακτικά όταν αναγκαζόμαστε να κοιτάξουμε τις λεπτομέρειές τους, ανησυχητικά σύμβολα τοποθετημένα διακριτικά, σχεδόν στην περιφερειακή μας όραση και μια μουσική επένδυση που εντείνει ακόμη περισσότερο την αίσθηση πως βρισκόμαστε σε ένα κόσμο δυσοίωνο. Ή με την πιο κυνική διατύπωση της αφίσας του δεύτερου κύκλου: «Έχουμε τον κόσμο που μας αξίζει».

Απροσδόκητες αναφορές

Πώς μπορεί να είναι μια αστυνομική σειρά με αναφορές στον Νίτσε και τον Βόνεγκατ; Στην περίπτωση του True Detective, η απάντηση είναι «γεμάτη σασπένς και με τη σωστή αναλογία δράσης». Η φιγούρα του Rust Cohle, του νιχιλιστή ντετέκτιβ που υποδύεται ο Matthew McConaghey στον πρώτο κύκλο της σειράς, μας χάρισε αμέτρητες βαθιά απαισιόδοξες, κυνικές – και δυστυχώς εύστοχες – ματιές για τη ζωή και την ανθρώπινη φύση. Και εντελώς αναπάντεχα, μας έκανε να την αντιμετωπίσουμε με ανανεωμένη τρυφερότητα. Για αυτό και έχουμε πάντα διάθεση να τον ξαναδούμε.

Η παντοδυναμία του γκρι

Τίποτα δεν είναι άσπρο ή μαύρο στο True Detective. Οι «καλοί», οι ήρωες με τους οποίους ταυτιζόμαστε, έχουν κατά καιρούς την πιο βάναυση στάση – ή απλώς φαίνονται αδύναμοι. Αλλά και οι «κακοί» είναι σαφώς πιο πολυδιάστατοι από ό,τι τους είχαμε συνηθίσει. Όσο απάνθρωπες και αν μοιάζουν οι πράξεις τους, η διαδρομή που τους οδήγησε σε αυτές είναι τόσο ξεκάθαρη ώστε να μας θυμίζει την…

…κοινοτοπία του κακού

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι τα «τέρατα» της πλοκής είναι απολύτως πραγματικοί άνθρωποι. Είναι επίσης το ότι χωρίς άλλους, καθημερινούς ανθρώπους, οι οποίοι από αδιαφορία ή προσωπικό όφελος δεν έκαναν το καθήκον τους, δεν θα είχε υπάρξει μυστήριο. Όπως και στην πραγματική ζωή, η ευθύνη σπανίως βαραίνει αποκλειστικά τον εγκληματία.

Αρρενωπότητα στο μικροσκόπιο

Το True Detective δεν επιδιώκει να αποκτήσει ταυτότητα απαρνούμενο την κληρονομιά των αστυνομικών ιστοριών του παρελθόντος. Επιλέγει να συνομιλήσει μαζί τους, κρατώντας τις βασικές «κολώνες» της αφήγησής τους και αντιμετωπίζοντάς τες άλλοτε με σοβαρότητα και άλλοτε με σαρκασμό. Αυτό γίνεται ίσως πιο εμφανές από οπουδήποτε στη μεταχείριση που επιφυλάσσει στους σκληρούς, αρρενωπούς ήρωές του. Ο άκαμπτος τρόπος που αντιμετωπίζουν τις συντρόφους τους, τα παιδιά τους, την ίδια τη ζωή, συχνά γίνεται το μεγαλύτερο εμπόδιο στον δρόμο τους. Αλλά και η αιτία για βαθιά κωμικές στιγμές. Γιατί ίσως παραλείψαμε να το αναφέρουμε, αλλά το True Detective δεν φοβάται να γίνει αστείο. Αν έχετε ξεχάσει τις καλύτερες ατάκες του, μπορείτε να τις ξαναθυμηθείτε όποια στιγμή θέλετε, στο Vodafone TV, αφού εκεί θα βρείτε διαθέσιμα όλα τα επεισόδια και των 3 κύκλων για ατελείωτο binge watching .

Ο ανθρώπινος παράγοντας

Το πένθος, η κακοποίηση στην παιδική ηλικία, το μετατραυματικό στρες, ακόμη και η άνοια, σχεδόν κάθε πτυχή του ανθρώπινου πόνου γίνεται υλικό για την ιστορία που εκτυλίσσεται μπροστά μας – πάντα με σεβασμό και χωρίς να θέτει ούτε στιγμή σε κίνδυνο τον χαρακτήρα μυστηρίου της σειράς. Οι σχέσεις των ηρώων με τους συνεργάτες και τα αγαπημένα τους πρόσωπα καταλήγουν να μας απασχολούν εξίσου με την ταυτότητα του δολοφόνου.

Για όσους θέλουν να ανακαλύψουν το True Detective, να το δουν από την αρχή ή να θυμηθούν την αγαπημένη τους σεζόν, τώρα πια μπορούν, μέσα από το Vodafone TV. Και φυσικά να ανακαλύψουν ακόμα περισσότερα αφού πλέον όλες οι διάσημες και νέες σειρές της ΗΒΟ είναι αποκλειστικά στο Vodafone TV, «το ΣΠΙΤΙ της ΗΒΟ» για να τις απολαύσεις όποια στιγμή θες, όπου κι αν είσαι!

Μάθετε περισσότερα για τα νέα πακέτα Vodafone TV εδώ.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024