Για τον λόγο αυτό, όσα παιδιά και όσοι ενήλικοι βρέθηκαν σε απόσταση κάτω από δυο μέτρα και πάνω από δεκαπέντε λεπτά σε κλειστό χώρο, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, καλούνται στην περίπτωση που εμφανίσουν κάποια από τα συμπτώματα του, να προβούν άμεσα σε εργαστηριακές εξετάσεις.

Όπως εξηγεί στο newsit.gr ο Γιώργος Σουρβίνος, καθηγητής Κλινικής Ιολογίας και μέλος του ΕΟΔΥ, από εδώ και στο εξής το στοίχημα είναι τα κρούσματα να ταυτοποιούνται γρήγορα, να απομονώνονται ώστε να μην διασπείρονται στον γενικό πληθυσμό.

«Είναι αναμενόμενο να έχουμε μια σχετική αύξηση των κρουσμάτων ελπίζοντας πάντα ότι αυτά θα είναι σποραδικά, ελεγχόμενα και γρήγορα απομονωμένα», λέει χαρακτηριστικά.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς των συμμαθητών του 10χρονου με κορονοϊό

Σχετικά με τον 10χρονο με κορονοϊό στην Θεσσαλονίκη εξηγεί: «Αν οι συμμαθητές του εμφανίσουν συμπτώματα μετά την επαφή που είχαν μαζί του θα πρέπει οι γονείς να απευθυνθούν στο γιατρό τους ή στον εθνικό οργανισμό υγείας, να το αναφέρουν και θα πάρουν την αντίστοιχη οδηγία, η οποία θα είναι ένας εργαστηριακός έλεγχος.

Όταν μιλάμε για επαφή αυτή θεωρείται η απόσταση κάτω από δυο μέτρα και για περισσότερο από 15 λεπτά σε κλειστό χώρο.

Οι μαθητές στο λεωφορείο που τους πήγε εκδρομή πληρούν την προϋπόθεση αυτή, όπως και όσοι μετέφεραν με κάποιο μέσο τα υπόλοιπα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Βέβαια όλα αυτά εφόσον κάποιος εμφανίσει συμπτώματα τα οποία είναι πυρετός, βήχας, πονόλαιμος και πόνοι στο μυοσκελετικό».

Σύμφωνα με τον καθηγητή κλινικής ιολογίας και μέλος του ΕΟΔΥ σε αυτή την χρονική στιγμή συνιστάται ψυχραιμία και ευλαβική ακολουθία του πρωτοκόλλου υγιεινής.

Και εξηγεί: «Ψυχραιμία, κανόνες ατομικής υγιεινής ιδιαίτερη επιμονή σε αυτό γιατί είναι κρίσιμο. Δεν πρέπει να έχουμε μαζικά κρούσματα ταυτόχρονα γιατί θα επιβαρυνθεί γρήγορα το σύστημα υγείας και αυτό δεν είναι καλό. Αυτός είναι στόχος κάθε χώρας. Ακόμα και οι Ιταλοί που έχουν πιο προηγμένο σύστημα υγείας δεν τα κατάφεραν καλά», αναφέρει.

Ρεπορτάζ: Θάνος Μακρογαμβράκης

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο