Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (IAEA) επέκρινε επίσης το Ιράν ότι δεν επέτρεψε την πρόσβαση σε δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανακοίνωσε ότι το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν ξεπερνά κατά πέντε φορές το επιτρεπόμενο όριο, βάσει της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, όριο το οποίο το Ιράν άρχισε να παραβιάζει τον Μάιο 2019.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιθεωρητών, η ποσότητα που έχει συγκεντρώσει η Τεχεράνη έφθανε στις 19 Φεβρουαρίου τα 1.510 κιλά εμπλουτισμένου UF6, επί ορίου 300 κιλών, όπως ορίζει η συμφωνία της Βιένης.

Ο διεθνής οργανισμός που είναι επιφορτισμένος με την εποπτεία του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης επέκρινε επίσης το Ιράν ότι δεν επέτρεψε την πρόσβαση σε δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Δεν έδωσε πρόσβαση στους επιθεωρητές

Σε συμπληρωματική έκθεση που συνοδεύει την τακτική τριμηνιαία έκθεσή της για την τήρηση των όρων της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η IAEA αναφέρει ότι το Ιράν δεν έδωσε πρόσβαση στους επιθεωρητές του οργανισμού σε δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις και δεν προχώρησε σε επί της ουσίας συζητήσεις ώστε να δώσει απαντήσεις σχετικά με πιθανόν μη δεδηλωμένο πυρηνικό υλικό και πυρηνικές δραστηριότητες.

«Ο γενικός διευθυντής (της IAEA) καλεί το Ιράν να συνεργασθεί αμέσως και πλήρως με την Επιτροπή, περιλαμβανομένης και της χορήγησης πλήρους πρόσβασης στις εν λόγω εγκαταστάσεις», αναφέρεται στην έκθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr