Οι διαπραγματεύσεις που αφορούν τη μελλοντική σχέση με τη Βρετανία, οι οποίες άρχισαν χθες, Δευτέρα, βαίνουν «καλώς» δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

«Οι διαπραγματεύσεις πάνε καλά. Στην πρώτη φάση, προσπαθούμε να δούμε με σαφήνεια, με ακρίβεια, πού βρίσκονται οι αποκλίσεις μας, οι σκιώδεις ζώνες μας, οι συγκλίσεις μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Οι συνομιλίες εισήλθαν στην ουσία του θέματος

Μετά την πρώτη ημέρα έναρξης των διαπραγματεύσεων, που σφραγίστηκε κυρίως από μια συνάντηση μεταξύ του Μισέλ Μπαρνιέ και του Βρετανού ομολόγου του Ντέιβιντ Φροστ, οι συνομιλίες εισήλθαν σήμερα, Τρίτη, στην ουσία του θέματος.

Σχεδόν εκατό διαπραγματευτές από κάθε πλευρά συνεδρίασαν από τις 09.30 τοπική ώρα (10.30 ώρα Ελλάδος) στο κεντρικό συνεδριακό κέντρο των Βρυξελλών, στην καρδιά της πόλης, γύρω από περίπου δέκα θεματικά τραπέζια διαβουλεύσεων.

Τα καθοριστικά θέματα των όρων του ανταγωνισμού, της αλιείας και της διευθέτησης των διαφορών στη μελλοντική συμφωνία θα εξεταστούν για πρώτη φορά.

Αυτός ο πρώτος κύκλος συζητήσεων αναμένεται να διεξαχθεί έως την Πέμπτη το μεσημέρι και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου με τον Μισέλ Μπαρνιέ.

Και ο Βρετανός διαπραγματευτής θα μείνει στη βελγική πρωτεύουσα έως την Πέμπτη, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες.

Χωρίς χειραψίες

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι διαπραγματευτές «συμφώνησαν» να μην ανταλλάσσουν χειραψίες ώστε να περιορίσουν τους κινδύνους μετάδοσης του κοροναϊού.

Αντισηπτικά για τα χέρια τέθηκαν στη διάθεση της βρετανικής αποστολής, διευκρίνισε μια από τις πηγές αυτές.

Συνέχεια διαπραγματεύσεων σε Βρυξέλλες και Λονδίνο

Οι άλλοι κύκλοι των διαπραγματεύσεων θα διεξάγονται εναλλακτικά στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο κάθε δύο ή τρεις εβδομάδες.

Η Βρετανία – που έφυγε από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου — και οι Βρυξέλλες ελπίζουν να συμφωνήσουν για τη μελλοντική τους σχέση έως το τέλος της χρονιάς, ώστε να αποφευχθεί μια «μη συμφωνία» με τις κακές οικονομικές συνέπειες που θα επιφέρει.

Αλλά οι φιλοδοξίες τους αποκλίνουν, όπως έδειξε η πρώτη ημέρα των συνομιλιών, χθες.

Ο Μπαρνιέ επανέλαβε σε μήνυμά του στο Twitter τη βούλησή του για την επίτευξη «μιας φιλόδοξης και ισότιμης εταιρικής σχέσης» με το Λονδίνο, όταν η Βρετανία δεν περιμένει τίποτα περισσότερο από μια «συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών που να σέβεται πλήρως» την ανεξαρτησία της, σύμφωνα με έναν από τους εκπροσώπους της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Γράψτε το σχόλιό σας